Afrin en Erdogan (023)

28 maart 2018
Hits: 1112

Tal Rifat zou volgens Koerdische sites 'door Rusland zijn overgedragen aan Turkije', maar beelden uit Tal Rifat van vannacht laten een rustige stad zien. De aangekondigde opmars naar Manbij 'tot aan de Iraanse grens' is nog even uitgesteld. Dat wordt vandaag bevestigd door de Amerikaanse minister van Defensie Mattis die klaagt dat de strijd tegen IS is stil komen te liggen door het Turkse offensief tegen Afrin. Over Manbij 'wordt onderhandeld' en dat Turkije niet kan oprukken in afwachting. Er wordt op hoog niveau gepokerd. Rusland met het pistool op het hoofd van de Skripal-affaire. Een comedie als deze kan alleen in Engeland worden opgevoerd. Met het dodelijkste-gifgas-ter-wereld dat niet doodt. Zoiets was in de VS, zonder zich de simpelste vragen te stellen a la Lucky Luke's 'De Rechter', niet mogelijk geweest. 
Ondertussen bombardeert 'onze coalitie' troepen van Assad bij Deir Ezzor en gaat Aleppo de straat op om te demonstreren tegen 'Turkije en de VS', zoals ze het terecht zien. Want Turkije staat alleen; alleen de VS (en wij vazallen) steunt Ankara. De Astana-vredesbesprekingen over Syrië tussen Turkije, Iran en Rusland zijn comateus en dreigen te worden vervangen door een nieuwe ronde wapengeweld met deels nieuwe partners. Om aan te geven hoe alleen Turkije staat: in Turkse media wordt beweerd dat Saoudi-Arabië en de Golfstaten de PKK steunen! Het Parlement van Egypte vergeleek de methodes van Ankara en haar bendes met 'de genocide van de Armeniërs'. 
Eerder had Erdo aangekondigd de PKK in april in het Kandil-gebergte (Irak) te zullen aanvallen; vervolgens werd Sinjar als 'terroristennest' om te vernietigen uitgekozen; het arme Sinjar dat door Turkse proxi IS is gedecimeerd en door de Turkse Koerden gered. De PKK heeft, in overleg met de Irakese regering, Sinjar (Irak) overgelaten aan de plaatselijke Jezidi-milities die ze hebben getraind. In Irak is met woede gereageerd op de oorlogsplannen van Erdogan. De Turkse dictator kan niet op een warme ontvangst rekenen in dit land waar al decennia oorlog heerst. Misschien is een Turkse inval wat nodig is om het nationale gevoel te versterken. Een nieuwe confrontatie van Turkije met een, ook door Nederland getrainde, protegee van de VS dreigt.   
Ondertussen regeert in Afrin de guerilla-oorlog met dagelijks vele doden aan Turkse kant. De gouverneur van de Turkse provincie Hatay, naast Afrin gelegen, verheugt zich op de opleving van het toerisme nu Afrin met zijn prachtige bergen en olijfgaarden als attractie kan worden toegevoegd. Het is de wrede onnozelheid die aan nazi-Duitsland doet denken, toen de 'ontsloten Oostgebieden' ook voor Nederlandse boeren en zakenlui een buitenkansje moesten zijn. Van prettig zakendoen in Afrin zal pas sprake zijn als de laatste Turk richting thuis is.
Een 'voordeel' van deze chaotische tijd van 'Changement des Alliances' lijkt dat een aanval op Iran minder makkelijk wordt. Door de domme Erdo dreigen Saoudi-Arabië en Iran meer op een lijn te komen.  (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
28 maart 2018
Aantal keren bekeken: 1112
Afrin en Erdogan

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch