Skip to main content

Studenten bezetten samen met schoonmakers Universiteit Utrecht

maandag 27 februari-2012
Enkele tientallen studenten hebben vanochtend samen met meer dan tweeduizend stakende schoonmakers de centrale hal en enkele lokalen van het Ruppertgebouw van de Universiteit Utrecht bezet. De studenten en schoonmakers voeren hiermee actie tegen slechte arbeidsomstandigheden en de bezuinigingen in het onderwijs.

Sander van Kritische Studenten Utrecht legt uit waarom de studenten aan deze actie meedoen: “Met deze gezamenlijke actie laten we zien dat we alleen door de handen ineen te slaan deze maatschappijbrede bezuinigingen en erbarmelijke arbeidsomstandigheden terug kunnen draaien". Studenten en schoonmakers roepen de Universiteit Utrecht op om als grote opdrachtgever in de schoonmaak het protocol Goede Marktwerking of Gouden Standaard van de FNV te tekenen. Daarnaast worden docenten, studenten en medewerkers gevraagd om de schoonmakersactie te steunen via een petitie. De bezetters hebben een uitgebreid alternatief programma opgezet om studenten, docenten en schoonmakers in dialoog te brengen over de huidige problemen in de schoonmaak en het onderwijs.

Doordat de overheid per student steeds minder in onderwijs investeert zijn zowel studenten, docenten en werknemers als schoonmakers de dupe. Voor de aanbesteding van de schoonmaak in het onderwijs waren schoonmakers gerespecteerde vaste medewerkers. Schoonmakers op de universiteit zijn onzichtbare externe krachten geworden die steeds meer moeten schoonmaken in minder tijd en voor minder geld. Bij studenten zien we maatregelen als de langstudeerboete, afschaffing van de basisbeurs voor de Masterfase en inkorting van het studenten reisrecht.

Het is nog niet bekend hoe lang de studenten en schoonmakers gaan blijven. Student Sander: “We blijven zolang het moet. Met ons alternatief programma willen we met studenten, medewerkers in dialoog gaan om samen oplossingen te vinden voor de problemen die we zien”.

(kijk hier voor updates)

Klik hier om uw reactie toe te voegen