Skip to main content

Mark Thatcher en de coup in Equatoriaal Guinea (006)

25 maart 2017

donderdag 14 oktober-2004
Zo geleidelijk aan druppelen er weer berichten binnen over de couppoging in Equatoriaal Guinea. Reeds eerden hebben we aangegeven dat er sprake zou zijn van nauwe betrokkenheid van Spanje bij de couppoging van maart jongstleden. Door Guinea werd gemeld dat er een tweetal Spaans oorlogsschepen met 500 militairen aan boord voor de kust opdoken.
De coup zou zijn gefinancierd door een aantal gefortuneerde lieden, voornamelijk afkomstig uit kringen van de Britse Conservatieve Partij. De namen die opdoken zijn: Mark (Scratcher) Thatcher, Jeffrey Archer, Ely (Smelly) Calil, David Hart, Greg Wales. Deze "venture kapitalisten" zouden hun investeringen ruimschoots terugverdienen, de nieuweregering zou hen belonen met olie exploitatierechten (olieconcessies). Als marketingleuze werd het "herstellen van de mensenrechten" gehanteerd. Voor het vuile werk werden (uiteraard) huurlingen ingehuurd. Dit gebeurde door een oude kennis, Simon Mann (een van de oprichters van ‘Executive Outcomes’ en samen met Tim Spicer daarna 'Sandline International'). Het bleek een onderneming met een te groot risico, de huurlingen werden aangehouden en de zaak kwam in de openbaarheid. Het vliegtuig (een aangepaste Boeing 727-100 cargo met registratienummer N4610) dat gebruikt werd om de huurlingen te transporteren was vertrokken van de Pope Air Force Base in de VS, basis van het 427th Special Operations Squadron, een joint venture van de Amerikaanse luchtmacht en de CIA, gespecialiseerd in het invliegen van commando-eenheden in vijandelijk gebied en in ‘counter-insurgency’ operaties. De vraag is nu of er vliegtuigen van dit squadron boven Guinea vlogen op de geplande datum. Dat zou betekenen dat er Amerikaanse politieke steun voor de inval was verkregen. Reeds eerder was bekend dat over een mogelijke coup overleg had plaatsgevonden in Londen en in Washington.
Het Zuid Afrikaanse onderzoek naar de betrokkenheid van Mark Thatcher heeft uitgewezen dat hij in de dagen voor de coup tenminste 5 telefoongesprekken voerde met Greg Wales. In dezelfde periode klom Jeffrey Archer op zijn beurt in de telefoon om te praten met Ely Calil. Archer ontkent overigens nog steeds elke vorm van betrokkenheid. Hij heeft nooit schuld bekend, ook niet voor de zaak waarvoor hij veroordeeld was.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
25 maart 2017
Mark Thatcher en de coup