Skip to main content

Piratenpartij: "klap in het gezicht"

donderdag 10 mei-2012
"Vandaag heeft het vrije internet een klap gekregen," zegt partijwoordvoerder Dirk Poot. De rechtbank in Den Haag heeft besloten dat het ex parte-bevel bevel, wat tegen de Piratenpartij vervaardigd is, rechtmatig is. De rechtbank geeft hiermee toe dat het niet nodig is de gedaagde partij te horen voordat men een partij oplegt een stukje internet te censureren.
Ook heeft de rechter gehoor gegeven aan de aanvullende eisen van Stichting BREIN. - De Piratenpartij zal nu ook haar informatie pagina moeten verwijderen. Al wordt er alleen maar verwezen naar volkomen legale alternatieven. De generieke proxy, die al lange tijd online is, is daarbij niet gespaard gebleven. Op last van de rechter moet deze gecensureerd worden. De Piratenpartij zal dezelfde IP en DNS filtering moeten toepassen die eerder is opgelegd aan Ziggo en XS4ALL en sinds vandaag ook aan de
andere grote internet providers van nederland.
Dit is een grote tegenslag voor het vrije internet en het maakt de weg vrij voor veel meer censuur. Met dit vonnis in de hand zal BREIN naar alle generieke proxies gaan stappen om ze de filter op te leggen. De vrijheid om kennis en cultuur te vergaren heeft het verloren van de belangen van de entertainmentindustrie.
De aan de Piratenpartij opgelegde censuur negeert niet alleen de netwerkneutraliteit, maar nog veel belangrijker, de fundamentele mensenrechten. Dit omdat een overbodige industrie de wetten van de vrije markt kan overleven met een corporatistische repressie. Het echte probleem ligt niet bij het downloaden, maar bij het huidige auteursrecht. Het huidige auteursrecht is een opgelapt relikwie uit 1912 en niet meer van deze tijd. De enige oplossing voor de huidige situatie is een radicale hervorming van het auteursrecht, waarin het delen en creƫren van kennis en cultuur wordt gestimuleerd en niet wordt belemmerd. De Piratenpartij zal het er dan ook niet bij laten zitten. "We zullen blijven strijden tegen censuur en inperkingen van onze burgerlijke vrijheden. Wij overwegen dan ook in hoger beroep gaan. Helaas zal tot die tijd de door de rechter opgelegde censuurmaatregelen geaccepteerd moeten worden." (zie de piratenpartij)

Klik hier om uw reactie toe te voegen