Berlijn neemt afstand van Washington

20 augustus 2019
Hits: 1106

De kritische uitlatingen over het Nederlandse defensie- en buitenlandse beleid door voormalig commandant der strijdkrachten Dick Berlijn (nomen est omen) in een groot landelijk ochtendblad vormen een opmerkelijk contrast met de slaafse Atlantische politiek van de regering Rutte inzake de escalatie jegens Iran door de VS. 'Nederland moet de bakens verzetten', zo meldt de voormalige straaljagerpiloot die opklom tot 's lands hoogste militair, ' hoe moeilijk dat ook zal zijn'. Zo niet onmogelijk -, had hij eraan kunnen toevoegen. Ons land is immers sinds 1945 door de VS bezet.
Aanleiding is het verzoek tot deelname aan een marinemissie in de Straat van Hormuz dat door Rutte welwillend is beantwoord. Zo'n verzoek is door de Duitse regering afgewezen, waarop Washington heeft aangekondigd haar troepen in Duitsland (voor een deel) naar Polen te zullen overbrengen. 'De coalitie van een' (alleen Engeland heeft voorzichtig medewerking toegezegd en Israël 'inlichtingen') zoals in de Amerikaanse pers omschreven zou in dat geval haar trouwste vazal verliezen.
Zover is het uiteraard nog niet, maar de uitlatingen van Berlijn (waarbij voormalig minister van BZ Bot zich aansloot) geven aan dat er binnen de gevestigde orde in Nederland sprake is van een verschil van mening over het onderwerp.
'Een radicaal anders veiligheidsbeleid' stelt Berlijn in het vooruitzicht. Alsof we het in Keulen horen donderen. Terwijl Berlijn groot pleitbezorger van de JSF was neemt hij nu 'politiek' afstand. De druppel was voor hem het verzoek van Washington aan Den Haag om troepen te leveren voor een militaire missie in Syrië die om 'militaire middelen op de grond' zou gaan. 'Tegenwoordig dwingt Amerika het af dat partners ze volgen'. Grappig uit de mond van een klakkeloze volger tot nu. Berlijn opteert nu voor een Europese Defensie. 'Strategische autonomie' van Europa.
Natuurlijk is het allemaal nog niet zover en is Berlijn b. d.. Maar het lijkt een voorbode van een kentering in Europa waaraan Nederland zich niet kan veroorloven zich te onttrekken. (WK)

Jacques
Berlijn was/is lobbyist Thales Nederland oftewel HSA, het bedrijf dat aan de bruine kant stond en nimmer geschoond is van haar collaboratie.
Klik hier om uw reactie toe te voegen
20 augustus 2019
Aantal keren bekeken: 1106

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch