Billions and centuries (001)

02 april 2017
Hits: 512

dinsdag 24 februari-2009
Eerst had je Bernie Madoff. Die bleek een pyramide van naar schatting 50 miljard dollar bij elkaar te hebben geharkt. In afwachting van een proces of een onverhoedse verhuizing naar Israel verblijft Bernie tijdelijk in een van zijn wufte optrekjes en is het rond zijn persoontje opvallend stil geworden. Dat laatste kan niet gezegd worden van bankbons en cricketsponsor Sir Allen Stanford. Hoewel het volgens insiders na wat natte middelvingerwerk in zijn geval maar gaat om een armzalige acht tot negen miljard. Maar omdat zijn spaarvarkens zich niet alleen in de beschaafde westerse wereld bleken te bevinden maar ook in exotisch Latijns-Amerika kreeg hij in tegenstelling tot Bernie meteen wel een hele roedel hijgende muskieten achter zijn gecoiffeerde reet aan. En niet ten onrechte. Speurneuzen van de FBI vermoeden namelijk dat Sir Allen's bancaire optrekjes niet alleen de rol van spaarvarken vervulden maar ook van wasserette voor de opbrengsten uit de avontuurlijke handel in verwarrende middelen van het uiterst ruige Mexicaanse Gulf kartel. En dat vermoeden destilleerden ze ondermeer uit de vondst van een collectie cheques in een van de private jets van vriend Stanford.
Over avontuurlijke handel gesproken. In Engeland loopt ook een onderzoek naar kwalijke praktijken in de door Sir Allen zwaar gesponsorde internationale cricketwereld. Gaat om voorgekookte wedstrijden waarop sappige weddenschappen waren afgesloten. Inclusief de bijbehorende bedreigingen, ontvoeringen en mogelijk zelfs ruimingen. Daarnaast is er sprake van het smokkelen van "illegale substanties" in de keurige sporttassen en de exclusieve uitrustingsstukken van de als elitair gebrandmerkte cricketboys.
Een rechtstreeks verband tussen de twee interessesferen van Sir Allen is nog niet gelegd, maar wat niet is kan nog in de rioolpijp zitten. Een van zijn eigen cricketvelden ligt op Antigua. Daar is ook zijn financiele hoofdkwartier gevestigd. En dat staat onder leiding van twee Hollanders, Frans Vingerhoedt en Harry van Bergen (1). Waar een klein land al niet groot in kan zijn. Stay tuned.

(1) Bron: Z24

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 april 2017
Aantal keren bekeken: 512
Billions and centuries

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch