Cold Turkey (043)

dinsdag 15 januari-2008
Wij hebben altijd stijf volgehouden dat Abdul Qadeer Khan eigenlijk heulemaal geen spion was. En dat ie die Nederlandse atoomgeheimen keurig kreeg aangereikt door het Nederlandse bedrijfsleven en Nederlandse bollebozen, die in Pakistan wel een nucleair graantje wilde meepikken. Een graantje overigens dat tot bloei kwam dankzij de handel in genoeglijkheden uit Afbaardistan en omgeving. Iedereen zogenaamd boos op Nederland toen de "spionage-affaire" naar buiten kwam. En president Carter zette de Paki's op de zwarte lijst, om verdere proliferatie een halt toe te roepen. Eind 1979 vielen de Ruskies bij Afbaardistan binnen om hun presidentiele geloofsgenoot ter plekke bij te staan tegen de oprukkende fundamentalistische baarden. Oorlog. Kaassie voor Reagan en de ouwe Bush om na de verovering van het Witte Huis een dollar in het zakje te doen bij het Afghaanse baardenverzet. Nou ja, een dollar. Een heuleboel dollars. In de vorm van wapens en opleidingsfaciliteiten. Moest uiteraard wel voor betaald worden, maar dat was geen probleem. Hero en hash plenty. In wezen werd de Afghaanse "vrijheidsstrijd" dus betaald door de miljoenen verslaafden in de wereld. Maar waar gehakt wordt valt wel eens een bosje naalden.
Voor het soepele verloop van deze operatie moest er wel een logistiek probleem worden opgelost. De smokkel van wapens en genoeglijkheden moest namelijk via Pakistan lopen. En toenmalig president Zia-ul-Haq eiste daarvoor de toezegging van de Amerikanski's dat Pakistan met rust gelaten werd bij het in elkaar schroeven van een kernfabriek en ultimo de muslimbom. En wat denk je? Reagan tekende een zogenaamde waiver, waarbij het ook door de VS ondertekende non-proliferatieverdag wat Pakistan betreft in de vrieskast werd gepleurd. Zo geil waren zijn cowboys om de Ruskies hun eigen Vietnam te bezorgen. Daarbij legden de Amerikanski's niet alleen de basis voor bijvoorbeeld het Flying Circus van Bin, maar ook voor de Pakistaanse bom. Nu nog in handen van Busharraf, maar wie weet morgen in die van Bin's Nachwuchs.
Hoe dit ook zij, na die waiver keken de Amerikaanse snuffelclubs en noodgedwongen ook hun westerse filialen welwillend toe hoe de lieflijke im- en export van de Paki's een niet te stuiten vlucht nam. Een im- en export die voornamelijk via Turkije verliep. Pleister op de wonde: er werd door hoogwaardigheidsbekleders in de betrokken landen een hele kluit poen verdiend. Gaat er een spaarlamp bij u op? Juist. Dat is nou precies het verhaal dat Sibel Edmonds en Huseyin Baybasin naar buiten willen tillen. Waar een waiver al niet goed voor is. Stay tuned.

Cold Turkey

  • Hits: 417
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch