Hop Suisse (004)

31 maart 2017
Hits: 446

vrijdag 24 december-2010
Je kan veel zeggen van Zwitserland. Bijvoorbeeld dat het neo-nali bloemetje daar al volledig in bloei stond, toen de perceptie van onze PVV-distel nog niet eens had plaatsgevonden. Maar alpenhoedje af voor Andreas Müller. Dat is de kadi die na een onderzoek van zes jaar pappa Friedrich Tinner en zijn twee zoons Urs en Marco ondanks een paar ton tegenwerking van boven- en van buitenaf toch voor het hekje trekt.
De Tinnertjes vormden een uiterst belangrijk palletje in het sinistere raderwerk van de Pakistaanse nucleaire verzamelaar Abdul Qadeer Khan. Een naam die in Delft, Amsterdam en Almelo nog steeds klinkt als een vals gestemde kerstklok. Het Zwitserse trio wordt ervan beschuldigd atoomsurprises aan Khan te hebben verkwanseld, die ze op zijn beurt weer heeft doorgestoten naar zogenaamd foute landen. Ontkennen ze niet, maar ze wijzen er wel op dat ze hun fleurige activiteiten hadden ontplooid onder het toeziend oog van de CIA. Om op die manier in Khan's breiwerkje te infiltreren en het uiteindelijk uit elkaar te kunnen trekken (1). En dat konden ze bewijzen.
Toen Friedrich, Tinner en Marco voor het eerst dit uiterst explosieve lied ten gehore brachten brak aan de andere kant van de plas direct een zware pleuritis uit. Alarm bij de Firma en een stel Zwitserse sukkels werden op pad gestuurd voor een nummertje damage control onder de roepnaam Aktion Reisswolf. Intrigerende brokstukken uit het Tinner-dossier over de betrokkenheid van de CIA werden her en der gelicht en indien noodzakelijk in een allesbrander gepleurd. De rest ligt nu op het bureel van Andreas Mueller.
Ondanks de Ausradierung van talloze bewijsstukken lijkt het op handen zijnde proces toch een volksfeestje te worden. Met nucleaire hapjes en snuffelwijn. Wij houden u op de Jungfrau. Stay tuned.

(1) Worden we heel nostalgisch van. Weet u nog wel van de IRT? Van die methode kwam geen reet terecht.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
31 maart 2017
Aantal keren bekeken: 446

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch