Assange en Brexit (012)

17 juni 2019
Hits: 1175

Nadat een rechter in Uppsala het verzoek om uitlevering door het Zweedse Openbaar Ministerie had vernietigd (de beschuldiging van 'verkrachting' van 2 vrouwen was in 2010 ingetrokken), heeft het Amerikaanse Openbaar Ministerie op haar beurt nu een 2e aanklacht tegen Assange geformuleerd van 'het opzetten van een privé-spionnagedienst'. Om een succes bij de Britse justitie, het laatste obstakel voor zijn uitlevering, te verzekeren. Volgens de prognoses zal de rechtszaak over de rechtszaak in de herfst plaatsvinden, zodat Assange op zijn laatst in november naar de VS kan worden overgebracht. Waar hem 170 jaar gevangenisstraf wacht.
De aanklacht tegen Assange is slim opgesteld: hij wordt beschuldigd Chelsea Manning het wachtwoord te hebben verschaft om in te breken in de computers van de NSA en de documenten die de misdaden in Irak en Afghanistan van het Amerikaanse leger aan het licht brachten aan hem door te spelen.
Gezien het verleden van de Britse justitie ten aanzien van Assange wordt door weinigen getwijfeld aan een voor Washington gunstige uitslag van de procedure. Het VK heeft dan ook een reputatie op te houden als meest trouwe vazal van de VS. Naar verluid is het mantra van de Amerikaanse veiligheidsdiensten  'Assange te pakken krijgen, wat het ook kost'.
De rechtszaak tegen Assange in de VS zal veel 'geclassificeerde informatie' (geheim) betreffen, waarvan de openbaarmaking grote problemen zou kunnen opleveren voor de geheime diensten. Met name de CIA, nu object van het onderzoek door Minister van Justitie Barr in opdracht van Trump naar haar gedragingen in 'Russiagate', zou zich ernstig zorgen maken. Daar liggen kansen voor de verdediging van Assange.
Om de zaak van Assange tot het Amerikaanse Hooggerechtshof dat zal moeten beslissen of Assange zich kan beroepen op het 'First Amendement' (vrijheid van meningsuiting) te brengen, zullen vele tientallen miljoenen dollars nodig zijn. Naast de internationale actie voor Solidariteit met de Wikileaks-voorman (teken hier), zal dus ook sprake moeten zijn van een enorme inzamelingsactie om zijn verdediging te financieren. (WK)

WK
https://www.forbes.com/sites/thomasbrewster/2019/04/16/unpacking-the-alleged-assange-manning-password-hacking-conspiracy/

Het is toch echt anders.

Bill
Citaat artikel:

“Although there is no evidence that the password to the FTP user was obtained, had Manning done so, she would have been able to take steps to procure classified information under a username that did not belong to her,” the affidavit read. “Such measures would have frustrated attempts to identify the source of the disclosures to WikiLeaks.”

Wat Manning vroeg was bescherming, ze vroeg niet om in te breken in de computers van de NSA. Ze had al toegang tot alle classified information dus er was geen reden om in te breken.
Een belangrijke nuance.

Bill
Het is belangrijk om dit goed te verwoorden in je artikel.

Tijdens de hoorzitting van afgelopen vrijdag zei Assange over de foutieve berichten van 'hacken' in de media: "Het is belangrijk dat het publiek weet dat Wikileaks niets anders is dan een publicatie platform".

Zoals je zelf ook al eerder hebt geschreven is van enorm belang dat het publiek achter Wikileaks gaat staan. Dan is een juiste duiding van de aanklacht nodig!

Bill
1. Rechtszaak staat gepland voor eind februari 2020, niet in herfst 2019.

2. Assange wordt niet verdacht van 'het wachtwoord te hebben verschaft om in te breken in de computers van de NSA'. Manning had vanwege haar functie binnen het leger al toegang tot de documenten. Het was een (niet bewezen) poging tot bronbescherming. Geen sprake van inbreken of hacken.

Michiel Kassies
Dus als dit klopt zijn er al twee hordes genomen, of drie.

De phony verkrachtingszaak (overijverig onderzoek) valt weg,
De bail kwestie is uitgezeten - dan.
Assange wordt niet onder spionagewet aangeklaagd, geen geheime rechtzaak, geen inquisitie / geen duistere martelcarroussel.
?

Klik hier om uw reactie toe te voegen
17 juni 2019
Aantal keren bekeken: 1175
Assange en Brexit

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch