Afrin en Erdogan (013)

06 maart 2018
Hits: 1108

Het nietige Afrin weerstaat nu al anderhalve maand de Turkse invasie. Door de hysterie die Erdogan heeft losgemaakt kan hij niet stoppen zonder gezichtsverlies en dreigt hij te worden meegezogen in een draaikolk. Want welke opties heeft hij nog? Afrin veroveren? Dan wacht hem oorlog met Damascus. Erdo verklaart dat hij en Poetin op een lijn zitten wat betreft Afrin; Moskou zwijgt. Iran, de andere 'Astana vredespartner' staat achter Damascus; haar partner Herzbollah vecht mee in Afrin. Het is duidelijk dat Damascus Afrin niet zal laten vallen. Alleen al omdat het aansluiting zou geven aan Idlib, het laatste grote jihadi-bolwerk naast Oost-Ghouta.
De vraag wordt gesteld wanneer Rusland het luchtruim boven Afrin sluit. Wanneer, niet of. 'Kritisch Navolid' Turkije blijft natuurlijk wel gewoon Navo-lid en onze hulp verplicht. 'De coalitie van 70 landen' die al vijf jaar zogenaamd IS bombardeert (bevoorraadt) doet dat vanuit de Turkse luchtmachtbasis Incirlik. Het is een smerig spel, zo smerig als oorlog is. De VS hebben Afrin aan Turkije geofferd en hun Koerdische "bondgenoten" verraden. Uiteraard zijn de VS geen betrouwbare partner, al krijsen Amerikaanse politici vandaag dat een 'onafhankelijk Koerdistan' nabij is. Deze gevaarlijke comedie is moeilijk te doorzien. De enige Koerdische partij die een onafhankelijke staat wil is de feodale KDP van Barzani te Erbil; notabene een Turkse vazalstaat! Hij organiseerde daartoe vorig jaar een referendum dat hem totaal buiten spel heeft gezet. Zijn rivaal Talabani van een andere clan (PUK) te Dohuk liet hem in de steek en speelde de Iraanse kaart. 'Zo werd Kirkuk verloren', jammert Barzani en roept 'verraad'.
De mislukte coup van 2016 tegen Erdogan lijkt als twee druppels water op de 1ste couppoging tegen de Iraanse premier Mossadeq in 1951. Let wel: de 1ste couppoging, die mislukte. De 2de, twee jaar later, lukte wel en bracht de shah aan de macht. Het lijkt erop dat de CIA (want die organiseerde uiteraard ook deze couppoging) dit oude scenario uit de lade trok: dezelfde veroveringen van tv-stations en strategische locaties. Ook toen mislukte de coup omdat het niet lukte Mossadeq te liquideren.
Mossadeq (die de olie wilde nationaliseren) was populair in Iran. Populairder dan Erdo in Turkije. Die heeft met de heksenjacht 'tegen Gulen-aanhangers' en zuiveringen in leger en ambtenarenapparaat inmiddels zeker de helft van de bevolking van zich vervreemd. Zijn schrikbewind smoort iedere oppositie. Toch demonstreerden dit weekend in Istanbul 1500 vrouwen tegen de oorlog. Alleen de fascisten van de MHP steunen hem onvoorwaardelijk op het oorlogspad. In Erdo's AKP is een deel veel minder enthousiast over dit avontuur. Slecht voor business. Turkije dreigt geïsoleerd te raken in het MiddenOosten. Daarbij: een oorlog met Syrië maakt de al 40 jaar durende oorlog in Turkije levensgevaarlijk voor Ankara. Die oorlog van de PKK begon namelijk met steun van Damascus, waar Öcalan toen zijn hoofdkwartier had. Onder Amerikaanse druk werd de Koerdische leider in 1999 door de vader van de huidige Bashar Assad uitgewezen, waarna hij met CIA-hulp aan Ankara werd overgeleverd. Daarmee ontstond na decennia van vijandschap een dooi in de relaties tussen Ankara en Damascus. De steun aan de PKK werd gestaakt. Turkije kwam sterker uit dit Amerikaanse spel dat Assad sr. had gespeeld om 'regime change' zoals in buurland Irak te ontlopen. Zoon Bashar heeft van Khadaffi's val geleerd. Khadaffi was de amerikanen in alles tegemoet gekomen: Lockerbie, chemische- en kernwapens. Toch werd hij meedogenloos afgeslacht door de Navo. De zelfde truuc tegen Assad jr. sneefde slechts op een haartje. Niemand gaf twee jaar geleden nog een cent voor zijn positie. Maar Russische assistentie deed alles kantelen: het door het westen tegen Damascus gecreëerde IS werd in feite verslagen, alle jihadi-proxi's beten in het stof.
Daarom veranderde het Pentagon op het scheiden van de markt opeens van strategie: ze gingen de Koerdische YPG/SDF bewapenen tegen hun oude creatie IS. Zeer doorzichtig allemaal. MSM nam het uiteraard klakkeloos over: 'de VS en de Koerden zijn bondgenoten'. Iedereen die deze onzin heeft geloofd is inmiddels wakker. De VS heeft geen vrienden; alleen vazallen.  (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
06 maart 2018
Aantal keren bekeken: 1108
Afrin en Erdogan

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch