Afrin en Erdogan (045)

Is de 'Sultan aan de Bosporus' bezig buiten zinnen te geraken? Hij heeft aangekondigd 'miljoenen' vluchtelingen richting Europa te sturen. Nu hebben de Europese leiders nooit een deuk in een pakje boter kunnen slaan terwijl Erdogan chanteerde, maar wat Erdo nu belooft is echt een uitdaging voor Brussel. Ze staan 'vierkant' achter Griekenland, voor wat dat waard is. 500 grenswachten extra en een paar oorlogsschepen om de rubberbootjes te onderscheppen. Cosmetische blablabla.
De volgende immigratiegolf zal het einde van de EU versnellen. De landen aan de zuidflank waar de immigranten aan land gaan en worden geconcentreerd, zowel als de voormalige Warschaupact-landen die weigeren 'hun deel' aan immigranten op te nemen, zullen het voorbeeld van Engeland volgen.

Erdogan bespeelt met zijn militaire campagne in Syrië twee instrumenten: een op de spits drijven van de strijd in Idlib en tegelijkertijd de EU onder druk zetten om hem te steunen door de vluchtelingenkraan open te zetten.
In eerdere afleveringen heb ik al betoogd dat dit geen teken van sterkte is maar van een kat in het nauw. De Turkse bevolking heeft geen zin in een oorlog met Syrië. Als de eerste tekenen van een nederlaag in Syrië zich aandienen is het gedaan met Erdo. Ondanks zijn populariteit bij de Turken hier. Die zijn sowieso in de tijd stil blijven staan, net als de anti-Castro Cubanen in Miami of de 19e eeuwse Nederlandse immigranten in de VS.

Erdogan vraagt Washington om patriot-raketten aan de Turks-Syrische grens. 'Het State Departement wil wel, maar het Pentagon ligt dwars', volgens de site Politico. Dus zou Europa ze moeten plaatsen. Nederland had ze in Turkije staan tot 2016. Spanje zette 'onze missie' voort en tekende juist voor een jaar bij.

Het staakt-het-vuren op 5 maart in Moskou tussen Poetin en Erdogan (een gedemilitariseerde zone van 6 km rond de strategische snelweg M4 tussen Damascus en Aleppo) is er een van vele die eerder niet standhielden. Het verschaft Erdogan tijd. Tijd om het spel met de EU en de NAVO verder uit te spelen. Duidelijk is dat de regering Trump, aan de vooravond van zijn herverkiezing, niet van zins is Erdogan militair te hulp te schieten met Patriot-raketten. Artikel 5 van de NAVO ('een voor allen; allen voor een') blijft in de kast. Erdogan's einde is vaak voorspeld.  Ook door mij. Zijn overlevingskunsten zijn opmerkelijk. Toch is ook deze moslimbroeder sterfelijk. (WK)

Afrin en Erdogan

  • Hits: 626
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch