Skip to main content

Tit for tat (001)

02 maart 2017

zaterdag 5 juli-2014
Saint Nazaire. Vorige week. Op zijn gemakkie tufte het Russische opleidingsschip Smolny de haven binnen. Aan boord 400 man die de komende maanden gaan leren hoe ze om moeten springen met een nieuwe aankoop. De Franse militaire carrier Vladivostok, waarvan zusje Sebastopol eind 2015 aan de Ruskies wordt overgedragen. Is zo'n 1,12 miljard euro mee gemoeid en in zulke gevallen is Moskou blijkbaar nog steeds een mis waard.
Nou, zat meneer Hollande best wel een beetje met zijn fluit in het zand, want Barack O. vond de verkoop van die twee oorlogsbodems maar comme ci comme ca. Als Hollande nou eens van die deal met de Ruskies afzag, dan wilde Barack er wel voor zorgen dat de NATO die twee schuiten zou aanschaffen of leasen. Of wat dacht vriend Francois ervan? ls er in ruil voor het schrappen van de deal een halve of misschien zelfs hele streep te trekken door de boete van rond de 9 miljard euro die de Franse bank BNP Paris Bas moet ophoesten wegens transacties met Sudan, Iran en Cuba eerder deze eeuw? Klinkt als chantage en was het ook. Maar Hollande gebruikte zijn middelvinger en hield zich aan het contract dat in 2011 was getekend.
Was niet de enige Franse reactie. Het baasje van de Franse Nationale Bank bleek ook flink de pest erin te hebben. En liet aan een investeringsvod weten, dat de chantage van de kant van Barack wel eens kon betekenen, dat Frankrijk bij betalingen in het internationale handelsverkeer in sommige gevallen in plaats van de dollar voor andere valuta zou kiezen. Boem.
De USSA is op dit terrein toch al hufterig bezig. Want je kan wel sancties opleggen aan een paar Russische oelewappers en bijvoorbeeld Frankrijk pushen om af te zien van de export van bovengenoemde schuiten, maar hoe geloofwaardig ben je dan als je eigen export naar Poetiepoeland in mei van dit jaar een recordhoogte heeft bereikt? Lekkere partner, die USSA. Maar dat wisten we al dankzij Edward Snowden.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 maart 2017