Bossche Bollen (032)

07 november 2018
Hits: 1197

We blijven nog even in Orthen, na het bezoek aan de mis van bisschop Gerrit, zie de vorige Bol. Het rommelt en borrelt in het rustieke en groene vroegere dorp, nu stadsdeel. Een voormalige winkel-van-Sinkel moet er een ontmoetingsplaats worden. En de voormalige kerk het domein van springende kinderen.
Waar zou Vincent zijn gebleven? Ik heb de slungelige, ietwat chaotische uitbater van wat in een verre toekomst dé concurrent van SOS Kringloop en Vincentius moest worden nooit meer gezien nadat we samen de sleutel in de zwaargebarricadeerde deur bijna twee jaar terug voor het laatst hadden omgedraaid.
Maar nu verscheen ineens een grote foto van het innerste van het pand aan de Orthense Hoven, precies op de plek waar ik toentertijd een boekenboetiekje probeerde op te zetten. Foto vol studentes, de één nog uitgelatener in de lens smilend dan de ander. Samen vormen zij de ´sociale onderneming in oprichting Bonafideel´.
Of wacht es effe: de initiatiefnemers van Bonafideel zijn eigenlijk Anton en Lucas. Van Lucas worden we niet veel méér gewaar dan dat Anton dit pand huurt van een particulier (zou dat nog steeds de pa van Vincent zijn?) en er een kringloopwinkel wil opzetten ´met een shop-in-shop-constructie waarin mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt een rol spelen.´
Dat zat er dus al. Alleen, in de tijd van Vince en mij waren dat vrijwilligers. Echte vrijwilligers dus, zonder contract of omschreven arbeidsvoorwaarden. Maar wel zo vrij als een vogeltje. Moeten die nu ingeruild worden voor net als in de SOS en de rest van het kringloopwezen in de stad door het UWV goedgekeurde baanlozen?
En waarom dan die meiden van Avans op de foto? Haar van de Afdeling Communicatie (!) leidt de verslaggever rond en verkondigt het bekende evangelie. Dat het allemaal van een kringloopcentrum moet veranderen in een inloopcentrum, voor mensen uit de buurt. Die komen dus geen eerste huisraad meer opduikelen zoals de gezinnen van buitenlandse afkomst die ik er rond zag struinen.
Die komen ontmoeten.
Mekaar ontmoeten dat deed je vroeger op straat, in de winkel en in de kerk, maar daar heb je in de boafide wereld van Avans en sociale ondernemingen tegenwoordig Leiding voor nodig en Toezicht. En veel subsidie natuurlijk. Waarom ging die subsidie niet gewoon naar Vincent? Die ging open en dicht wanneer ie er zin in had. Maar het zag er in zijn nering wel zwart van de mensen.
Laten we de trammelant rond die ADHD-blagen die moeten springen in een kerkgebouw maar bewaren voor een volgende Bol. Ik ga es kijken of je aan de Orthense Hoven nog steeds een fiets voor niets kan scoren...

Klik hier om uw reactie toe te voegen
07 november 2018
Aantal keren bekeken: 1197
Bossche Bollen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch