Tussen premies en piraten (040)

28 februari 2017
Hits: 659

vrijdag 16 september-2011
Na het loskoppelen van onze eigen Q-koorts kunnen we ons weer wijden aan het ASR-schandaal dat de basis voor deze serie vormde: de schipbreuk van PSL en Hestia (1). Volgens ingewijden is ex-CEO Sjaak van Ek een hele Piet in de Utrechtse beau monde. Nou, wij hebben een heel andere indruk gekregen. Zo heeft hij bijvoorbeeld geen antwoord gegeven op onze mail van 1 september 2011 en een beetje Piet gaat zoiets niet uit de weg. Nog erger, toen hij bij ASR nog een half jaartje te gaan had kreeg hij van Marcel van den Berg, de directeur van ASR's dochteronderneming Hestia, een zwartboek in de gleuf geschoven met de niet zo kinderachtige titel "Dwang, dwaling en bedrog. Mafiapraktijken in de Lage Verzekeringslanden" (2). Een gloeiend heet epistel vol wetenswaardigheden over het kwalijke whealen en dealen van met name Rob Beumer en Jan Eichner, twee van Sjaak's onderknuppels. Dat zou volgens overlevering de Pieter inter pares ongelezen hebben teruggestuurd.
Van den Berg kwam niet zomaar op een druilerige dag op het idee om zijn hoogste baas eens een exposeetje te geven over wat er zoal mis ging binnen zijn bedrijf. Hij was ten einde raad. Hestia maakte water en dreigde op de rotsen te lopen. Maar Sjaak zou zich niet geroepen hebben gevoeld om te reageren op de SOS van Van den Berg. Zeggen ze. Maar mocht dat zo zijn, dan is het vervolg op Marcel's oekaze op zijn minst merkwaardig.
Via Machteldje Derks van befkantoor Derks, Star, Busmann liet ASR weten dat het bereid was Van den Berg een helpende hand toe te steken, maar dan moest Marcel wel een mea culpabriefje schrijven aan ... Sjaak van Ek. Stel dat die brief bij Sjaak zou zijn gearriveerd, dan had ie dus niet eens geweten waar ie over ging. Maar misschien is dat spijkers zoeken op Laag Golgotha.
In ieder geval had Machteldje blijkbaar weinig vertrouwen in het scheppend vermogen van Marcel, want ze leverde de gewenste tekst er meteen maar bij. Die luidde alsvolgt. Komt ie:

"Geachte heer Van Ek,
Ik heb mij inmiddels meerdere malen tot u gewend. Mijn insteek daarbij is echter steeds emotioneel van aard geweest en daarvan neem ik bij deze afstand. Ik heb mij over de heren Beumer, Eichner en uw concern uitgelaten op een wijze die geen recht doet aan de werkelijke situatie. Ik bied u en de beide heren daarvoor mijn oprechte excuses aan en zal uw concern en de medewerkers binnen uw organisatie in het vervolg met respect en conform de zakelijke realiteit bejegenen
".

Het duurde heel lang voor Van den Berg bereid was door het stof te gaan. Er was zelfs een extra brandbriefje van Machteldje voor nodig om hem tot de slotsom te laten komen: "Hilversum vaut une messe".
Uiteindelijk zou het geen reet uitmaken en gingen Hestia en PSL toch naar de haaien op één rubberboot na. De bemanning wist zich in veiligheid te stellen en trekt binnenkort juridisch ten strijde tegen ASR. Zou leuk zijn als een rechter commissaris eens aan Sjaak zou willen vragen of hij het zwartboek echt niet gelezen heeft. En of het terugsturen van heikele stukken een vast onderdeel is van zijn bedrijfsvoering. Of dat nou bij ASR is of bij FC Utrecht. Stay tuned.

1. Zie voor dat loskoppelen de vorige aflevering.
2. Zie aflevering 18 van deze serie.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
28 februari 2017
Aantal keren bekeken: 659
Tussen premies en piraten

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch