Tomb Raiders

Hits: 347

donderdag 14 april-2011
Vanochtend werden we verrast met het bericht dat de SP maatregelen wil tegen struikrovers die ondernemingen die op sterven na dood zijn listig leeghalen. Ziet een curator dat dan niet bij de lijkschouwing? Soms wel, soms niet. Maar ook al constateert hij dat er geknoeid is, dan kan ie volgens de tomaten juridisch te weinig om bij voornoemde raiders de handen af te hakken.
Brengt ons op een bericht uit de samenleving dat ons via via bereikte. Gaat over een methode die een Gooise roversclub hanteert om ondernemingen waarvoor de rouwkaarten al zijn besteld van hun laatste spek te ontdoen. Doen ze zo:
Als de liquiditeiten er belazerd voorstaan kloppen de rovers bij de betrokken ondernemer aan en spiegelen hem een deal voor. Hij moet in zee gaan met externe hulpverleners. Die maken dan voor hem een doorstartplan. In principe niks mis mee, maar er hangt een boa aan de lamp. Voor het welslagen van het plan moet de ondernemer namelijk een leuk bedragje overmaken naar een stroman. Bij de bancaire transfer moet die vogelverschrikker een naam hebben. Laten we zeggen "Belastingdienst" en dat postje komt onder dat hoofdje dan ook keurig in de boeken te staan. In werkelijkheid komt het bedrag terecht bij een administratiekantoortje, dat vaak ook in problemen verkeert en dus graag wil meewerken om het hoofd boven A.P. te houden.
Vervolgens laten de Gooise boeven een kleine crediteur faillissement aanvragen. Dezelfde dag nog melden zij zich bij de curator met hun doorstartplan. Een nieuwe BV die is ondergebracht bij het kleine administratiekantoortje. De bank komt met de schrik vrij en de curator mag ook niet klagen. Krijgt 35 roodjes in de tas en zet een eenvoudige ondergeschikte achter een katheder met een ganzepen om te kijken of er voor het befkantoor ook nog wat te halen is.
Inmiddels zweet de ongelukkige ondernemer als een beer in de Libische woestijn, want hij heeft fraude gepleegd maar kan niet meer terug. Met de poen van de "Belastingdienst" wordt de doorstart gemaakt. De ondernemer krijgt in het beste geval een stukje van zijn eigen zaak terug. Maar dan moet ie natuurlijk wel blijven meewerken. Als alles goed gaat en het faillissement wordt opgeheven bij gebrek aan baten gooien de Gooise tomb raiders de tent voor een smakelijk bedragje in de ramsh. De bank blij. De curator blij. De vogelverschrikker en de beer in de woestijn houden stijf hun kaken op elkaar. En voor de belastingsmurfen geldt het adagium: rien ne va plus, niets is voor u.
Is dat een leuke methode of niet ?! Geen wonder dat er her en der in ' t Gooi zulke kastelen staan. Je zou bijna jaloers worden. Bijna.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
Aantal keren bekeken: 347

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch