Zwijgen is voor de daders (001)

vrijdag 7 april-2006
Wij maken ons al weer wat jaartjes behoorlijk druk over het dossier Dutroux. Dat wil zeggen: het parallelle dossier. Met een bolderkar vol zaken die wat ons betreft een diepgaand onderzoek van rubberzolen en koddebeiers in België meer dan rechtvaardigen. Zoals in de zaak rond de twee grafelijke kindervrienden Leopold en Maurice Lippens (respectievelijk burgemeester van Knokke-Heist en topboy van Fortis en Société Générale) en de horror op het kasteel van de familie De Cater in ‘sGravenwezel, waarbij mogelijk ook baron Theo Bracht een rol speelde (1).
Daarvoor hebben we heel wat betrokkenen of luitjes die iets meer zouden kunnen weten van bovenstaande affaires persoonlijk benaderd. Antwoord kwam er niet. Kennelijk gebruikelijk bij onze buurtjes, want wat denk je van deze?
Op 18 augustus 2005 stelde de SP.A-Spirit senator André van Nieuwkerke de volgende vraag aan vice-premier en minister van Justitie Laurette Onkelinx:

“In de tweede helft van 2003 vroeg mevrouw Regina Louf, bij monde van haar advocate om, in het kader van het zogenaamde Dutroux-bis-dossier, meer dan veertig bijkomende onderzoeksdaden te stellen. Zij zag daarin een taak voor het Federaal Parket. Immers, de parketten van Brussel, Gent, Antwerpen en ook Neufchâteau zetten al een geruime tijd een punt achter het X 1-dossier.
De advocate pleitte er dan ook voor, om de niet onderzochte pistes, waar het dossier blijkbaar van uitpuilt, uit te klaren.
Vandaag is nog niet duidelijk of er nu al dan niet bijkomende onderzoeksdaden komen of gesteld worden.
Ik zou het dan ook op prijs stellen, mocht u mij een stand van zaken kunnen geven van de juridische omgeving waarin het dossier zich voor het ogenblik bevindt.


Nou zou je toch zeggen, dat het voor Laurette een fluitje van een eurocent moet zijn om te achterhalen waar dat verrekte dossier is gebleven.
Vraagt Van Nieuwkerke op 10 maart jongstleden:

“Op 18 augustus 2005 antwoordde de geachte vice-eerste minister me: “De gegevens nodig om te antwoorden op de vraag werden opgevraagd aan de bevoegde instanties. Het resultaat hiervan zal later worden medegedeeld”.
Ondertussen mocht ik nog steeds geen antwoord ten gronde ontvangen.
Mag ik de geachte vice-eerste minister dan ook verzoeken mij zo vlug mogelijk een antwoord ter zake te geven?
”

Het is te mal voor woorden. Wij citeren al jarenlang uit dat Dutroux-bis-dossier, maar officieel is het niet boven water te krijgen. België is net Nederland.

1. Zie voor de gebroeders Lippens de serie “Adel verplicht” en voor Bracht de serie "Blikscaters" eerder op deze site.

Zwijgen is voor de daders

  • Hits: 328
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch