Skip to main content

Balletje, balletje (007)

16 juni 2017

Is het iets besmettelijks? Zit het in de lucht? Het is gek, maar er duikt in deze periode ineens de nodige ongein op over de voetballerij. Gisteren zeilde bijvoorbeeld de Quote deze story in de cyberruimte. Nou rinkelden bij ons geen bellen over die Aleksei Korotaev. Maar over die prins Henri de Croy wel degelijk. Komt zo: In de jaren tachtig was ie auto-importeur in Nederland. Op zich een eerzaam beroep, maar dankzij Henk Kamp weten we sinds kort dat in dat wereldje ook de nodige rotte appeltjes rondrollen (1). En als het om de import van antieke auto's gaat verwijzen we graag naar de serie “Roestig”, waarin wordt beschreven wat voor kansen er in die branche liggen om een extraatje te verdienen. Met hulp van de overheid. Maar dit terzijde.
Prins Henri verhuisde in diezelfde jaren tachtig naar Hong Kong om daar aan de slag te gaan voor de Nederlandse bank Mees & Hope. Daarna trok hij naar Londen, werd employé bij het filiaal van de Belgische Generale Bank en trouwde met een Colombiaanse. Van dat laatste kan je geen chocola of cocapasta maken. Wij maken ook niet allemaal kaas. Via nog een stekkie bij Bank Degroof in Luxemburg komt onze prins uiteindelijk terecht in een durp bij Neuchâtel, trekt de beheer- en adviesfirma Jawer uit de grond, vindt een handig fiscaal foefje uit en belandt daarmee zowel in Huize Penarie als de Panama Capers.
Maar nou het leuke. Prins Henri komt ook voor in onze eigen annalen. Daarvoor moeten we in zijn achteruit. Naar 4 december 2001. Daar vinden we “de zwarte prins” terug op “de lijst Meeûs”. Een intrigerende lijst van klinkende namen die door Comte Yann de Meeûs d'Argenteuil in 1999 was samengesteld en verzonden aan het Belgische Comité P., de Franse politie en de Amerikaanse DEA. Volgens hem waren ze allemaal betrokken bij de handel in koters en ondeugende middelen. De Comte werd gesepareerd en mesjogge verklaard. Daarna hebben we de lijst nog bij verschillende gelegenheden naar boven getrokken. En nu dus weer. Want er is niks mis met ons geheugen. Stay tuned.

(1) Zie de twee afleveringen van de serie “Henk en zijn honnepon” van respectievelijk 31 mei 2017 en 4 juni 2017.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
16 juni 2017
Balletje, balletje