Skip to main content

Actueel 26 - 30 april 2002

23 mei 2017
Hits: 704

"geef racisme geen stem!"

30 april 2002
Afgelopen weekend zijn meer dan 200.000 mensen in Frankrijk de straat op gegaan om hun afschuw te uiten over de overwinning van Le Pen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Wij denken dat het tijd is hetzelfde geluid naar Nederland te halen. De opkomst van racistische en zelfs fascistische politici is niet alleen een Frans verschijnsel. Overal in Europa zien we hoe uiterst rechts een doorbraak beleeft door op te roepen tot verharding van het asielbeleid, door het koppelen van criminaliteit aan bepaalde bevolkinsgroepen en door in te spelen op het racisme tegenover moslims dat vooral na 11 september en de oorlog tegen Afghanistan sterk is aangewakkerd. Wij zien Fortuyn als een exponent van hetzelfde soort politiek. Zijn doorbraak in Rotterdam en het hoge aantal zetels dat hij haalt in de peilingen voor 15 mei zijn tekenend voor de enorme frustratie die er heerst over de grote gevestigde partijen. Met de opkomst van Fortuyn is de dreiging levensgroot aanwezig dat terechte onvrede en woede wordt omgebogen in de richting van racisme en haat. Wij willen in Nederland geen Haider of Le Pen. Daarom voeren we al enkele maanden campagne onder de leuze 'Stop de Hollandse Haider'. Daarom ook roepen we op zo massaal mogelijk aanwezig te zijn op de demonstratie 'Geef racisme geen stem', georganiseerd door onder anderen Nederland Bekent Kleur, op zaterdag 11 mei om 14.00 uur op het Stadhuisplein in Rotterdam. (Internationale Socialisten, Postbus 92025, 1090 AA Amsterdam 020.4634464 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. & website Je kunt via de Internationale Socialisten met de bus via bijvoorbeeld Tilburg. Een kaartje kost 8 euro, verzamelen op zaterdag 11 mei om 10.30 uur op het Centraal Station in Tilburg, bel met Peter 06.12644753.
Wil je meer algemene informatie over de demonstratie van 11 mei in Rotterdam dan kun je op de website van "Nederland Bekent Kleur" gaan kijken

Snor (4)

30 april 2002
Ten tijde van de couppoging in Venezuela op 11 april jl. hielden Amerikaanse oorlogsschepen toevallig net een oefeningetje in het nabijgelegen zeegebied. Niet om militair in te grijpen, maar om het berichtenverkeer van en naar de in Caracas gevestigde ambassades van bevriende landen als Cuba, Lybië, Irak en Iran op te vangen. De Navy Intelligence zorgde er vervolgens voor dat de ontcijferde informatie zowel in Washington als bij de door een handjevol Amerikanen geassisteerde coupplegers terechtkwam. Dat handjevol bestond niet alleen uit militairen maar ook uit agenten van de Drugs Enforcement Administration (DEA). Dit staaltje samenwerking kan unilateraal zijn geweest, maar kan ook stilletjes hebben plaatsgevonden onder de paraplu van de Joint Interagency Task Force East (JIATF-east). Een militair/civiele coöperatie van de VS, Engeland, Frankrijk en Nederland binnen het kader van de zeer politiek getinte “War on Drugs”. Aangestuurd vanuit Key West, ook en vooral bij de regelmatig georganiseerde oefeningen. Gevoegd bij het feit, dat de Nederlandse marine een grote naam heeft op te houden bij het opvangen en ontcijferen van gecodeerd internationaal (diplomatiek) berichtenverkeer en de ongestoorde vlucht van Isaac Pérez Racao naar Miami via Aruba (zie eerdere afleveringen van deze serie), doen het donkerbruine vermoeden rijzen dat Nederland een actievere rol heeft gespeeld bij de gebeurtenissen rond het tekkelen van Chavez dan tot nu toe naar buiten is gebracht. Als we daar iets meer over vinden seinen we het u door.

"Het uur is ernstig, en wij zijn verantwoordelijk"

29 april 2002
Beste mensen, het uur is ernstig - en wij zijn medeverantwoordelijk. Vandaag, 29 april 2002, 12.36 uur, is een open (email)brief verzonden aan Minister-president W. Kok. De brief is ondertekend door Leo Reawaruw, "de Molukse activist", en ondersteund door: Front Siwa Lima International Representation, Front Siwa Lima Maluk te Ambon, Front Kedualatan Maluku Afdeling te Ambon, Gerakan Maluku, Vrede Oorlog Comite, Mollucan Peoples Mission, People Against Genocide.
In de brief wordt Kok eraan herinnerd: "u nam verantwoordelijkheid en trad af in verband met een daad van genocide. Nederland als klein land liet aan de politieke internationale wereld zien hoe men wel verantwoording durfde te nemen. Helaas hebben de dodelijke slachtoffers, en de nabestaanden er weinig of helemaal niets meer aan." Reawaruw verwondert zich erover dat Kok niet reageert op de berichten over "zelfs oorlogsmisdaden, en het systematisch uitmoorden op het gehele (christen/islamiet) Molukse volk. Dat het voor alle Molukkers hier in Nederland onbegrijpelijk is dat u niets doet. Het aantal dodelijke slachtoffers is al ver over het dodencijfer van Srebrenica heen, men spreekt al over meer dan 40.000 doden."
Herinnerd wordt dat Kok "zelf heeft al het voorbeeld gegeven dat je als klein land wel een internationaal signaal (Aftreden Srebrenica) kan afgeven" en hij geeft Kok het advies: "U kunt als groot staatsman alles in het werk stellen om binnen 24 uur een wapenembargo op het Indonesische regime in te stellen. Alle militaire adviezen die via Clingendael worden gegeven, en alle wapenleveranties via Holland Signaal Apparaten onmiddellijk stopzetten. U hoeft dit niet alleen te doen voor het Molukse volk daar, maar u helpt dan meteen ook andere volkeren in oorlogsnood door het Indonesische dictatuur, zoals de Papoea's, Atjehers en Timorezen. Men heeft altijd gezegd dat de wapenleveranties van HSA niet gebruikt worden in het Molukse archipel. Kunt u mij dan uitleggen hoe ze de toe- en aanvoer via de zee stilleggen? Zelfs de zware mortieren worden gedaan vanaf marineschepen."
Reawaruw vervolgt: Eigenlijk adviseer ik u het niet, maar eis ik dit! Waarom? Omdat ik als verontruste wereldburger, en persoon die ook van de Staat der Nederlanden hou grote problemen voorzie. U zal inmiddels alle persberichten hebben gelezen over de ontstane onrust hier op Nederlands grondgebied. Ik wil niet zoals de VMJ en PRMS als bedreiging overkomen, althans als ik de persberichten mag geloven. Maar het wordt nu een simpele optelsom, er is een tikkende tijdbom in Nederland.
Wat iedereen nu ook even vergeet is dat veel Molukkers over een tijdje de "executie" of de geplande "staatsmoord" op de actievoerders van de Punt in 1977 gaan herdenken. Niet alleen voor de Molukkers is dit een nagedachtenis van een vreselijke periode besef ik mij, maar ook voor de nabestaanden die hun Nederlandse familieleden hebben verloren bij de "staatsmoord". Want voor iedereen die betrokken waren bij de Punt inclusief bemiddelaars ook van Nederlandse zijde, was het overduidelijk dat men toeging naar een "vreedzame oplossing". (Dutch Approach). (Met Punt is bedoeld de treinkaping die onnodig gewelddadig beëindigd is, men kon in de documentatie-serie 'Dutch Approach' zien dat dit onnodig was. Iedereen ging er vanuit dat de beëindiging vreedzaam zou lopen, maar van Agt had een andere plan.)
"Dit alles bijelkaar opgeteld lijkt het mij hopelijk voor u duidelijk dat de verdraagzaamheid van de Molukker nu veel te zwaar op de proef gesteld is. Ik besef dat wij een onderdeel zijn geworden van de Nederlandse samenleving en democratie. Maar ik wens u de vraag te stellen, de Molukse acties uit de jaren zeventig van de vorige eeuw zag niemand aankomen. Maar u ziet de mogelijke nieuwe verschrikkelijke geweldsexplosies op Nederlands grondgebied toch wel aankomen? Ik doe dan ook een beroep op uw gezond verstand, stel binnen 24 uur een onmiddellijke wapenembargo in. Hiermee helpt u wereldburgers in oorlogsnood, maar ook mogelijke de veilig-, en leefbaarheid voor iedereen in Nederland. Ik hoop dat u dit wilt en kunt inzien." Tot zover de open brief aan Kok - en de zijnen.
Al vóór de uitbarsting in de Molukken heb ikzelf in twee open brieven koningin Beatrix en de rest van de Nederlandse regering gewaarschuwd voor wat onvermijdelijk zou komen. Weer werd dezelfde 'slappe' houding aangenomen als na de waarschuwing van Hollbrooke aan koningin Beatrix, Van den Broeke en anderen voor de ramp in Srebrenica. Men is genoodzaakt aan te nemen dat dit geen slappe houding is, maar dat daarbij misdadige multinational belangen boven humanitair welzijn worden gesteld. Het is nu aan Nederlandse volk om de lotsverbondenheid te demonstreren. Om ook te eisen dat de regering moet ingrijpen. Om het Molukse volk - en de eigen eer - te redden. Als dat niet gebeurt, dan toont het zich nog slapper - en misdadiger - dan tijdens de Duitse bezetting. Dank voor uw aandacht. Ontvangt mijn vriendelijke groeten, Charles Destrée.

Sex and the (Vatican) City

29 april 2002
Zoal we gisteren al schreven werd in 1998 in het Vaticaan tijdelijk de stormbal gehesen naar aanleiding van de bizarre moordpartij bij de Zwitserse Garde. In datzelfde jaar speelde er echter nog een affaire met een diepbronzen nagalm. Toen werd namelijk door een aantal voormalige Amerikaanse leden van het vooral op jeugdwerk gerichte Legioen van Christus bij het geheime rechtscollege van het Vaticaan een strafzaak aangespannen tegen de 78-jarige stichter en leider van het Legioen: de Mexicaanse vader Marcial Maciel. Zij verzochten het college onder leiding van kardinaal Joseph Ratzinger, die geacht wordt de normen en waarden binnen de rooms-katholieke kerk te bewaken, om excommunicatie van Maciel. Wegens de sexuele handelingen waartoe ze door Maciel werden gedwongen tijdens hun opleiding op diens Romeinse instituut in de vroege jaren vijftig Maciel ontkende en Ratzinger begroef de klacht tegen de bejaarde intimus van een kleine reeks pausen en kardinalen stiekempjes bij de andere dossiers van dit soort en vroeg de hemel om vergiffenis. Voor de klagende oud-Legionairs geen nieuw verschijnsel. Ze hadden al vanaf 1994 geprobeerd de zaak aanhangig te maken en hun verhaal in 1997 al eens naar buiten gebracht in een lokaal Amerikaans blad. Zonder succes. Vorige week werd Ratzinger opnieuw geconfronteerd met journalistieke vragen over deze kwestie. Hij weigerde daarop in te gaan, maar merkte nog wel op dat hij de klachten niet serieus nam. Daarbij vroeg hij zich vooral af waarom de bewuste Legionairs in de jaren vijftig hun kiezen op elkaar hadden gehouden over Maciel’s sexuele strapatsen toen er een onderzoek tegen hem liep wegens gegoochel met fondsen en drugshandel. Dat overigens - juist u raadt het al - naar god werd geholpen. Nou zijn wij geen nazaten van ene Thomas, maar het kan er bij ons niet in dat die Ratzinger na de haast apocalyptische zondvloed van berichten over pedofilie onder het kraaienvolk van de laatste tijd nog steeds zo naïef kan zijn. Laten we het dus maar erop houden dat ook in zijn geval het bevlekte hemd nader is dan de rok.

Oorlog op Maluku

28 april 2002
Op dit moment worden verschillende dorpen op Maluku aangevallen! De aanvallers zijn het TNI (Indonesische leger) in samenwerking met extremisten van de Laskar Jihad. Het ware gezicht van de Jakarta criminelen wordt weer getoond! Heel Maluku was gesloten voor vreemdelingen en niemand kwam er in, behalve de leider van de Laskar Jihad, Jafar Umar Thalib. Hij hield een urenlange speech, waarin hij opriep tot oorlog in Maluku. Niemand verhinderde dat. Informeer jezelf en anderen door te gaan kijken op de volgende websites: Maluku CallHelp Ambon en Maluku News

De terugkeer van drie doden

28 april 2002
De paus heeft onlangs een brief gekregen. Aan hem persoonlijk gericht en afkomstig van de niet onbesproken 78-jarige Franse advocaat Jacques Vergès. Ooit de verdediger van SD-er Klaus Barbie (de beul van Lyon), van Carlos Illich Ramírez Sánchez (de Jakhals) en tegenwoordig juridisch adviseur van Slobodan Milosevic. In de brief verzocht Vergès aan de paus een moord- annex zelfmoordzaak van 4 mei 1998 te heropenen. Die bloederige affaire vond plaats binnen het Vaticaan, waarbij drie doden vielen. Na een haastig intern onderzoek verklaarde het Vaticaan indertijd dat korporaal Cédric Tornay van de Zwitserse Garde zijn commandant Alois Estermann en diens Venezolaanse vrouw Gladys in een vlaag van waanzin had vermoord en daarna zichzelf een 9.41 millimeter kogel door het hoofd had gejaagd. Niet echt een slimme verklaring, want bij een onafhankelijke autopsie werd vastgesteld dat het gat niet groter was dan 7 millimeter. Voor het doel ook voldoende, maar het geeft te denken. Ook de afscheidsbrief van Tornay aan zijn moeder riekt naar fabricage. Zo is hij in het Italiaans opgesteld en Tornay communiceerde met zijn moeder altijd in het Frans, de taal waarmee hij opgroeide. Volgens Tornay’s moeder correspondeerden bovendien noch het handschrift noch de terminologie van de afscheidsbrief met die van haar zoon. Kortom, zijn de drie doden soms om de een of andere reden vermoord?
Na vier jaar lang vergeefs in Rome te hebben aangeklopt met de bedes om inzage van het onderzoeksdossier en revisie van de zaak is zij het nu zat. Zij wil antwoord op haar vragen. Wat is er waar van de talloze artikelen en boeken die aan de zaak zijn gewijd? Had haar zoon inderdaad een homosexuële verhouding met Estermann? Werkte Estermann voor de Stasi? Was Estermann lid van Opus Dei? Was er sprake van een complot of schandaal binnen het Vaticaan en dreigden Estermann en Tornay hun wetenschap naar buiten te brengen? En werden ze daarom door een “killercommando” letterlijk “kaltgestellt”. Na het optrekken van de soutanes in verband met pedofiele avonturen van kerkvaders in landen als Polen, Zwitserland, Engeland, de Verenigde Staten, Canada, België etcetera etcetera dreigen nu dus drie lijken die veilig leken weggeborgen in de vele Vaticaanse kasten opnieuw voor rumor in casa di papa te gaan zorgen. Haast een wederopstanding. En dat zo vlak voor Hemelvaart en Pinksteren.

Bij de dood van een verzamelaar

27 april 2002
Wij hebben ons de laatste weken in deze rubriek nogal druk gemaakt over de aankoop van de antieke wapencollectie van de Wassenaarse wapenhandelaar L.H.Visser door het Rijksmuseum. Een verzameling die met bloedgeld is verkregen en notabene grotendeels terechtkomt in het (extreem-) rechtsgerichte Legermuseum!! Noch de leiding van het Rijksmuseum, noch sociaal-democratisch staatssecretaris Rick van der Ploeg lagen daar blijkbaar wakker van. De geest van de tijd.
Maar Visser is nog maar een kleine vis vergeleken met bijvoorbeeld de in 1921 in Den Haag geboren Duitse baron Heinrich Thyssen-Bornemisza, die vannacht de geest heeft gegeven in een Spaans ziekenhuis. We zullen wel weer grote brokken lyrisch proza voorgeschoteld krijgen over ‘smans enorme kunstcollectie, die hij voor een fors deel in de schoot kreeg geworpen bij de dood van zijn vader in 1947. Nou kon hij daar niks aan doen, maar Heinrich’s vader was als eigenaar van een enorm industrieel complex één van de grootste financiers van Adolf Hitler en kreeg daarvoor uiteraard het nodige terug toen die in 1933 de macht greep. Vooral via zijn geheime Nederlandse financiële steunpunten wist senior zijn zuur verdiende centjes net als bijvoorbeeld de Füher en veldmaarschalk Goering voor een deel netjes om te zetten in een fraaie verzameling kunstwerken, die na de Tweede Wereldoorlog verder werd uitgebouwd door junior tot wellicht de grootste privécollectie ter wereld. Het meeste staat tentoongesteld in Spanje. Dus Rick, mocht je binnenkort uit de politieke boot vallen dan kan je daar ook nog eens je neus tegen een vitrine met kwalijk riekende kunst drukken. Het verruimt de geest zo.

folter in Turkije

26 april 2002
Op zaterdag 18 mei 2002 organiseert Persbureau Özgürlük in samenwerking met De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10 te Amsterdam, aanvang 20.30 uur, een debat over eenzame opsluiting in Turkije, aansluitend aan de vertoning van de documentaire "Silent Death" (Sessiz Ölüm) van Hüseyin Karabey, die daarbij zelf ook aanwezig zal zijn. De documentaire is gemaakt in Turkije, dateert uit 2001 en is Engels ondertiteld (meer info op deze website). Panelgasten zijn de regisseur Huseyin Karabey, mr. Ties Prakken, mr. Stijn Franken en de heer Eric Meijer Euro-parlementariër. En voor meer informatie kun je Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Nederlandse militaire steun aan Israël

26 april 2002
Mensen van het Autonoom Centrum die in Israël in de Bezette Gebieden onderzoek doen naar hoe de Israëlische staat de Palestijnen onderdrukt (zie deze rubriek 16 april), hebben M13-schakels gevonden in de puinhopen van Nablus. De AC'ers vonden in het vernietigde Nablus "cartridge-links" van het type M13. De Nederlandse staat gaf exportvergunningen af voor een levering van meer dan 13 miljoen M13 schakels aan Israël in de eerste helft van de jaren negentig. Daarvan werden er minimaal 5 miljoen geleverd aan Israël. De M13 schakels rijgen kogels aaneen van het kaliber 7.62, zodat ze met een automatisch geweer afgevuurd kunnen worden. Ze worden ook gebruikt vanaf pantservoertuigen en vanuit helikopters en dergelijke. De nu door ACers "gevonden voorwerpen" bevatten de volgende gegevens M13 (met volgnummers 1, 2, 3, of 4), M13 GCK TZ
Ook in Jenin vonden de AC'ers vele M27 (WM 9.004) schakels die kogels van het kaliber 5.56 aaneen rijgen. Deze M27 wordt in Nederland geproduceerd (Metaalwaren-fabriek Tilburg), evenals in de Verenigde Staten (Valentec Wells, Costa Mesa, California). Officieel heeft Nederland de M27 nooit geleverd. Wat duidelijk is, is dat het bedrijf Van Halteren Metaal uit Bunschoten tot maart 2001 wielen leverde voor de gepantserde bulldozers M9 en eerder een simulator verkocht voor de opleiding van Israëlische infanteristen-M-113. Dit laatste wapentype was goed voor 10% van de omzet van Nederlandse wapenleveranties aan Israël in de jaren negentig.
Meer informatie te vinden op Freewhere met daarop actueel verslag van de mensen van het Autonoom Centrum en foto's, "stop de wapenhandel" en StopArmsTrade.org

Ordnung

26 april 2002
Gisteravond meldde het Journaal dat bij het uitvlooien van wat er nou precies voor fouten en door wie waren gemaakt bij de Herculesramp op de vliegbasis Eindhoven in juli 1996 ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken nijver waren bezig geweest om een aantal lullige feiten onder de landingsbaan te vegen. Feiten die op het bordje van Binnenlandse Zaken zelf dreigden terecht te komen. Dat roept herinneringen op aan de nasleep van de Bijlmerramp en recenter de vuurwerkramp in Enschede. Wat dat laatste betreft een citaat uit ons bericht “Rubberzolen en witte pakken” van 17 januari 2001:
...In de schaduw van de waterkanonnen heerst ook verontwaardiging over de merkwaardige activiteiten van de Binnenlandse Veiligheids Dienst. Employé’s van deze rubberzolenfirma uit Leidschendam zouden volgens bronnen binnen de top van de brandweer ten tijde van de officiële onderzoeken naar de oorzaak van de ramp in Enschede hebben rondgewaard. Zij zouden daarbij ijverig bezig zijn geweest om alibi’s in elkaar te flansen voor bij de ramp betrokken lieden die blijkbaar uit de wind gemanouvreerd moesten worden.
Blijkbaar gaat het om een consistente policy. Bij grote rampen komt de BVD voorbij om de Apparatschiks en de Haagse nomenclatura buiten schot te houden. De rest mag desnoods voor de leeuwen worden gegooid. Zo hoort dat. Ordnung muss sein.

Atoomstroom van Essent? Nee bedankt!

26 april 2002
16 Jaar na de ramp in Tsjernobyl start WISE een campagne om Essent onder druk te zetten zich neer te leggen bij het regeringsbesluit van 1994 om de kerncentrale Borssele voor het jaar 2004 te sluiten en te stoppen met de import van atoomstroom uit het buitenland. Naast eigenaar van Borssele (50%) is Essent de grootste importeur van atoomstroom stroom uit kerncentrales in Frankrijk, België en Duitsland. De geliberaliseerde energiemarkt heeft er vooral toe geleid dat de milieukwaliteit van in Nederland geleverde stroom achteruit is gegaan.
Essent profileert zich graag als groen en vooruitstrevend maar weigert zich neer te leggen bij het door de regering en het parlement genomen besluit de laatste commerciële kerncentrale in Nederland te sluiten. Hierover is momenteel een rechtszaak gaande. Het is aan de overheid om aan te tonen dat er wel degelijk een afspraak is gemaakt waarmee de eigenaren van Borssele akkoord zijn gegaan. De rechtbank in Den Bosch verwacht voor de zomer een uitspraak te doen. Essent zegt best van de kerncentrale af te willen maar hier meer financiële compensatie voor te willen ontvangen. De wereld op zijn kop bij het besluit in 1994 is al een compensatiebedrag overeengekomen. Geld dat door toenmalig minister van Economische Zaken Weijers vrij werd gemaakt om de eigenaren van Borssele te compenseren voor het verlies van het niet langer dan tot 31 december 2003 kunnen produceren van stroom.
Essent is kwetsbaar. Energiebedrijven kunnen bijna alleen nog maar concurreren op aanvullende diensten, imago en een goede naam. Met de campagne beoogt WISE te bereiken dat Essent zich ongemakkelijk gaat voelen over het feit dat ze de grootste leverancier is van atoomstroom. Daarnaast is deze campagne een waarschuwing aan de hele sector, kernenergie willen we niet! Ook NUON, ENECO, REMU en alle andere energiebedrijven zullen we op de voet blijven volgen.
WISE heeft een serie materialen gemaakt die parodiëren op Essent materiaal. In gebieden waar Essent een stevige marktpositie heeft zal dit materiaal op grote schaal verspreid worden. Daarnaast organiseert WISE in het komende jaar een aantal directe acties tegen Essent. Verder zullen gemeenten benaderd worden om geen contract af te sluiten met Essent en, als die contracten er al zijn, te overwegen een andere energieleverancier te kiezen.
Ook de individuele consument heeft macht. Op dit moment nog alleen de groene stroom klanten van Essent, maar als de markt voor consumenten helemaal vrijgegeven is kan iedereen die een probleem heeft met kernenergie weg bij Essent. Via de website "nee bedankt!" kan iedereen meedoen! WISE is bereid de strijd aan te gaan, het moet uit zijn met dat gedonder, in een moderne en duurzame energievoorziening past geen kernenergie!
Op zaterdag 11 mei aanstaande organiseert WISE in DenBosch een informatiedag over deze Atoomstroom Campagne. Dit vindt plaats in De Bunker (De Paap), Papenhulst 24 (rode poort) te DenBosch en duurt van 10 tot 17 uur, voor meer informatie kun je mailen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
23 mei 2017