Skip to main content

Sneu voor het miljeu

donderdag 19 april-2012
Alle media aandacht is gericht op wat er aan ellende uit het Catshuis zal komen of het mogelijke verlies van de AAA status van NL (“de polletiek dreigt zich met de economie te bemoeien”, hoe durven ze) of op bekende NL'ers met hun relatieprobleempjes. Dus hier nog wat goed nieuws over het miljeu: het gaat steeds beter!
Het is al weer twee jaar geleden dat een olieplatformpje in de Golf van Mexico de hik kreeg. Met als gevolg wat miljeuschade, opgeruimd inmiddels en alles is weer als vanouds. Nou niet helemaal, wat te denken van vissen met zweren, gemuteerde krabben, vissen en garnalen zonder ogen. De beschuldigende vingers van de vissers wijst naar BP en het “schoonmaak”middel Corexit. Daarvan is zo' 8 miljoen liter op zee gestort om de “schade te beperken”. Dat was een experiment, maar je moet wat. Het middel is schadelijk voor mensen volgens medici, maar wat telt zwaarder?
Ook doet de gezonken olie het miljeu geen goed, die olie onbindt in schadelijke stoffen. Trouwens, het is niet duidelijk of dat lek überhaupt wel is gestopt, want bruin olie-achtig schuim spoelt nog steeds aan op de stranden.
Ondertussen gaat het opruimen van de radio-actieve troep in Japan ook heel heel goed; het zal wel even duren (10 jaar op zijn minst) maar dan komt alles weer helemaal in orde. Reactor 3 in Fukushima gebruikte plutonium als brandstof en daarvan zit 88 ton nog in de afvalvijver bij de reactor. Maar het zit veilig onder water want als er lucht bij komt dan vat de beschermende laag om de plutonium staven vlam. En of die vijver sterk genoeg is om een aardschokje te weerstaan is onduidelijk. O ja, onlangs was er een ongelukje toen een 35 ton zware machine in die afvalvijver donderde. Nou ja waar gewerkt wordt vallen spaanders, niet zeuren: doorlopen. En ze leefden nog lang en gelukkig.

Klik hier om uw reactie toe te voegen