Skip to main content

Mark Thatcher en de coup in Equatoriaal Guinea (005)

25 maart 2017

zondag 29 augustus-2004
President Teodoro Obiang Nguerra van Equatoriaal Guinea, bijgenaamd “de kannibaal” staat niet bekend om zijn achting voor rechten van de mens, laat staan die van het milieu. Overigens verschilt hij daarin niet van andere regeringsleiders; milieu en mensenrechten "oud denken" oftewel "gezeur van de jaren tachtig" en belemmert de globalisering van de economie. Met een levensverwachting van 48 (mannen) en 50 (vrouwen) valt er nog wel wat te verbeteren aan de sociale omstandigheden in Equatoriaal Guinea. Maar, alhoewel dit land zo ongeveer het Kuweit van Afrika vormt, staan onderwijs en gezondheidszorg niet bovenaan de prioriteitenlijst van Nguerra. Overleven wel endaar is hij goed in. Hij kwam in 1979 aan de macht via een staatsgreep (waarbij de toenmalige president Nguerra, een oom, geëxecuteerd werd) en werd recentelijk herkozen voor een nieuwe termijn van 7 jaar. Ondertussen stroomt de olie het land uit en het geld zijn offshore rekeningen in. Volgens een onderzoek van de Amerikaanse Senaat had hij 60 rekeningen geopend bij de Riggs Bank voor zijn familie en vriendjes, in totaal stond daar in 8 jaar tijd 700 miljoen dollar geparkeerd (zie hier). En Riggs Bank is niet de enige waar de clan geld heeft gestort. Uiteraard kan dit alles alleen dank zij de olie bedrijven die fors dokken, zoals bijvoorbeeld 450.000 dollar voor ‘huur’ aan een 14 jarig familielid. Kortom het gaat om geld, eindeloos veel geld.
Severo Motto, zelfbenoemd leider van de regering-in-ballingschap heeft eind vorig jaar en de eerste maanden van 2004 herhaaldelijk overleg gevoerd met de toenmalig Spaanse premier Aznar. Motto staat niet bekend als iemand met veel geld maar wel met zakenrelaties; mensen zoals Ely Calil, die hem wel willen steunen in zijn strijd om de democratie. Maar niet voor niets natuurlijk, dat is immers ook "oud denken". Zodat, geheel in stijl met het eigentijdse ‘risicovolle beleggen’ een onderneming werd gevormd en vriendjes uit het netwerk aangemoedigd te investeren. De beloning voor hun inspanningen: olieconcessies en andere extraatjes. De namen van deze investeerders staan in de zogenaamde Wonga lijst. Genoemd zijn: Calil, Mark Thatcher, David Hart. De marketingleuze voor de buitenwereld: het herstellen van de mensenrechten. De politieke dekking werd via het netwerk geregeld, bijvoorbeeld tijdens een besloten conferentie afgelopen februari bij het Royal Institute of International Affairs te Londen, waar de toekomst van Equatoriaal Guinea geagendeerd stond. Greg Wales, partner in de onderneming, lichtte het Pentagon in. De economische dekking ook; de Amerikaanse oliebedrijven waren geïnformeerd en hadden geen bezwaren. Resultaat van het overleg met Aznar was militaire steun van Spanje.Twee Spaanse oorlogsschepen met 500 soldaten aan boord waren de haven van Cadiz uitgelopen met als bestemming Equatoriaal Guinea. En de nieuwe leider was per vliegtuig overgebracht naar Bamako in Mali, om de uitkomst van de coup af te wachten.
Het liep allemaal anders. Volgens berichten in de Engelse pers zouden de ZuidAfrikaanse en de Franse inlichtingendienst lucht gekregen hebben van de plannen en ze hebben gesaboteerd.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
25 maart 2017
Mark Thatcher en de coup