Skip to main content

Lubbers en de muzelmannenbom (003)

26 maart 2017

maandag 12 september-2005
Mocht X, de intermediair van Slobodan Mitric, nog de nodige twijfels hebben gehad over de waterdichtheid van zijn afspraak met Jos Kieboom, dan werden die twijfels de volgende morgen volledig geëlimineerd. Hij trof Lubbers’ raadsadviseur inderdaad aan op de afgesproken plek: de bookshop van Donner, op de eerste verdieping van de Erasmus-universiteit. Of X op dat moment al wist wat voor functie Kieboom bekleedde is overigens de vraag.
Na wat obligaat geschuifel trokken de beide heren zich terug in een spreekkamer. Daar ontrolde X het eisenpakket van Mitric, dat in de voorafgaande periode herhaaldelijk was gewijzigd. Dit onder invloed van de in diens ogen trage verloop van de onderhandelingen.
Kieboom hoorde X geduldig aan en zei aan het einde van het gesprek: “Goed, ik weet het nu. Wacht nog even af. Ik bel je wel weer op en dan breng ik je naar iemand toe”.
Een paar dagen daarna, zaterdag 18 januari aan het eind van de middag, kreeg de intermediair Kieboom weer aan de lijn. Die vroeg hem of hij om zeven uur bij de Kralingse Golfclub wilde zijn. Daar zou hij X dan komen ophalen.
Keurig op tijd, zoals het hoort, ontmoetten de beide heren elkaar opnieuw. Dit keer op het parkeerterrein van de golfclub. Kieboom: “Nu zal ik je naar iemand toebrengen met wie je de zaak definitief kan regelen”. Ze reden door het betere gedeelte van Kralingen naar een flinke twee-onder-een-kap woning op de hoek van de Lambertweg en liepen in het donker over het tuinpad naar de voordeur die vrijwel meteen openzwaaide. Voor hij het wist stond X in een studeerkamer op de eerste verdieping. Samen met Kieboom. Een tel later maakte de bewoner van het huis zijn opwachting: Ruud Lubbers, de minister-president. En het gesprek nam een aanvang. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
26 maart 2017
Lubbers en de muzelmannenbom