Skip to main content

Van Estoril naar Zandvoort (160)

01 juni 2015

woensdag 16 juli-2014
Toeval? Bestaat niet. In 1985 probeerde oud-minister van Justitie Frits Korthals Altes op een onbewaakt ogenblik een wetsontwerp door de Kamer te jassen. Behelsde de verlaging van de hopsleeftijd van koters van 16 naar 12 jaar. Waar kwam dat vieze voorstel van kleine Frits vandaan? Kunnen we naar raden. Gaan we niet doen.
Een jaar daarvoor kreeg hoofdredacteur Don Hale van de bescheiden Bury Messenger uit het graafschap Manchester bezoek. Van barones en Hogerhuislid Barbara Castle. Ze had een polletieke bom bij zich. Een dossier van 30 A-4tjes over het groeiende gevaar van de PIE, die probeerde verder te infiltreren in parlementaire kringen. Met name om de hopsleeftijd van koters naar beneden te krijgen!
Maar er was meer. Heel wat meer. Het dossier bevatte ook de nodige schunnige informatie over 16 parlementsleden, hoge smurfofficieren, flaprijke zakenlieden, kortgebroekte hoplieden van de padvinderij, onderwijstoppers en vertegenwoordigers van Hem hierboven. Netjes als ie was begon Hale de kindervrienden die in het dossier stonden vermeld te benaderen. Hoor en wederhoor (grrrr). De volgende dag stond Sir Cyril Smith al voor zijn neus (1). De enorme prijsstier eiste van hem dat ie de zaak liet rusten. Volgens hem was de barones zwaar aan de drank en worstelde ze met haar onderbroek sinds ze zich uit het actieve polletieke leven had teruggetrokken. Hale was niet onder de indruk en hield voet bij stuk. De volgende dag stond in alle vroegte een heel stel speursmurfen van Special Branch op de stoep van de Messenger. Al het materiaal werd in beslag genomen en als Hale zijn bek opentrok kon ie op 5 tot 10 jaar kerker rekenen. Hale hield zijn bek. Tot gisteren. Waar het Castle-dossier terecht is gekomen? Goeie vraag. Zal ook wel weg wezen of onherstelbare schade hebben geleden na wateroverlast. Stay tuned.

(1) Zie voor Cyril bijvoorbeeld aflevering 148 van deze serie

Klik hier om uw reactie toe te voegen
01 juni 2015
Van Estoril naar Zandvoort