Skip to main content

Bossche bollen (044)

21 oktober 2021

Vroeger moest je voor het leger tot tien kunnen tellen en niet in een rolstoel zitten. Vroeger moest je voor een plekkie op een Academie minstens op een Lyceum hebben gezeten. Vroeger was Jack Mikkers burgemeester van Veldhoven en daarvoor nog van een ander gat.

Maar dat is allemaal van vroeger.

Zojuist las het dat Mikkers als burgemeester van de grote stad Den Bosch een Academie heeft geopend. Niet die voor fotografen of die voor toneelspelers – nee, Jack ging op de plaat met een grietje in camouflagepak en twee jochies in casual.

Plaat fungeerde als beeldtaal onder de titel met daarin Academie. Denk je nog van: Mikkers zal wel lekker uit zijn kale dak zijn gegaan met studenten van de kunstacademie: meiske als clown verkleed, twee knapen die er voor de grap op moeten letten dat de kunstwerken van de eerstejaars niet worden gejat.

Maar nee: de academie in kwestie gaat over orde en veiligheid. Heet ook zo, Academie Orde & Veiligheid. Zou het echt…? Het zou echt: de missie van de nieuwe academische instelling is de studenten klaar te maken voor het bieden van een veiliger samenleving.

Is dus echt: dat legerk*tje en die twee handhaafkonijnen. Studeren straks af in waar vroeger Gekke Henkie van de sigarenboer goed genoeg voor werd geacht. Krijgen wellicht een echte bul, waarschijnlijk met deze foto van hullie met Mikkers er op en wat basisgegevens in boa-taal. Mogen misschien wel na promotie tot opperhielenlikker zo’n hoed op als van Harrie Potter…

Waarschijnlijk wordt het alleen maar erger. Wordt Mikkers -de Mikkers die in Veldhoven destijds Eritrese jongeren criminaliseerde, en die ter bestrijding van de avondklokrellen een pact sloot met de M-Side van FC Den Bosch- straks minister van Orde & Veiligheid. Wordt Orde & Veiligheid de naam van de enig overgebleven universiteit van het land. Wordt je burgemeester van Den Bosch als je tot tien kunt tellen...

Klik hier om uw reactie toe te voegen
21 oktober 2021
Bossche Bollen