Skip to main content

Actueel juni 2000

22 mei 2017
Hits: 725

De erfenis van Abacha

30 juni 2000
In 1998 overleed de Nigeriaanse dictator Abacha. Naar verluidt aan een overdosis sexuele uitspattingen. Zijn opvolger, president Obansanjo, heeft direkt na zijn aantreden een zoektocht op gang gebracht naar de leuke voorraad dollars die Abacha en zijn clan uit de staatsruif zou hebben overgeheveld naar geheime rekeningen in Europa. Naar schatting zo'n drie miljard.
Obansanjo verklaarde gisteren tijdens een persconferentie in Genève dat twee miljard daarvan inmiddels is teruggevonden en voor een groot deeh is geblokkeerd. Een van de banken die als oude sok dienden voor Abacha's spaarcentjes was de Liechtensteinse LGT waar de broer van de mini-vorst de scepter zwaait. Die bank verspreidt dezer dagen toch al een kwalijk luchtje door haar meer dan waarschijnlijke witwaspraktijken. De hoofdrol bij het aanwakkeren van Abacha's spaarzin was echter weggelegd voor de Amerikaanse Citibank, waar onze vroegere minister van Financiën Onno Ruding zijn boterham met kaas verdient. En ook die bank is betrokken bij gigantische witwasoperaties (zie het artikel "Genant" dd. 29 mei jl. in het archief van deze rubriek). Het is mogelijk dat Obansanjo voor een groot gedeelte slaagt in zijn prijzenswaardige missie om de weggesluisde miljarden van zijn voorganger terug te halen naar Nigeria. Maar gezien de huidige ontwikkelingen in zijn land is het uiterst twijfelachtig of hij de lokroep van het grote geld wel zal kunnen weerstaan.

Kohl en zijn nazi's

29 juni 2000
Vandaag wordt de voormalige Duitse Bondskanselier Helmut Kohl voor het eerst gehoord door de parlementaire enquêtecommissie inzake partijfinancieringen. Veel zal daar naar verwachting niet uitkomen. Kohl heeft zijn sponsors ooit beloofd nooit hun identiteit te zullen onthullen. Op 29 mei jl. (zie ons archief) meldden wij al dat het Siemensconcern waarschijnlijk een van die geldschieters is geweest. Niet zo vreemd want Kohl heeft vanaf het begin van zijn politieke carrière sterke banden onderhouden met het Duitse bedrijfsleven. Hij werd daarin geïntroduceerd door Fritz Ries. Deze bekende zakenman was in 1933 toegetreden tot de NSDAP en werd in de daarop volgende twaalf jaar stinkend rijk door voor een appel en een ei Joodse bedrijven op te kopen en in zijn fabrieken rond Auschwitz ten dode opgeschreven gevangenen nog een tijdje slavenarbeid te laten verrichten. Daarnaast verzamelde hij geconfisqueerde juwelen, kunstvoorwerpen, tapijten en gouden tanden. Na de oorlog werd hem geen haar gekrenkt. Integendeel. Omdat hij zijn bezittingen in het oostblok was kwijtgeraakt kreeg hij van Adenauer's Bondsregering nog een leuk bedrag aan compensatie uitgekeerd. Mede daardoor kon zijn ster in het naoorlogse zakenleven weer de weg omhoog vinden. Als adviseur trok hij dr. Eberhard Taubert aan. Een oude geloofsgenoot die vanwege zijj felle anti-communistische en anti-semitische opvattingen een belangrijke positie verwierf op het propagandaministerie van Josef Goebbels en medeverantwoordelijk was voor de misselijk makende film "Der ewige Jude". Ook hem overkwam na de oorlog niets ernstigs. Hij werd bijna vanzelfsprekend in de naoorlogse spionageorganisatie van ex-generaal Reinhard Gehlen opgenomen en kluste er een tijdje nog wat bij voor de CIA. Zijn latere werkgever Ries was dikke maatjes met dr. Hanns Martin Schleyer. Een SS-er van de ergste soort, die ondanks of wellicht dankzij dat verleden in de jaren zeventig tot de top van het Duitse bedrijfsleven doordrong. Beiden konden zich beroemen op vriendschappelijke kontakten met de leider van een van de grootste industriële concerns, Friedrich Flick. Ooit goede maatjes met SS-leider Heinrich Himmler. Flick kwam aan het begin van de jaren tachtig onder vuur te liggen vanwege zijn geheime donaties aan de ... CDU. Toen leefden Ries en Schleyer al niet meer. In 1977 sloeg de eerste de hand aan zichzelf en de tweede werd een handje geholpen door de Rote Armee Fraktion. Wie zijn politieke carrière te danken heeft aan dergelijke "zakenlui" verbergt nog veel meer skeletten van dit kaliber in zijn salonkast. Wat dat betreft doet Kohl er wijs aan om zijn mond stijf dicht te houden.

Arrestanten vrij!

27 juni 2000
Op dit moment zitten er nog drie mensen vast die opgepakt zijn bij de ontruiming vorige week donderdag van 't voormalig café Rembrandt in DenBosch. Er zit iemand in de Koepel te Arnhem vast en twee zitten er in de Vosseveld-gevangenis in Vught. Ze hebben zware beschuldigingen aan hun broek: artikel 141, "openlijke geweldpleging in vereniging" en justitie wil volledige schadevergoeding binnenhalen. Voorlopig zitten ze nog wel vast, op 5 juli moeten ze voor een driekoppige rechtkamer verschijnen waar geëist zal worden dat ze tot op de zittingsdag van 8 augustus vast moeten blijven zitten. Dat is wel erg veel voor wat huisraad naar buiten kieperen en een paar verfbommetjes! Aanstaande vrijdag daarom om 19.00 uur een demonstratie tegen deze repressie en voor vrijlating van alle arrestanten. Verzamelen op het plein op de Onderwijs-Boulevard achter het NS-station. Zie eerder berichtje van 22 juni in deze rubriek.

Holocaust

27 juni 2000
Volgens een artikel in de Britse Guardian van vandaag is uit vrijgegeven Amerikaans documentatiemateriaal gebleken dat zowel de Britse als Amerikaanse regering tijdens de oorlog vrij precies op de hoogte waren van wat wij later de holocaust zijn gaan noemen.
Een voorbeeld was de aanhouding van 8000 Joden in Rome midden oktober 1943 en hun deportatie naar Auschwitz. Vijf dagen daarvoor was het Duitse daarop betrekking hebbende codebericht in Engeland ontcijferd en doorgezonden naar de hoogste autoriteiten in Londen en Washington. Zoals al bijna twee jaar gebruikelijk was bij dit soort berichten, kreeg het niet de hoogste prioriteit maar werd het opgeborgen in de enorme dossiers die over de massale uitroeiingspraktijken van de Nazi's aan beide zijde van de grote plas al waren aangelegd.
Een veelgehoorde reden voor deze feitelijke license to kill was de angst van de geallieerden dat de Duitsers erachter zouden komen dat hun codes waren gekraakt. Na de oorlog werd de op deze wijze vergaarde kennis gebruikt bij de Neurenberg-processen. Gerechtigheid, maar dan wel met het karakter van een gotspe.

Kort Geding Vrijmetselaars vs De Stelling en "Squin de Florian" gaat niet door

26 juni 2000
Het morgen bij de arrondissementsrechtbank te DenHaag dienende Kort Geding in verband met de vrijmetselarij-teksten op de internetsite van De Stelling gaat definitief NIET door. De Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden heeft er uiteindelijk voor gekozen de auteursrechten op de ritualen te bewijzen middels een flinke doos documenten die bezorgd is op het kantoor van de advocaat van Stichting De Stelling. Vervolgens zijn de teksten waarvan de auteursrechten bij de vrijmetselarij liggen van de internet-site www.stelling.nl/vrijmetselarij verwijderd en De Stelling heeft beloofd die teksten er niet opnieuw op te zetten, waarmee de grond voor het kortgeding is vervallen. De advocaat van de vrijmetselaars - Mr. J.C. van Manen van "De Brauw Blackstone Westbroek" - heeft dat zojuist aan de advocaat van De Stelling - Mr. K. Gilhuis van "Houthoff Buruma" - bevestigd.

Putin, James Putin

26 juni 2000
Een sensationeel bericht van zo'n kleine twee weken geleden heeft in het afgelopen weekend ook Moskou bereikt via de Moscow Times. Het nieuws was afkomstig van het conservatieve Spaanse blad La Razon, dat op 13 juni jl. meldde dat de huidige Russische president Vladimir Putin in de eerste helft van 1999 herhaaldelijk bezoeken had afgelegd aan het Spaanse Sotogrande. Een bescheiden stad aan de zuidwestkust in de provincie Cadiz dat zich kenmerkt door buitenmaatse villa's en exclusieve stranden. Volgens La Razon, dat zich beroept op anonieme bronnen bij de Spaanse ministeries van Binnenlandse Zaken en Defensie, reisde de toenmalige secretaris van de Russische binnenlandse veiligheidsdienst van Moskou via Londen naar Gibraltar, naar alle waarschijnlijkheid onder een tijdelijk aangenomen identiteit.
In de traditie van een echte geheimagent ging hij vervolgens aan boord van een daar gereed liggend jacht en voer daarmee het laatste rak naar Sotomajor. Daar werd hij met alle egards ontvangen door Boris Berezovsky. Een van het handjevol ondernemende Russen die schaamteloos gebruikmaakte van de teugelloze uitverkoop van Russische rijkdommen om onder andere zijn tuintje in Sotomajor op te hogen met pakken dollars. Hij genoot uiteraard de volle steun van Boris Jeltsin die meer furore maakte met woeste dansen, gierende lachbuien, billenknijpen, dronken time-outs, openlijk nepotisme en het eerste rondje van de Tsjetsjeense begrafenis dan serieus op de winkel passen. Dat Berezovsky in de loop der jaren net als zijn collega-oligarchen van fraude op grote schaal werd beschuldigd, bijvoorbeeld bij het uitkleden van de luchtvaartmaatschappij Aeroflot, mocht in zijn geval de berenmuts blijkbaar niet drukken. Putin's bezoeken aan Berezovsky werden min of meer bij toeval door de Spaanse politie ontdekt bij het "spotten" van Berezovsky's buurman. Eveneens van Russische origine en volgens westerse speurneuzen een topman van de Moskouse mafia. Aan deze avontuurlijke reisjes van Putin kwam een einde toen hij in augustus vorig jaar door Jeltsin tot premier werd benoemd. Bij Jeltsin's aftreden aan het eind van 1999 werd met zijn opvolger afgesproken dat geen strafvervolging zou worden ingesteld bij het eventueel naar boven komen van vroegere financiële manipulaties van Jeltsin en zijn naasten. Dat bij die naasten ook Berezovsky hoort kunnen wij blindelings aannemen. Want bij ons is 1 + 1 nog altijd 2.

ME-eenheid ontruimd pand DenBosch

22 juni 2000
Zojuist is een uit Amsterdam afkomstig Mobiele Eenheid-peleton gespecialiseerd in de ontruiming van gebarricadeerde panden erin geslaagd de etage boven voormalig café Rembrandt in de Karrenstraat te DenBosch te ontruimen. Vanaf afgelopen nacht was het onrustig bij de gekraakte panden (ook de woonruimte boven voormalig café De Spotvogel was sinds een paar maanden gekraakt). Er zijn minstens vier krakers gearresteerd. Het Amsterdamse ME-team (met de aanduiding BN 40 achter op hun helmen) kwam om een uur of vier vanmiddag met een hoogwerker de Karrestraat binnen, klommen met zes man in een container en betraden via de zolder het monumentale pand. Ongeveer een uur later was de klus geklaard. Minstens vier krakers zijn aangehouden en in handboeien naar het hoofdbureau afgevoerd. De krakers hebben hun verzet hoofdzakelijk beperkt tot het naar beneden kieperen van vuilniszakken, dakpannen en rode en gele (geen oranje) verfbommetjes en ze waren daar vanochtend-vroeg reeds mee begonnen, vandaar de politieactie aldus een Bossche agent bij de afzetting. De Bossche politie had vanaf die tijd alle straten uitkomend op de Karrestraat met hekken afgezet. Gezien de reactionaire opmerkingen vanuit het winkelend publiek achter de hekken hebben de Bossche krakers nog maar weinig sympathie bij een flink aantal Bosschenaren.

Mise-en-scène

22 juni 2000
Op 26 mei jl. meldden wij in deze rubriek dat de rellen tussen de fans van het Turkse Galatasaray en de lieverdjes van Arsenal ten tijde van de finale om de UEFA-beker in Kopenhagen geënsceneerd zouden zijn door Britse televisieploegen. De Europese voetbalorganisatie zou de zaak tot aan de bodem onderzoeken. Tot nu toe niks van gehoord. Nu duiken nieuwe berichten op over ditzelfde soort kwalijke praktijken in Brussel. Een Nederlandse fotograaf zou een stel Britse hooligans een avondje vrij zuipen hebben aangeboden om in Pis-city ter ere van EURO 2000 de boel op stelten te zetten. En een Nederlandse cameraploeg zou Belgische supporters illegaal vuurwerk hebben aangeboden om de zaak op scherp te zetten bij het koning Boudewijnstadion tijdens de beladen match tussen België en Turkije. Aldus een Belgische politiewoordvoerder. De zaak zal door de UEFA wel tot de bodem worden uitgezocht.

Rooksignalen

22 juni 2000
In Toronto heeft een team van advocaten aangekondigd dit jaar nog een proces aanhangig te maken tegen de Canadese staat en de twee voornaamste kerken in het land. Zij vertegenwoordigen ruim duizend Indianen die tussen 1920 en 1970 bij hun ouders zijn weggehaald en tegen hun wil en die van hun ouders op internaten werden geplaatst. Die internaten waren eigendom van de staat maar werden geleid door Katholieke of Protestantse verbreiders van God's woord. De betrokken Indiaanse kinderen mochten op straffe van hel en verdoemenis hun eigen taal niet meer spreken. Maar ook andere, meer praktische maatregelen werden uit de voorraad opgediept om niet alleen de taal maar ook de normen en waarden van de blanken erin te stampen. Die werden door de advocaten aangeduid met termen als psychische en fysieke mishandeling, isolering en gedwongen gevangenschap. Gelardeerd met een sausje van sexueel geweld. De schadeclaim zal zo'n tien miljard Canadese dollars gaan bedragen. Als de rooksignalen niet bedriegen zal de eventuele toewijzing met name de kerkelijke organisaties aan de rand van de afgrond brengen. Daar helpt geen lieve Vader of mea culpa aan.

Vrijmetselaren produceren auteursrechten

21 juni 2000
Vanmiddag werd door advocaat Mr. F. van Manen handelend namens de Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden op het kantoor van advocaat Mr. R.S. Le Poole, handelend voor Stichting De Stelling en onderzoeksgroep Squin de Florian een doos papier afgeleverd waarmee de vrijmetselaars hun auteursrechten hebben aangetoond van de ritualen die op de site van de Stelling waren neergezet. Zoals door de Stelling reeds eind maart duidelijk was gemaakt zijn de ritualen inmiddels van de site verwijderd. Of dit ook betekent dat het Kort Geding niet doorgaat - dat op aanstaande dinsdag, 27 juni te DenHaag staat gepland - is op dit moment nog niet te zeggen.

Twee maten

19 juni 2000
Deze week buigt de Compensatie Commissie van de VN in Genève zich over een schadeclaim van Kuwait ter waarde van 21,5 miljard dollar. Dat bedrag moet Irak ophoesten vanwege de derving van inkomsten die het emiraat zegt te hebben geleden door de vernielingen die de troepen van Saddam Hoessein tijdens hun inval hebben aangericht. Doordat de inkomsten van Irak op een laag pitje staan vanwege de olie-exportbeperking die diezelfde VN heeft ingesteld om Baghdad te bewegen wapencontroles op haar grondgebied toe te staan is op zijn minst een merkwaardige situatie ontstaan. Mocht de eis van Kuwait namelijk worden ingewilligd dan is Irak in het jaar 2125 nog bezig met afbetalen. Vooral vanwege de rente op rentes. De vraag is of het land dan nog verantwoordelijk kan worden gesteld voor wat een of andere machthebber anderhalve eeuw daarvoor heeft uitgevreten. Nog afgezien van het feit dat de VS indertijd Irak min of meer toestemming gaf voor de inval in haar kleine buurstaat en dus mede verantwoordelijk is voor de ruïne die daar achterbleef. Overigens wordt het misschien ook eens tijd voor landen als Vietnam en Laos om de neus aan het venster van die VN-commissie te drukken. De middelen die de VS tijdens de oorlog in Zuidoost-Azië gebruikte om het communistisch tij te keren zullen zelfs toekomstige generaties nog onbeschrijflijke ellende bezorgen. Kunnen we meteen zien of die commissie met twee maten meet.

Opruimen die hap

18 juni 2000
In tegenstelling tot wat de gemiddelde voetballiefhebber misschien gelooft is volgens het Britse blad de Guardian het aantal atoomraketten dat de Verenigde Staten op zijn oude vijanden en nieuwe schurkenlanden gericht houdt de laatste acht tot tien jaar gegroeid in plaats van verminderd. Dit ondanks de Salt II overeenkomst met Jeltsin's Rusland. Het merendeel van die 3000 stukken Pentagon-speelgoed staat nog steeds op de corresponderende Russische schroothoop gericht. De rest op de volkstuintjes van China, Noord-Korea, Iran en Irak. En dat terwijl het allemaal met veel minder toe kan. Een voorbeeld. Stel dat Saddam weer vervelend gaat doen. Zo vervelend dat je helaas moet besluiten hem definitief uit te schakelen. Dan stuur je een raket de ruimte in met aan boord een leuk nucleair bommetje. Op vantevoren precies berekende hoogte ergens boven Irak breng je dat onding tot ontploffing. Hoog genoeg om dat land de straling, de hitte en de fall-out zo goed als te besparen. Daarmee sla je twee Iraakse vliegen in een klap: Je voorkomt het internationale gelul achteraf als bij Nagasaki en je schakelt Saddam toch voorgoed uit. Want een ander praktisch nooit te berde gebracht effect van een atoombom, de Electro Magnetic Pulse (EMP), zorgt er namelijk voor dat alle geleiders, relais, stroomdraadjes etc. in één zucht aan barrels zijn. Het verkeer komt volledig tot stilstand, de energievoorziening eveneens, uit de kraan komt hooguit nog een Amnesty-druppel, computers zeggen doe het zelf maar, het militair materieel kan worden ingeruild voor knuppels, de Irakese Mart Smeets kan op vakantie (op de fiets cq. kameel) want radio en teevee forget it etc. etc. In een paar dagen tijd is Irak terug in de pre-historie. Voor Rusland en China heb je misschien wat meer raketten nodig maar zeker geen 3000. Zo'n honderd van die dingen moeten voldoende zijn. De rest kan woren gerecycled.

Liechtenstein, het vervolg

17 juni 2000
Een paar dagen geleden heeft de Liechtensteinse FIOD na een inval bij LGT, één van de grootste banken van de dwergstaat, een schat aan documenten in beslaggenomen. Die moeten duidelijk maken of de geruchten dat ook bij deze onder leiding van de broer van het Liechtensteinse opperhoofd Prins Hans Adan II staande financiële instelling zich een wasserette in de kelder bevond.
Naar verwachting zal dit niet de laatste politieinval zijn, hoewel na het internationaal gejodel over de kwalijke praktijken in dit belastingparadijs er wel gewerkt wordt aan het oppoetsen van het imago en het zoveel mogelijk uit de markt halen van waspoeder. Hoe serieus we dit moeten nemen is de vraag, want per saldo drijft de Liechtensteinse economie op de financiële dienstverlening. Ter verdediging kan het landje bovendien wijzen op dezelfde praktijken in bijvoorbeeld Israël dat niet eens een wetgeving tegen witwassen heeft. En wie piept daar over?

vredesactivisten voor de rechter

12 juni 2000
Op woensdag 11 juli aanstaande staan op het Gerechtshof te DenBosch vijf vredesactivisten terecht vanwege hun protesten tegen NAVO-bombardementen op voormalig Joegoslavië in 1999. Zij hebben wat gaten in hekken geknipt op vliegbasis Volkel waar vandaan Nederlandse F16-vliegtuigen naar Kosovo vertrokken en waar overigens zeer hoogstwaarschijnlijk tot op de dag van vandaag kernwapens liggen opgeslagen.
De juridische procedure tegen hen begint op 11 juli om 13.30 uur in het Gerechtsgebouw vlakbij het NS-station te DenBosch en is voor iedereen toegankelijk. Wellicht dat er nog een demonstratie of iets dergelijks wordt georganiseerd, maar dat is nu nog niet helemaal zeker.

Scientology

11 juni 2000
In een reeds op 30 mei jongstleden in het Brabants Dagblad gepubliceerd berichtje stond het volgende te lezen: "DEN BOSCH/AMSTERDAM - Een ex-lid van de Scientology Kerk eist via de rechter inzage in de dossiers die de beweging over haar heeft aangelegd. Ze wil bovendien dat Scientology de dossiers vervolgens in haar bijzijn vernietigt. Haar advocate, Mr. L. Vedder, heeft daartoe een verzoekschrift ingediend bij de rechtbank in Den Bosch. Scientology heeft de vaak zeer persoonlijke gegevens tijdens het jarenlange lidmaatschap van de vrouw vastgelegd. De kerk zegt de meeste informatie te hebben vernietigd nadat zij haar banden met Scientology had verbroken. Alleen documenten die kunnen aantonen dat de vrouw cursussen bij Scientology heeft gevolgd, blijven bewaard, zei een woordvoerster."
Kijk voor meer informatie bij SIMPOS

De Verdwijntruc

9 juni 2000
Tot nu toe hadden wij altijd begrepen dat de Nederlandse journalist Sander Thoenes september vorig jaar in Oost-Timor is omgebracht door lieden die onder de verantwoordelijkheid vielen van generaal Kiki Syahnakri, de toenmalige Indonesische legerchef in dat gebied. Een Australisch medisch onderzoek had aangetoond dat Sander was doodgeschoten. Recentelijk verklaarde Kiki tegenover de rechter dat bij een Indonesische autopsie geen enkele kogelwond was aangetroffen. Gisteren liet zijn hoogste baas weten hem onvoorwaardelijk te geloven en te zullen steunen waar dat nodig was. Maar veel zal dat laatste niet inhouden. Want geen kogel, geen bewijs. En Kiki leefde nog lang en gelukkig.

Geslaagd

7 juni 2000
Op 26 mei jongstleden meldden wij in deze rubriek al dat de VS en Israël in de eindfase waren bij de ontwikkeling van een nieuw laserwapen: de Technical High Energy Laser (THEL).
Daarmee zouden bijvoorbeeld Katusha-raketten tijdens hun vlucht neergehaald kunnen worden. Met name voor de Israëlische luchtverdediging in het noorden van het land een uitkomst omdat de Hezbollah in Zuid-Libanon vrij frequent gebruik maakt van dit soort Russische raketten. Volgens de Amerikaanse generaal John Costello is gisteren bij een test op de basis White Sands in New Mexico met succes de futuristische laser in stelling gebracht tegen zo'n Katusha. Naar verwachting zal de THEL al in de herfst van dit jaar in Noord-Israël operationeel zijn. Wapenwedloop? Hoe bedoelt u?

de geest van Goebbels

6 juni 2000
Vandaag zal de Oostenrijkse regering voor het eerst na haar aantreden bij de EU met voorstellen komen om de impasse rond de sancties van de zijde van de andere lidstaten te doorbreken. In de wandelgangen rond Manneke Pis wordt er niet veel resultaat van verwacht. Ook al omdat afgelopen weekeinde opnieuw een rel aan de boorden van de Zwarte Donau is ontstaan over het gedachtengoed van regeringspartij FPÖ. Tijdens een toespraak van Ernest Windholz, de versgekozen topman van die partij in Neder-Oostenrijk, gebruikte deze de term: "Unsere Ehre heisst Treue". Wat direct herinneringen opriep aan de slogan van de Waffen SS "Meine Ehre heisst Treue. Een van de uitvindingen van Hitler's propagandaminister Joseph Goebbels. Direct na het uitbreken van de formidabele rel rond zijn uitspraak ging Windholz over tot een tactiek die kort na de oorlog buitengewoon populair was. Zijn uitspraak was volgens hem spontaan geweest. Hij had van Goebbels' uitvinding nog nooit gehoord. Kortom: "Ich habe es nicht gewusst". Het woord is aan de dames en heren in Brussel.

Opnieuw gelazer in Haarlem

6 juni 2000
Zowel de Franse pers als het Franse Openbaar Ministerie hebben recentelijk hun verbijstering geuit over de op zijn minst slordige werkwijze van de politie in Haarlem/Kennmerland in de zaak rond de in juni 1998 bij Pisa vermoorde Zandvoortse pedopornokoning Gerrit Ulrich.
Het negen maanden durende Nederlandse onderzoek dat door een team van ruim veertig rechercheurs werd uitgevoerd leverde de schrale conclusie op dat Ulrich niet tot een internationale organisatie had behoord en geheel alleen werkte. Inmiddels is al uit vele persartikelen duidelijk geworden dat wel degelijk sprake was van een groot Europees netwerk dat gerangschikt kon worden onder het hoofdje zware criminaliteit. Voor dat laatste hebben de klokkenluiders van de Belgische werkgroep Morkhoven enige maanden geleden eens te meer harde bewijzen aangedragen bij de Franse Justitie. Foto's uit een officieel dossier van verdwenen Franse jongens kwamen overeen met een stel afdrukken van Ulrich's gruwelverzameling. Bovendien bleken die te zijn afgedrukt in een Frans homopedo-blad en het Nederlandse equivalent Martijn. Een link die bovenstaand team in negen maanden tijd niet naar boven had getrokken.
Inmiddels heeft het door de IRT-affaire toch al zo beschadigde bureau Koudenhorn in verband met deze nieuwe feiten al bezoek gehad van een rogatoire commissie van het Franse ministerie van Justitie. En niet voor een gezellig gesprekje met du vin, du pain et du paturain. Deze muis zal zeker in de nabije toekomst nog een ferme staart krijgen.

Toplitz

5 juni 2000
Vandaag begint hetzelfde team dat de Titanic indertijd localiseerde aan een nieuwe speurtocht. Dit keer in het honderd meter diepe Oostenrijkse Toplitzmeer. Een SS-eenheid dumpte daar in arren moede aan het eind van de Tweede Wereldoorlog 130 kisten met kostbare inhoud. In 1959 werd al een flink deel daarvan opgedoken. Het bevatte naast goud ook documenten over de in 1945 georganiseerde Nazi-vluchtorganisatie ODESSA. In 1963 haalde een duikersteam in opdracht van de toenmalige Oostenrijkse regering nog eens 38 kisten boven. Over de inhoud daarvan werd officieel nooit iets bekendgemaakt. Er moeten nog zo'n 55 kratten op de bodem liggen. Naar verwachting zullen daar ondermeer documenten in weggestouwd zijn over een geheime operatie waarbij zowel kapitale geldbedragen als kunstobjecten, goud en de administratie van het concentratiekamp Sachsenhausen hun weg vonden naar Zwitserse kluizen. Daarnaast hoopt men documentatie te vinden over operatie Bernhard waarbij in het concentratiekamp van Oraniënburg voor gigantische bedragen Britse ponden en Amerikaanse dollars werden vervalst. Aanvankelijk bedoeld om chaos te veroorzaken in de geallieerde economieën, later ook om onder andere de Duitse spionageaktiviteiten en de opbouw van ODESSA te bekostigen. Voor de nieuwe speurtocht is door het Titanic-team maximaal tien weken uitgetrokken.

Wie vergaderen er mee met de Bilderberggroep?

4 juni 2000
Zoals we al eerder in deze rubriek gemeld hebben is gisteren de Bilderberg-vergadering afgelopen in een hotel ten zuiden van Brussel. Vanaf afgelopen donderdag 1 juni druppelden de gasten binnen. Uit hun persbericht: "The 48th Bilderberg meeting was held in Brussels, Belgium, 1-3 June 2000. Among other subjects the Conference discussed US Elections, Globalisation, New Economy, the Balkans, EU Enlargement, the European Far Right. Approximately 100 participants from North America and Europe attended the discussions. The meeting was private in order to encourage frank and open discussion."

Hier een lijstje met een aantal bekenden:
Etienne Davignon, Giovanni Agnelli, Dick Benschop, Carl Bildt, Kenneth Clarke, Victor Halberstadt, Henry Kissinger, Koningin Beatrix, David Rockefeller, George Soros, Jean-Claude Trichet, Jeroen van der Veer (Shell) en vele, vele anderen.
Of Verenigde Staten-President Bill Clinton langs is geweest is niet duidelijk, hij was wel in de buurt.

De dood van een paparazzo

4 juni 2000
James Andanson is dood. Vier weken geleden werd zijn lichaam aangetroffen in een uitgebrande auto in een afgelegen bos in het zuidwesten van Frankrijk. Het lichaam was echter dermate onherkenbaar dat pas de afgelopen week na een DNA-onderzoek kon worden vastgesteld dat het om de 54-jarige Franse pulpjournalist ging. Hij werd sedert begin vorige maand al vermist.
Andanson was een van de journalisten die prinses Diana en Dodi Fayet direct na aanvang van hun romance het leven zuur maakten en aanwezig waren bij het dodelijke ongeval van het paar in een Parijse tunnel eind augustus 1997. Hij werd langdurig door de Franse politie verhoord. Vooral omdat hij eigenaar was van een witte Fiat Uno die in sommige theorieën het ongeluk had veroorzaakt. Volgens de in 1995 ontslagen Britse MI 6 agent Richard Tomlinson zou in de Fiat Uno een laserapparaat zijn aangebracht dat de bestuurder van Fayet's wagen had verblind en was de kans groot dat het ongeluk geënsceneerd was door zijn voormalige werkgevers. Andanson had zijn Fiat kort na het ongeval verkocht maar die zou na een paar maanden zijn teruggevonden door de Franse recherche. Na tests zou zijn gebleken dat de verf van deze Fiat niet overeenkwam met de verfkrassen die waren aangetroffen aan de voorkant van de verongelukte Mercedes. Opvallend in deze context is het feit, dat agenten van de Britse spionagedienst MI 6, geassisteerd door agenten van de Italiaanse carabinieri, eveneens vorige maand een inval pleegden in het huis van Tomlinson in Rimini. De dienst wil ten koste van alles voorkomen dat de ex-agent zijn boek over zijn belevenissen in de jaren na zijn ontslag publiceert. Tomlinson, die beschuldigd wordt van het schenden van de Official Secrets Act, was van plan het boek in Rusland uit te laten brengen nadat pogingen daartoe in verschillende westerse landen op niets waren uitgelopen. Daarnaast heeft hij afgelopen week aangeboden terug te keren naar Engeland om zijn zaak in het openbaar te laten behandelen voor een normale rechtbank. De reactie uit Londen is bijna voorspelbaar.

Kort Geding Nederlandse Vrijmetselaren tegen 'De Stelling' in DenBosch

3 juni 2000
Vandaag kreeg Stichting Documentatie- en Informatiecentrum Stichting de Stelling per koerier een concept-dagvaarding in de brievenbus. Indien wij de internet-site met daarop een grote verzameling ritualen van de vrijmetselarij niet voor aanstaande maandag 14.00 uur 'deleten' dan staat er een Kort Geding geboekt op dinsdag 27 juni, 09.30 uur op de arrondissementsrechtbank te DenHaag. De Stelling zal in samenwerking met Onderzoeksgroep Squin de Florian het sjieke advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek - dat optreedt namens de Orde van Vrijmetselaren ojder het Grootoosten der Nederlanden - laten weten dat zij niet zal voldoen aan de vorderingen omdat de Vrijmetselaren-orde op geen enkele wijze duidelijk maakt dat zij de door haar geclaimde auteursrechten daadwerkelijk bezit. Hou de vrijmetselarij-site van Squin de Florian in de gaten, daarop wordt alle correspondentie van de komende dagen online gezet."Landmark" af te sluiten

Antroposofen verliezen kort geding

2 juni 2000
Afgelopen woensdag 31 mei deed de rechter uitspraak in kort geding dat de Antroposofische Vereniging had aangespannen tegen weekblad de Groene Amsterdammer waarvan wij eerder melding hebben gemaakt in kleintje Muurkrant nummer 345 in het artikel "de antroposofen en hun critici". Wij konden die uitspraak helaas niet meer meenemen in die uitgave. Het kort geding is op alle punten door de Antroposofen verloren! We hebben de motivering van de rechtbank (nog) niet gezien, maar de Groene hoeft haar artikel dus niet te rectificeren! We houden jullie op de hoogte via deze rubriek en in de volgende editie van 't Kleintje

Klik hier om uw reactie toe te voegen
22 mei 2017