Kosovoort, Kosovoort (010)

06 oktober 2011
Hits: 488

donderdag 6 oktober-2011
Vorige week verhuisde de Kosovaar Agim Zodaj vanuit een park in Duisburg naar Villa Petrus. Na een SMS-je aan zijn broer te hebben gestuurd dat ie ervandoor ging. Dat was een van de redenen, waarom de lokale smurfen aannemen dat het niet ging om een dr. Kelly-variant, maar een echte zelfmoord.
Nou verbleef Agim niet helemaal uit vrije wil in Duisburg. Hij was afgelopen zomer op verzoek van Eulex naar Duitsland overgebracht (1). Kort nadat hij een rapport van 200 pagina's had gebaard over de oorlogsmisdaden van zijn ex-kampcommandant Fatmir Limaj. En die pagina's voor de camera had ingekleurd met levendige details. Volgens Agim had Fatmir aka Commandant Staal in 1998/1999 in het dorp Klecka een hele reut Servische en Kosovaarse "collaborateurs" gruwelijk mishandeld en daarna gekeeld.
Net als andere UCK-boeven was de stalen commandant na het bereiken van de status quo in de voormalige Servische provincie de polletiek ingedoken. Wel zo veilig. Hij bracht het onder het maffiose premierschap van Hashim Thaci tot minister van Verkeer (waterstaat was niet aan de orde). De Kosovaarse oorlogsheld werd daarbij ondermeer verantwoordelijk voor de aanleg van een moderne verkeersweg richting moederland Albanië om de op uiterst avontuurlijke basis rustende economie een boost te geven. Daarbij kreeg de Amerikaanse firma Bechtel de hoofdprijs van Fatmir en dat kwam hem op een knuffel van Obomba-ambassadeur Christopher Dell te staan.
Het nieuws over zijn vermeende oorlogsmisdaden en een paar lullige gevalletjes corruptie deden Limaj de das om. In het voorjaar zag hij zich gedwongen het pluche te verlaten. In afwachting van zijn proces eind dit jaar.
Zodaj maakt dat niet meer mee. Die is afgelopen weekend stilletjes onder de zoden gevleid in zijn dorp Nashec. Maar volgens luitjes van Eulex zal dat geen invloed hebben op het verloop van het proces. Alles is keurig vastgelegd in officiële documenten en op video. Hoe komt het dan, dat wij toch het flauwe vermoeden hebben dat er geen reet van terechtkomt? Raar hè? Stay tuned.

1. Eulex is een Europees vehikel dat opdracht heeft gekregen om allerlei jonge, belegen, en ouwe Kosovaarse shit boven water te takelen. Na juridische afhandeling kunnen ze daar dan met een opgepoetste lei beginnen. Hopen ze. Voor eerdere berichten over Eulex raden we u aan om via onze zoekmachine het serietje "Niertjes à la carte" tot u te nemen. Heel smakelijk.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
06 oktober 2011
Aantal keren bekeken: 488

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch