Augurkje (003)

25 maart 2017
Hits: 488

maandag 4 april-2011
Schrik niet van de titel. Onze eerste stukjes over onderstaande Amerikaanse wasstraat dateren uit de zomer van 2010, toen perskomkommers en -augurken massaal in de aanbieding waren. Gingen over Wachovia, een uit de kluiten gewassen koter van de Wells Fargo bank, die in deze eeuw voor honderden miljarden dollars de witte was had verzorgd voor Mexicaanse onverlaten. En niet zulke kinderachtige onverlaten, want volgens een recent VN-rapport zijn er in de afgelopen vijf jaar 30.000 burgers gesneuveld in hun oorlog met de Mexicaanse overheid en haar Amerikaanse hulpsmurfen. Verder zou Jaap Jongbloed daar een knollentuin kunnen aanleggen, want er worden nog zo'n 5000 mensen vermist. En van zo'n 9000 dooien is de identiteit nog niet vastgesteld, omdat ze stevig verminkt waren of hun hoofd hadden verloren. Maar dat zal ze bij Wachovia een Unox wezen. De winst was giga en de boete van ruim 160 meloen dollar kon uit de fooienpot worden betaald. Zo kom je de crisiswinter wel door.
Of de baasjes van de bank wisten dat die Mexicaanse poen stonk? Jawel. Ze waren gewaarschuwd. Onder andere door ene Martin Woods. Een ouwe wasserettesmurf van de Metropolitan Police die in de jaren negentig betrokken was bij het tot stilstand brengen van de Russische carroussel bij de Bank of New York (1). In 2005 ging hij bij de Londense branch van Wachovia aan de slag als witwasbestrijder. Het jaar daarop kreeg hij een paar Mexicaanse cliƫnten in het snotje die wel erg rijkelijk aan het soppen waren met traveller's cheques. Al snel kwam hij erachter dat het niet om een paar maar om tientallen Mexicanen ging, van wie de meesten verbonden waren aan wisselkantoren in hun thuisland. Eerste prijs. Hij zond schokgolven naar de hoofddirectie in de States en zelfs iemand die bezig is met het kruisen van een cavia en een goudvis kan zich voorstellen wat er met Woods gebeurde. Hij werd buiten te drogen gehangen. De Mexicaanse rekeningen in Londen werden gesloten. De Amerikaanse nauwelijks tot niet.
Eind 2007 raakte de uitgerangeerde en door een fiesevater op de been gehouden Woods in gesprek met DEA-smurfen. Toen kwam het onderzoek versus Wachovia pas echt op gang. Daarbij bleek ondermeer dat met de door de wringer gehaalde poen een vliegtuig was gekocht, waarmee voor meloenen dollars coke was vervoerd (2).
Na een paar jaar touwtrekken deed Woods voorjaar 2009 voor het laatst de Wachovia deur achter zich dicht. Met een paar nulletjes in de pocket. Dat wel. En de baasjes van Wachovia? Er wordt gekeken of ze ook op persoonlijke titel kunnen worden aangepakt. Yeah. Sure. Zullen we het maar over iets anders hebben?

(1) Bij dat schandaal was ook de Zwitserse firma Mabetex betrokken. Het zakelijke vehikel van de huidige Kosovaarse president Behgjet Pacolli, die wij toevallig vorige week nog even licht hebben geschoren in verband met zijn Rik van den Boog-gedrag en zijn schaduwrijke verleden. Een paar andere belangrijke figuren in deze affaire waren de Israƫlische bankier Bruce Rappaport en de Russische vrijheidsstrijder Michael Khodorkovsky. Beiden populaire jongens in onze kolommen.
(2) Wat vliegtuigjes en cokehandel betreft heeft de DEA tonnen margarine op zijn hoofd, maar gelukkig heeft de organisatie het volste vertrouwen van Bulle Bas Opstelten.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
25 maart 2017
Aantal keren bekeken: 488

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch