Heilige Roomse Rijksgenoten (001)

25 maart 2017
Hits: 409

woensdag 10 november-2010
Kwekkwekkwekkwek. Het satirische weekvod Le Canard Enchaîné heeft weer eens flink van zich laten horen. En niet zomaar. Het beschuldigt president Sarkozy ervan de binnenlandse snuffeldienst DCRI begin dit jaar opdracht te hebben gegeven journalisten onder schot te nemen. Niet de jongens en meisjes van de bric-à-brac zoals de geboorte van een koe met twee uiers, de uitvinding van de dubbele wasknijper, de groeiende populariteit van pannekoeken etcetera, maar de onderzoekjournalisten.
Meneer Bruni heeft er namelijk de pest in dat zijn naam opborrelde in de affaire rond de niet zo akelig rijke mevrouwtje Bettencourt, de eigenaresse van reukjes- en smeerselsfabrikant L'Oréal. Hij zou volgens het dagvod Le Monde poen cq. donaties van haar hebben aangenomen. Gevoegd bij nieuwe ellende in de affaire Clearstream (1) en de aanhoudende shit over zijn connectie met de Mossad en je kan je de woede van die kleine man met zijn confectiepakkie an helemaal voorstellen. En idem zijn nieuwsgierigheid naar de interne bronnen van die smakelijke stories. Maar dat je als president zover gaat om persoonlijk leiding te geven aan een stel smurfen om in het leven van journalistieke snuffelaars te grutten terwille van de Staatsveiligheid is behoorlijk gaga. Toch is dat nou juist wat Le Canard afgelopen week kwaakte. Mede naar aanleiding van een reeks mysterieuze inbraken bij journalisten thuis en op hun hoofdkwartier, waarbij computers en allerlei notities verdwenen.
De hele reut aan beschuldigingen wordt door het Elysée naar het land van La Fontaine verwezen. Comme il faut. Maar deze Ratatouille krijgt zeker nog een forse staart, want Le Monde heeft een rechtszaak tegen Sarko en de zijnen op de rails gezet. Ah! Ca ira.

1. Zie "Een sayan in de branding" van 21 oktober 2010

Klik hier om uw reactie toe te voegen
25 maart 2017
Aantal keren bekeken: 409
Heilige Roomse Rijksgenoten

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch