Van God los (007)

zaterdag 21 april-2007
Zingen behoort tot de geneugten die door de Heilige Moederkerk aan katholieken genadiglijk wel worden toegestaan. De huidige Stellvertreter galmde in zijn jeugd uit volle borst de refreinen mee: “Wir sind die Hitlerjugend, Und helfen euch befrei’n, Wir stehn mit unserm jungen Blut für Volk und Heimat ein!” en na het verheffende “Wir marschieren für Hitler durch Nacht und durch Not” schalde het “und die Fahne führt uns in die Ewigkeit! Ja die Fahne ist mehr als der Tod!” De ene aanbidding en eeuwigheid of de andere, wat scheelt het?
Ook mogen de Enig Waren een complete negotie rond wonderen voeren. Wie zich daar weinig bij voor kan stellen denkt maar eens aan de handel in relikwieën of loopt binnen bij roofmulti Xenos om daar suikerzoete Maria- en Jezuswindlichten en andere relikul te bekijken. Voor de heidenen en Niet Waren die zich nu afvragen “Wat ís een wonder in godsnaam voor een ding?” een voorbeeld: op 15 maart 1345 zou er het Mirakel van Amsterdam zijn geweest. Een doodzieke man liet een priester roepen. Na het eten van de hostie, voor niet-katholieken een soort flippo van ouwel maar voor de paapsen een hapje Jezus (want er wordt niet alleen flink in Hem gespijkerd, maar ook stevig van genast), geeft hij echter over. Het braaksel verdween in het haardvuur waarin de hostie onbeschadigd bleef zweven. Een vrouw stak haar handen in de vlammen, greep de gebakken uitvoering van Jezus bij de Lurven om Hem ongeschonden uit het vuur te halen zonder haar handen te verbranden (tsjakka tsjakka halleluja!) en legde het bakseltje in een kist. Het wonder ráákt niet op, want nadat de hostie door een priester van de Oude of Nicolaaskerk werd opgehaald keerde deze op wonderbaarlijke wijze tot driemaal toe in het huis van de man terug. Zeker tegenwoordig denkt een normaal mens dan dat zoiets gebeurt, simpelweg omdat het nageslacht van Maria, Duif, Aartsengel, God en wellicht ook nog ergens haar vent Jozef het braaksel van de zieke man wel prettig vond om in te vertoeven; zo vreemd wórdt je ook wel als je via een dergelijke samenwerking tot stand komt! De middeleeuwers echter reageerden met een plechtige processie en zochten er van alles meer achter, waarna het jaar erop door bisschop Jan van Arkel de hele gebeurtenis tot wonder werd uitgeroepen. (Een goedlopende bedevaartplaats was en is een goudmijn.) Nog steeds lopen elk jaar in maart vele duizenden de nachtelijke Stille Omgang.

Tegenwoordig is er niet zo heel veel open vuur meer in huis, maar wie toch graag de hoofdpersoon wil worden in een soortgelijk mirakel hoeft dankzij KRO’s Mikro Gids niet te wanhopen. Onder patronage van Sint Boretti, beschermheilige van de vuilophalers, promoot het blad als puzzelhoofdprijs een “Schitterende Design Afvalunit, verkrijgbaar in elke RAL kleur, dus als u ’m in roze of baby blauw wilt ontvangen dan kan dat!” Heel praktisch van de KRO nu kloosters vrijwel nooit meer een draaideurbakje voor vondelingen hebben. Met een waarde van 595 euro is deze Boretti-vullisbak, want dat is het natuurlijk doodgewoon, voldoende representatief als afvaltabernakel voor een uitgekotste hostie. Bij voorkeur dan wel een bij de prijs passende bladgouden vuilniszak erin, voor het overige: “is geschikt voor normale vuilniszakken.”
De afvalmastodont ziet er op de foto helaas niet naar uit dat-ie in een gewoon huis past, maar misschien wint een dakloze de hoofdprijs wel en kan erin gaan wonen. Bij de KRO en Mikro Gids zijn ze zo van God los dat ze nog nooit van zulke problematiek en voedselbanken hebben gehoord en dus maar vullisbakken met dergelijke prijzen promoten!

Van God los

  • Hits: 298
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch