Skip to main content

Bush, de Nazi's en de BV Soestdijk (011)

12 februari 2023

Door Jan Portein.

Prins Bernhard ligt al een tijdje stevig onder de tegels.
Maar af en toe ontstaat bij het gilde van journalistieke speursmurfen het verlangen om de onderste boven te halen: een sollicitatiebrief die de prins op 24 april 1942 naar Adolf Hitler heeft gestuurd of zou hebben gestuurd. Zelfs dat laatste is volgens Thialfhossers, Leidse sleuteltjes, Haagse hopjes, Deventer koekhappers en andere Oranjebovenklanten al een gotspe. In hun ogen is er in de loop der decennia namelijk hooguit een emmer circumstantial de arena ingemieterd. Nooit het doorslaggevend bewijs voor het bestaan van die brandbrief. Laat staan het epistel zelf. Nee. En dat zal naar alle waarschijnlijkheid ook nooit gebeuren. Want de bewakers van het Oranjefort, onder wie Bernhard's eigen mannetjes (1), de mannetjes van Algemene Zaken (2), de mannetjes van de BVD/AIVD en de mannetjes van Gladio hebben ervoor gezorgd, dat alles wat ook maar in de richting van die brief wees uit de roulatie werd gehaald. Dat bleek nog maar eens ten overvloede toen luitjes van het zogenaamde kwaliteitsvod NRC een dezer dagen in Den Haag wat vrijgegeven dossiers mochten doorsnuffelen. Op zoek naar de brief cq. wegwijzers. Noppes. Er moest wel wat materiaal zijn. Maar het was er niet. Iedereen van goh hoe kan dat nou. Verder verklaarde een expert op dit gebied nog dat die verdwijntruuks in het verleden wel vaker waren voorgekomen. En dat was het.
Zoals u misschien weet heeft Kleintje Muurkrant in het verleden heel wat narigheid over WA's opa boven de kim getrokken. Afkomstig uit zowel louche krochten als serieuze geschiedschrijving. Voor dat laatste verwijzen wij in dit verband met gepaste voldoening naar de hele serie “Bush, de Nazi's en de BV Soestdijk”, waarin een van de hoofdrollen is weggelegd voor de tijdens de oorlog in de Verenigde Staten verblijvende Duits/Nederlandse bankster Gerhard Fritze. Een oude vriend en toeverlaat van Bernhard. Een citaatje om u over de brug te helpen? Nou vooruit. Komt ie.

“... Hij [Fritze,red.] was uiteraard ook “beteiligt” aan het witwassen van door de Nazi's in bezet West-Europa geconfisqueerde waardepapieren via de Enskildabank, de UBC van Bush en Harriman en de Holland American Merchant Corporation. Verder bleef hij schriftelijke contacten onderhouden met zowel zijn thuisfront in Berlijn als de in Engeland oorlog vierende prins Bernhard. Zij het wat moeizamer dan gewenst. Om lekker bij te lullen zocht de prins bij diens schaarse bezoeken aan de VS hem altijd op in zijn appartement op Fifth Avenue 987. Zo ook tijdens de trip tussen 20 en 25 april. Het zag er in de westerse optiek toen somber uit. Japan had Nederlands-Indië bezet en Hitler-Duitsland was op het toppunt van zijn militaire macht. Op 24 april zou NW 7-agent [prins Bernhard,red.] een brief aan Hitler hebben geschreven waarin hij zich aanbood als “Statthalter” om namens de Führer Nederland in nationaal-socialistische zin verder te besturen, met Juliana aan zijn zijde. Mocht Hitler de terugkeer van Wilhelmina als onaanvaardbaar beschouwen, dan kon Bernhard daar begrip voor opbrengen. Volgens een getuige stonden er meerdere handtekeningen onder de brief.”

U voelt wat we bedoelen? Tuurlijk doet u dat. En dat op een zondag. Stay tuned.

(1) Zie voor die mannetjes ondermeer onze serie “Het schaduwcommando van de prins”.
(2) Die mannetjes heten raadsadviseur. Een van hen, Jos Kieboom, kwam ooit in het licht van onze koplampen in de serie “Lubbers en de muzelmannenbom”.

kernreactor
Terugkeer van Wilhelmina?! Terugkeer waarvan, van haar uit- of ontwijking of d'r vlucht?
En iedereen na de oorlog maar wapperen en zwaaien met rood, wit en blauw omdat ze zo blij waren dat ze weer terug was.
Een kapitein die als eerste van zijn schip sprong werd gekielhaald of zoals laatst in Italië, ettelijke jaren, terecht, vastgezet (Schettino). Tijdens oorlogsrecht geldt voor een ieder die deserteert standrechtelijke executie, het Huis van Oranje bleef in NL, alleen de inwoners waren na 4 dagen oorlog met de noorderzon vertrokken, houzee!

Klik hier om uw reactie toe te voegen
12 februari 2023
Bush de nazi's en Soestdijk