Skip to main content

Afrin en Erdogan (037)

07 oktober 2019

Terwijl het Turkse leger al sinds 2017 Afrin en een strook langs de grens bezet houdt ('Olive Branch' en 'Euphrates Shield'), plus de controle uitoefent over Idlib via proxi's, is het nu, 7 oktober, ook het noordoostelijke grensgebied in handen van de YPG/SDF binnengevallen met 14.000 soldaten van het 'Vrije Syrische Leger', een vehikel van de Navo dat nooit enig succes boekte en nu onder Turkse controle staat. Zoals Erdoğan al eerder had aangekondigd gebeurt dit 'om de terroristen te verdrijven', 'het Syrische filiaal van de PKK'.
De Koerden en hun bondgenoten werken daar samen met het Amerikaanse leger en werden door hen bewapend. Een telefoongesprek tussen de Turkse en Amerikaanse presidenten heeft deze volgende inval in Syrië begeleid. De VS zouden zich volgens een verklaring van het Witte Huis versneld terugtrekken uit het gebied, zoals in 2018 aangekondigd door Trump maar toen herzien.
Deze nieuwe aanval vormt een flagrante schending van het onder Amerikaans auspiciën overeengekomen akkoord waarin YPG/SDF zich van de grens met Turkije had teruggetrokken, fortificaties ontmantelde en samen met het Amerikaanse leger en andere Navo-landen patrouilles uitvoerde. De patrouilles zouden volgens de woordvoerder van het Kobane-kanton van Rojava (het gebied onder controle van de YPG/SDF) nog normaal doorgang vinden.
Rusland heeft verklaard dat de Turkse incursie niet met haar is doorgenomen. Opmerkelijk gezien de recente contacten op hoog niveau tussen de beide landen. De woordvoerder van het Kremlin benadrukte de 'territoriale integriteit van Syrië' waaraan Turkije zich zou hebben gecommitteerd in het Astana-akkoord tussen Rusland, Turkije en Iran.
Het 'verraad' door de Amerikanen brengt de Koerden, die 1/3 van Syrië controleren, in een moeilijke positie. De enige optie lijkt, zoals we in vorige afleveringen aangaven, zich bij het leger van Assad aan te sluiten om het land van Turkse agressie te bevrijden. (WK)

Appie
Tot mijn niet geringe verbazing is mijn reactie op het stukje van de heer Finland, waarin hij Milieuactivisten o.a. oproept om de inhoud van het Rijksmuseum kapot te slaan, uit de reacties gewist. Ik dacht te maken met een kritisch forum, dat zelf ook wel enige kritiek op de inhoud van hun stukjes kon waarderen. Niet dus. In mijn optiek een teken van grote persoonlijke zwakte. Wie commentaar levert moet namelijk ook commentaar durven ontvangen.
Lucas
he Appie, ik heb je eerdere respons weggehaald omdat ie op de verkeerde plaats staat. Ook nu weer, schrijf je hier een stukje wat hier helemaal niet thuishoort. Plaats je stukje daar waar het op reageert. En natuurlijk hebben wij ('t Kleintje) de mogelijkheid en het recht - en soms de plicht - om stukjes te verwijderen. En er is 1 iemand wiens bijdragen per definitie worden verwijderd en dat is omdat diegene ons al heel erg lang stalkt en met advocaten dreigt en dat moet je met ons niet doen, vandaar...
Faraday
Verwijten dat de Koerden zich weeral hebben laten misbruiken als nuttige idioten gaan we niet doen, ze bewijzen het zelf. Wel wat laat maar niet te laat om zich aan te sluiten bij het land Syrië.
Klik hier om uw reactie toe te voegen
07 oktober 2019
Afrin en Erdogan