Hawala (005)

maandag 7 februari-2005
We willen niet plassen, maar we hebben nergens een reactie gezien op een stukkie in de NRC van 3 februari jl. Over Interpay. Da’s een bedrijf dat zich bezighoudt met de verwerking van alle betalingen in Nederland. Ooit in het leven geroepen door onze banken. Zeer waarschijnlijk om de kosten te drukken.

Een groeiende component in die verwerkingsarbeid is het electronisch betalingsverkeer. Een logisch gevolg van het bij ons door de strot drukken van pinnen en chippen, waardoor ondermeer de mogelijkheid ontstond om het plebs zijn miezerige 100 euro buiten uit een ruif te laten halen en dat nog te presenterenals service ook.

Hoe dit zij, Interpay wil graag Europa in. Schaalvergroting heet dat. De zo dienstverlenende onderneming wil buitenlandse banken als cliënt zien te winnen en zoekt samenwerking met identieke bedrijven in Europa. Om niet de kans te lopen te worden opgevreten door diezelfde identieke bedrijven.

Voor een dergelijk initiatief is geld nodig. Mogelijk is dat de achterliggende reden voor het verpatsen van adresbestanden aan charitatieve clubs en god weet wie nog meer*. En het in rekening brengen van excessieve tarieven voor pinbetalingen. Zo excessief overigens dat de NMa vorig jaar besloot Interpay een boete van 30 miljoen euro op te leggen. Dat laatste was voor de verzamelde supermarktboeren weer aanleiding om een klacht in te dienen bij de NMa, gelardeerd met een schadeclaim van 200 miljoen euro. Wat gelijk staat aan de jaaromzet van Interpay. Dat zal de NMa dus wel wat al te excessief vinden, maar toch.

Tot zover dat stukkie van de NRC. Geen aandacht dus voor onze alarmkreet van 22 augustus 2003**. Daarin maakten wij gewag van de aanwezigheid van de Israëlische firma Amdocs binnen Interpay. En Amdocs fungeert met vrij grote zekerheid als vehikel van de Israëlische geheimedienst. Nou zal dat menig Nederlander een gigantische plokworst zijn, maar misschien ligt dat elders in Europa wat genuanceerder. Als ze daar al weten wat Interpay aan zijn kar heeft hangen.

Mocht een klokkenluider zich geroepen voelen om zich in Brussel uit te leven over dit onderwerp dan verwijzen wij hem of haar met gepaste bescheidenheid naar de serie Comverse op onze Followup-site. Bij voorbaat.

* zie Hawala 3 dd. 23/9/2004
** zie Hawala 2

Hawala

  • Hits: 395
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch