Terug die hap (003)

02 maart 2017
Hits: 404

zondag 17 juli-2011
Toegegeven. De Nederlandse kunstmusketier Michel van Rijn heeft een reputatie die die van Bas en Hieper ver ontstijgt. Maar die reputatie dateert inmiddels wel van ver in de vorige eeuw. Sindsdien is hij uiterst actief bij het terugbezorgen van gestolen antieke kunst uit het Midden-Oosten en het meditterane gebied. Dat je daarbij het kruis van minder gezellige lieden beroert moge duidelijk zijn. En sommigen zijn machtig genoeg gebleken om het leven van Van Rijn ernstig te vergallen. Met name de Libanese "galeriehouder" Ali Aboutaam en de Amerikaanse gasboer James Ferrell zijn al jaren en jaren een forse pain in the ass. Maar inmiddels is de final countdown voor beide heren aangebroken. Op 2 juli maakten wij al melding van de arrestatie van Aboutaam in Genève en de Franse televisiereportage over Ferrell en diens louche contacten met de Hezbollah heeft de afgelopen week de interesse gewekt van twee grote Amerikaanse dagvodden (1).
Tussen de bedrijven door praaide Van Rijn ook nog even het pretentieuze veilinghuis Christie's. Dat had voor 7 juli jl. een uiterst zeldzaam Italiaans mozaïek uit de vroege middeleeuwen in de etalage gezet, dat fluitend tussen een halve en een hele meloen Pond zou hebben opgebracht. De kunstmusketier vermoedde dat het om een stuk ging dat ooit op Sicilië was gestolen en hij gaf Christie's een duwtje. Dat haalde geschrokken het kunstwerk van de veiling. Met de verklaring dat er mogelijk iets mis was met de provenance. Vervolgens alarmeerde Van Rijn een van zijn Italiaanse contacten. Die ging op snuffel en jawel, roos.
Binnenkort valt er bij Christie's een officieel Italiaans schrijven op de deurmat. En het kan kort of lang duren, maar het kostbare mozaïek gaat terug naar de plek waar het hoort. Stay tuned.

1. Zie het artikeltje "Bingo" dd. 18 juni jl.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 maart 2017
Aantal keren bekeken: 404
Terug die hap

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch