Skip to main content

Afrin en Erdogan (030)

18 oktober 2018

De relaties tussen de Syrische Koerden (YPG/SDF) zijn verder onder druk komen te staan door een 'friendly' luchtaanval van de door de VS geleide NAVO-luchtmacht (vanuit de Turkse luchtmachtbasis Incirlik) op SDF-troepen die tegen IS (Daesh) ten strijde trekken. Dit na berichten vorige week over door de VS uitgevoerde 'verplaatsingen' van IS-strijders bij Deir-Ezzor die met regelmaat opduiken. Berichten die je niet in MSM zult lezen.
Al langer waren er berichten over steun van de VS aan IS (tegen Assad), maar het moment en de sequentie van deze gebeurtenissen zal de Koerden zich achter de oren doen krabben over de Amerikaanse intenties. Grofgezegd steunt het Pentagon de YPG/SDF en de CIA bevoorraadt en faciliteert IS; de Islamitische Staat die door het Westen in stelling werd gebracht tegen Damascus. Het is een duaal spel zoals dat permanent door Deep State in brandhaarden gespeeld wordt om verschillende ijzers in het vuur te houden.
De beroemde quote van Lincoln in gedachte houdend vraagt men zich af hoelang de Koerden zich nog voor het Westerse karretje laten spannen. Ook zij wedden gezien hun goede relaties met Damascus en Moskou op verschillende paarden. Maar de Amerikaanse uitrusting is uiteraard te verleidelijk.
Nu is er zelden een volk (zonder staat) geweest dat vaker is verraden door de VS dan de Koerden. In de dagen van Saddam Hoessein (sinds 1961 CIA-agent) lieten ze zich provoceren tot een opstand die genadeloos werd neergeslagen (gifgasaanvallen Falludja met door de VS geleverde chemische wapens). De oorlog in Oost-Turkije tegen de PKK (binnenkort 50 jaar 'jublileum') werd gevoerd met Amerikaanse (NAVO) wapens. De lijst is nog veel langer. Het bondgenootschap tussen de machtigste staat ter wereld en het grootste volk zonder staat is dan ook 'a-typisch' en uiteraard van tijdelijke aard. Gedoemd tot mislukking. Ook Israël hield ervan de Koerdische kaart te trekken (alles wat niet-semietisch is werd gesteund). Nou dan weet je het wel.
Ondertussen is Manbij (door YPG/SDF op IS veroverd) door de Amerikanen aan Turkije overgedaan in het kader van 'NAVO-samenwerking'. Ook dit moet de Koerdisch-Amerikaanse relaties toch verder onder druk zetten. De oorlog in Syrië gaat door. En tot Erdogan uit Afrin is vertrokken duurt hij voort. (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
18 oktober 2018
Afrin en Erdogan