De Brusselse Connectie (011)

Voordat luitenant kolonel Matser werd gearresteerd en de accoustiek van de Koepel in Haarlem kon gaan testen had hij volgens zijn eigen verklaringen al zestien keer eerder riekend geld van de ene plek van de aardkloot naar de andere geëxpedieerd via betalingsopdrachten. Niet noodzakelijkerwijs voor eigen rekening en zoals het er nu naar uitziet niet naar Roemenië. Tot die laatste conclusie zijn we alsvolgt gekomen: Dankzij zijn NAVO-werkzaamheden was Matser dikke mik geworden met generaal Ioan Talpes, voormalig hoofd van de Roemeense inlichtingendienst SIE en inmiddels al weer geruime tijd adviseur van president Iliescu op het gebied van de nationale veiligheid. Het was dan ook Talpes die Matser voorstelde aan de Roemeense tycoon Ovidiu Tender. De geregelde lezers van deze rubriek weten inmiddels dat al binnen een paar maanden de deal tussen Matser en Tender onderweg was. Matser had beloofd in totaal 3 miljard dollar te zullen investeren met een participatie in de aankoop van een deel van de staatsoliemaatschappij Petrom, teeveestations en nog een paar kleinere bedrijven. Om de logistieke weg af te bakenen bezocht hij een aantal banken in Boekarest om te zien welke overdrachtpapieren daar in gebruik waren. En verder klopte hij aan bij de centrale bank (BNR) met vragen over de werking van een transferrekening in Roemenië. Dat alles geeft o.i. aan dat de vorige operaties van Robertson’s Oost-Europa expert niets met Roemenië te maken hadden gehad.
Inmiddels waren door zijn oriënterende activiteiten heel wat mensen op de hoogte geraakt van Matser’s snode plannen. Met het her en der kwistig met steekpenningen rondstrooiende Halliburton op de achterbank (zie ook: "Dick’s dirty tricks" van 5 juni jl.). Daarom was het niet zo vreemd dat Roemeense journalistieke collega’s ook president Iliescu met vragen over deze affaire bestookten. Die kon daar geen spontane erectie van krijgen en zijn antwoorden waren net zo helder als de Donau na een giflozing.
Overigens vindt de privatisering van Petrom komend najaar plaats. Zeven van de twaalf westelijke combinaties zijn nog in de race om die privatisering als consultant te begeleiden:
De Bank of America (VS), Société Générale (Frankrijk), BNP Parisbas (Frankrijk), JP Morgan (UK) en de combinaties Crédit Suisse First Boston en ING Barings (UK), ABN/AMRO Rotschild (UK) en HSBC Investment Bank en PricewaterhouseCooper (UK). Zware jongens allemaal. Vaak in verschillende betekenissen. Eind deze maand wordt officieel bekendgemaakt wie de klus gaat klaren. U bent hier de eerste die het weet, want zoals u begrijpt zitten we er bovenop. Stay tuned.

De Brusselse Connectie

  • Hits: 369
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch