De Baas van Saab (001)

dinsdag 27 juli-2010
Oeps. In Rusland staat volgens de laatste berichten de Investbank op springen. Kunt u zeggen: "Ja. En?". Maar de eigenaren van die bank zijn toevallig wel pappa Alexander en zoon Victor Antonov. De sponsors van Victor Muller. De goochelaar die twee auto's in de lucht houdt: Spyker en Saab. Volgens Muller zijn zijn Russische zakenvrienden keurige mensen. Volgens anderen stevig connected. Even een inkijkje.
De Antonovjes waren zo'n wild decennium geleden baasjes van de Informprogress Bank. Boerden in die tijd alleraardigst en breidden in 1999 dan ook hun imperium uit via de aanschaf van 49 procent van de aandelen Academchim Bank. Als hun vertegenwoordiger binnen de board schoven zij de ex-KGB-er Victor Yampolsky naar voren. En de security van de bank werd in handen gelegd van ene Jury Molchanov. Een ex-collega van Yampolsky met prettige kennissen in Tsjetsjeniƫ en de Moskouse onderwereld. Nooit weg als je in de security-branche je chleb verdient.
Mede dankzij deze twee bedreven employƩes kon de Academchim Bank zich specialiseren in het wassen van avontuurlijke poen en als het nodig was in hardhandige incassopraktijken. Bijvoorbeeld via de Innovator Bank en de firma Fluran. De methode was een abc-tje: er werden spulletjes gekocht van niet bestaande ondernemingen in het westen en zo gingen meloenen op het oog netjes de voordeur uit en kwamen eventueel stiekem door de achterdeur weer terug.
Toezichthouder op deze grappen binnen de Academchin Bank was ene Sergey Ponomarev, maar toen de Russische autoriteiten hem een en ander wilden vragen bleek hij ruw aan zijn einde te zijn gekomen in de lift naar zijn woning. Blote bene op zijn verjaardag en net nadat ie een wodkaatje of twaalf had gedruppeld op de aankoop van een gezellig pakket aandelen van Academchin Bank. Toen Moskouse smurfen ter plekke arriveerden bleek Sergey 40 duizend dollar in zijn portefullie te hebben. Die had de man met de zeis laten zitten. Maar hij had wel het eigendomsbewijs van de aandelen meegenomen. Slim? Nou, niet echt, maar misschien was het een haastklus.
Het onderzoek naar de zaak kwam in handen van een inspecteur van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Dzhangr Indzhiev. En al snuffelend over de burelen van de Academchin Bank raakte hij op goeie voet met de security manager, Jury Molchanov. Al gauw was er sprake van chemie tussen de twee heren en ze gingen erop uit om hun karige salaris wat up te graden. Daarbij trok inspecteur Dzhangr bij allerlei banken vitale documenten uit de administratie en niet lang daarna klopte vriend Jury dan aan met het aanbod die documenten terug te bezorgen tegen een ferme bonus. Op deze aapnootmies manier wist het duo bijvoorbeeld in het vroege voorjaar van 2003 de Promzvyazbank 2 tonnetjes dollar lichter te maken.
Aanvankelijk knepen Alex en Victor Antonov vier oogjes dicht voor Jury's humanitaire praktijken, maar begin 2004 kregen ze er de balen van en verzochten hem vriendelijk op te lazeren. Toen die daarvoor een compensatie eiste van 2 meloen dollar of anders ... sleutelden ze hun securityboy voor de kadi na een een-tweetje met het baasje van de Promzvyazbank. Onze Jury kreeg een vermageringskuur van zeven jaar voor zijn mik. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat hij over de rol van zijn makker geen enkele aria ten beste gaf. Ondanks stevig aandringen.
Overigens verhuisde Dzhangr een paar jaar later eveneens naar een kruipruimte. Niet vanwege bovengenoemde gevalletjes oplichting, maar omdat ie in een dronken bui twee mensen aan flarden had gereden. Nog steeds nieuwsgierig? Stay tuned.

De baas van Saab

  • Hits: 397
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch