Valse vlag (002)

zondag 7 december-2008
Die Azam Amir Kebab of hoe die gozer ook mag heten is effe lekker bezig geweest (1). Gaat ie lopen te roepen dat ene Ibrahim Dawood de mastermind is geweest van het spektakel in Mumbai, het financieel economisch zenuwcentrum van India. Goed, mag je uitgebreid gebadderd hebben en minutieus gemanicuurd zijn, maar je kan altijd iemand anders aanwijzen. Want Ibrahim is een hot potato. Hij stond namelijk in de jaren tachtig rechtsbuiten in het beroemde team van de Mujahedin dat onder technische leiding van de CIA in Afghanistan de Sovjetski's van het veld veegde. Met als midvoor de latere directeur van het Flying Circus, dat op 9/11 voor zo'n onvergetelijke voorstelling zorgde in het financieel economisch zenuwcentrum van de VS. Over overeenkomsten gesproken. Komt nog iets bij. In diezelfde jaren tachtig was vriend Ibrahim een flink baasje in de gokwereld, pooierde er leutig op los, zat vet in de avontuurlijke handel en had zich een riante positie verschaft in Bollywood. Verder zorgde hij ervoor dat geheime Amerikaanse geldzendingen via casino's in Kathmandu keurig in Afghanistan werden afgeleverd. Zijn standplaats? Mumbai!!
Alles ging dus toppie voor Ibrahim tot hij in 1993 een paar bloedbaden aanrichtte onder de lokale Hindu bevolking. Als represaille voor het uitmoorden van zo'n 2000 muslims in het jaar daarvoor. Toen moest Imbrahiempie benen maken en dook hij onder in Pakistan. Daar werd ie pas een echte baard en het was niet om onverhoeds van je sofa te rollen dat hij niet zo heel lang terug op de wanted-lijst terechtkwam. En laten nou Amerikaanse diplomaten hem een half jaar geleden stiekem naar het grensgebied van Pakistan en Afghanistan hebben geloodst. Om Ibrahim buiten beeld te wurmen. Jawel. Die verrassende move zal naar alle waarschijnlijkheid niet alleen te maken hebben gehad met het bewijs van goed gedrag uit de jaren tachtig, maar meer met actuele zaken. Een leuke informatiepositie bijvoorbeeld. Of wat dacht je van een valse vlagoperatie (2)? Nee, die Kebab wordt hartelijk bedankt.
Inmiddels heeft India bij Pakistan om uitlevering van Dawood gevraagd. Drie keer raden wat er gaat gebeuren. Juist. Stay tuned.

(1) Er heerst de nodige onduidelijkheid over de naam van de gevangen genomen Mumbaise vuurwerkspecialist. Dus we hebben hem voor het gemak maar Kebab genoemd. Vgl. deel 1 dd. 3/12/2008.
(2) Zie voor een analoog Amerikaans kunststukje het artikel "Peultjes" dd. 5/9/2003. Gaat over Ayub Afridi. Een andere grootheid uit de Pakistaanse scene.

Valse vlag

  • Hits: 434
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch