Skenes vanachter de coulissen (014)

donderdag 14 juli-2005
Terug naar de officiële verklaringen die de verschillende acteurs in de Zwitserse Teleplus- tragedie indertijd hebben afgelegd tegenover rechter-commissaris C.C.W. Lange, waarbij het ging om de vraag wie nou eigenlijk verantwoordelijk was geweest voor de shit: de directeur Europese marketing of gewoon George Skene zelf.
In het kleurrijke verhaal van Peter Johan Nijssen kwam hij al eens voorbij: Leo Stumpel (1)
De man die in de laatste maanden van 1991 met de regelmaat van een koekoekswatch samen met George in Zwitserland verscheen om Teleplus op te stoten in de vaart der geile volkeren. Op 18 februari 2002 kwam de toen 62-jarige adviseur en aandeelhouder Stumpel zijn zegje doen bij Lange. Nou ja, Stumpel, hij heet eigenlijk Arieh Soffer, zich noemende en schrijvende Leo Stumpel. Goed, Arieh dus kwam ondermeer tot de volgende uitspraken:

“In de tijd dat de onderhavige zaak speelde was ik adviseur van Teleholding. Ik ben nooit in dienst geweest van Teleholding. In die tijd was Teleholding een belangrijke klant van mij en ik was onderandere betrokken bij internationale projecten. Dermate betrokken dat ik bij sommige projecten ook aandeelhouder was, zoals ook bij het project in Zwitserland. Ik wist
dat er een heftige discussie was met de Zwitserse overheid over de aan Teleplus toekomende gelden. Dit was een bedrag van vier à vijf miljoen Zwitserse francs. Mij was nooit duidelijk dat er een strafrechterlijk onderzoek was opgestart in verband met de sekslijnen. We wisten wel dat er een officier van justitie in Zwitserland vond dat die sekslijnen onwettig waren en dat deze een kruistocht tegen sekslijnen hield. Dat wisten we uit de kranten. Wij waren slechts bezig met het onderzoeken of wij het geld konden krijgen. Wij hadden hiervoor juristen ingeschakeld en hadden overleg met collega-concurrenten (2)
”.

Arieh wist dus wel van de kruistocht van OM-bef Ziegler en dat die vier à vijf miljoen francs van Teleplus had ingevroren. Maar dat er een strafrechterlijk onderzoek was gestart had ie uit de krant. Je vraagt je af waarom die dure juristen dat niet even hadden kunnen zeggen aan George en Arieh. Gek. Het wordt nog gekker:

“Op een gegeven moment zei George Skene, dat X (de directeur Europese marketing,red.) een oplossing zou hebben mogelijkerwijs en dat hij een goede kans zou hebben om het geld terug te halen. Er is toen niet gevraagd wat voor een oplossing dat zou zijn. Het zou een regeling zijn met degene die op de centen zat. Dat was of de Zwitserse PTT of de Zwitserse officier van justitie aldaar. Maar wat best kon was dat de officier van justitie het geld in beslag had genomen gedurende het onderzoek. Dat leek ons niet onwaarschijnlijk. Hoogstwaarschijnlijk zou het dus gaan om een regeling met de officier van justitie. Wat voor regeling dit was is verder niet besproken. Dat werd overgelaten aan X, zoals zoveel. Ik weet er absoluut niets van dat X een schuldbekentenis zou gaan tekenen en ik weet ook niet wat daarover zou zijn afgesproken”.

Je zou zweren dat Korsakov besmettelijk is. Net als good old George weet Arieh op het moment suprême weinig tot niks en doet het voorkomen of X met een oplossing is gekomen voor het dilemma in Zwitserland. En dat is zoals wij inmiddels weten ver bezijden de waarheid. Maar Arieh had nog meer schoons in petto. Dus stay tuned.

(1) zie aflevering 10 dd. 30 juni jl.
(2) onderwie Hisko Baas en Henk van de Meene (mede namens Johan Verhoek)

Skenes vanachter de coulissen

  • Hits: 386
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch