Skip to main content

Actueel 1 - 17 juni 2002

13 juni 2015
Hits: 1089

Bommen en granaten 17 juni 2002


De president van het land van de free and the brave is van plan om over niet al te lange tijd het regime van de Iraakse junta onder leiding van Saddam Hussein een kopje kleiner te maken. Of wij dat met zijn allen leuk vinden of niet. Nou zul je ons niet horen zeggen dat Saddam een aardige gozer is en zijn beleid de schoonheidprijs verdient, maar de redenen die de weliswaar vrije maar op 11 september niet zo dappere Bush opgeeft om de voormalige zakenpartner van zijn vader te lijf te gaan zijn atonaal. Zo zegt ie bijvoorbeeld dat Irak nog steeds in staat moet worden geacht om omringende landen (lees: Israël) te tracteren op een zootje gifgas cq. biologische verrassingen. Zal wel, maar de vraag is wie die rommel heeft geleverd. Zegt ie er wijselijk niet bij. Verder beweert de man die bij god niet wist dat er in Brazilië ook negers woonden dat Saddam wel 150.000 Koerden over de kling heeft gejaagd. Da's terrorisme en dat mag niet. Prima. Maar ooit gehoord dat de VS plannen heeft om Turkije mores te leren? Naar nu pas blijkt heeft het Amerikaanse baasje het zo gehad met Saddam dat hij eerder dit jaar CIA-commando's al heeft gemachtigd om zijn Iraakse collega te kelen als dat toevallig zo uitkomt. Voor, tijdens of na de grote aanval op Bagdad, die zoals wij nu weten zonder oorlogsverklaring van start zal gaan. Belgrado, Bagdad, Den Haag. Het maakt allemaal geen zak uit. Wie niet in de Amerikaanse ganzenpas koopt krijgt bommen op zijn hersens. Namens de "free and the brave".

oproer smeult 17 juni 2002

President Alejandro Toledo van Peru heeft gisteren de noodtoestand uitgeroepen in het zuidelijke departement Arequipa van Peru. Het gebied is nu al drie dagen het toneel van rellen naar aanleiding van de privatisering van twee elektriciteitsbedrijven. De betogers verwijten Toleda (Zie "Tombola in Lima" in deze rubriek 7 april vorig jaar) dat hij zijn belofte om de ondernemingen nooit te privatiseren, heeft geschonden. De president nam zijn besluit na een buitengewone vergadering van de ministerraad eergisteren. De noodtoestand houdt in dat alle burgerlijke vrijheiden dertig dagen worden opgeschort en dat het leger de verantwoordelijkheid voor de handhaving van de openbare orde van de politie overneemt. De gelijknamige hoofdstad van het departement Arequipa is na Lima de grootste stad van Peru. De rellen begonnen vrijdag toen de Belgische onderneming Tractebel, onderdeel van het Franse bedrijf Suez-Lyonnaises des Eaux, bekendmaakte dat het de twee Peruaanse elektriciteitsbedrijven had gekocht. Heel het zuiden van het Latijns-Amerikaanse land is voor de stroomvoorziening van de twee bedrijven afhankelijk. Zaterdag hielden demonstranten meer dan een uur lang het vliegveld van Arequipa bezet, waardoor elk vliegverkeer onmogelijk was. Gebouwen op het terrein werden ernstig beschadigd. Volgens diverse getuigen zijn in het centrum van Arequipa veel winkels geplunderd en gebouwen van de gemeente zwaarbeschadigd. Is na de uitverkoop van Argentinië nu Peru aan de beurt? Het gelijk van de anders-globalisten.

Rare wereld 17 juni 2002

De afgelopen week maakte het Drugscontrole Bureau van de VN tijdens een persconferentie bekend, dat in Afghanistan dit jaar de papaveroogst zo'n 3000 ton opium zal opleveren. Volgens kenners is er sprake van een redelijk goed jaar. De komende maanden kunnen we dus ook in Nederland een vloedgolf van heroïne verwachten. Want de westerse troepen die in Afghanistan de dienst uitmaken, inclusief onze eigen bloem der natie, hebben het even te druk met het uit elkaar houden van de zogenaamde warlords, het bestrijden van de onzichtbare Al Quaida-strijders en de aanleg van schooltjes, basketbalveldjes, zebrapaden, douchekoppen etc. War on Drugs? Lachen. Inmiddels wordt in West-Europa druk geanticipeerd op de in aantocht zijnde heroïnegolf. Vooral keizer Chirac weerde zich geducht en verlangde van Korthals dat hij in Nederland zelfs het bezit van een wietje weer strafbaar zou gaan stellen. Anders zou het moeilijk worden om de drugscriminaliteit in Europa te bestrijden. Nu vallen de woorden van de Franse hooggeplaatste laaienlichter bij ons niet langer op totaal onvruchtbare grond. Bij de achterban van Potter, een speeltuingigant die per ongeluk bijna Bridget Maasland stond te tongen, en het duo Mattie en Ferrie, de twee Frankensteins van Pim, leven wel degelijk ideeën over ons koffieshopbeleid die nauw aansluiten bij die van Chirac. En ze hebben inmiddels al aangekondigd dat er een streep gaat door het experiment van vrije heroïneleveranties aan zwaar verslaafden. Terug naar oude tijden: iedereen die drugs (soft of hard maakt niks uit) verhandelt of gebruikt achter de tralies en af en toe eens een bende oprollen die wat al te bijdehand wordt. Niet dat het drugsgebruik daarmee afneemt. Maar zo komen de drugsprijzen weer een beetje op niveau. Leuk voor de financiers en leuk voor de banken. En Jan met de korte achternaam krijgt een duppie van Pim. Kan ie zoethout kopen.

Raden 16 juni 2002

Een hoop gekraai de afgelopen week over het besluit van de Amerikaanse Senaat om Nederland desnoods aan te vallen als het vanaf 1 juli in Den Haag aan de slag gaande Internationale Strafhof de gore moed zou hebben om in de toekomst Amerikanen voor de kadi te trekken. En zonder waarschuwing, net als de moffen indertijd. Maar zoals wij al eerder meldden is dat niet zo verwonderlijk met een president wiens familie kapitalen heeft verworven dankzij Hitler cs (zie in deze rubriek de serie: "Bush, de Nazi's en de BV Soestdijk" uit het najaar van 2001) en druk bezig is met de opbouw van het Vierde Rijk. Vooral Dittrich en de vleesgeworden jeneverfles Janssen van Raay sloegen in de Tweede Kamer echte mannentaal uit richting Washington. Vooral bij die laatste is dat verwonderlijk (zie "Brusselse Truffels" in Kleintje Muurkrant nr. 320). Er werd zelfs een dringend beroep gedaan op Van Aertsen om even verhaal te gaan halen bij zijn collega en schrijftafelheld uit de Golfoorlog Colin Powell. Allemaal erg leuk, maar wat DOEN we? We leveren rustig Nederlanders uit die volgens het Amerikaanse OM zich hebben schuldig gemaakt aan de export van xtc naar het land waarvan de regering in het verleden zelf betrokken was bij het importeren van coke om vooral de jeugd in de achterbuurten van de grote steden te kunnen vergiftigen met crack en nu rustig toelaat dat de regering in Kabul op de been blijft dankzij heroïnetransporten naar Europa (zie in deze rubriek ondermeer "Een kwalijke deal in Pakistan" dd. 16 december 2001). En we kopen een potentiële vliegende schroothoop van een baal belastingcenten na een Amerikaanse lobby die zich zelfs uitstrekte tot de woonkamer van Pim Fortuyn, maar zonder dat duidelijk is geworden of het Pentagon de in het vooruitzicht gestelde compensatieorders ook echt aan Nederland zal gunnen. Met dank aan Mat en Ferry, die in dit soort zaken ineens wat minder in de geest van hun vroegere ideoloog handelen. Waarom steken ze niet gewoon eens hun middelvinger uit naar Bush en zijn cronies of roepen ze niet "fuck you"? Drie keer raden.

Amenhotep III 13 juni 2002

Ergens in de derde week van april arriveerden leden van de Egyptische Council of Antiquities in Nederland om een stukje eigen geschiedenis op te halen en terug te brengen naar de plek waar het thuishoorde. Het ging om een 50 cm hoog beeldje van farao Amenhotep III, dat in 1987 samen met nog 54 andere objecten was gestolen uit een tijdelijk onderkomen van opgegraven oudheden. Een aantal weken daarvoor had de Council een seintje gekregen van Interpol dat het min of meer bij toeval was aangetroffen bij een verzamelaar in Den Haag. Dat lijkt wat moeilijk te rijmen met de verklaring van de aan de Haagse Badhuisweg residerende Egyptische culturele attaché tijdens een telefonische séance. Volgens hem was de afbeelding van Amenhotep III namelijk te koop aangeboden door een Amsterdamse galerie, die hem via Engeland zou hebben verworven. Hoe dan ook, bij een dergelijk internationaal succes in de strijd tegen de misdaad binnen de kunstwereld zou je toch een breed exposé in de pers verwachten. Met alle bijbehorende fanfares. Mooi niks. Kleintje Muurkrant kwam er na wat snuffelen achter dat de inval in maart jl. moet hebben plaatsgevonden in een woning in Zoetermeer en dat er geen politieambtenaren bij aanwezig waren. Dat kan volgens specialisten op dit terrein alleen maar betekenen dat een stel sombere heren van de ECD en de FIOD zich bij de verzamelaar moet hebben gemeld. En dat klopt dan weer met onze aansluitende informatie dat de verzamelaar in kwestie betrokken zou zijn geweest bij een hele forse witwasoperatie van drugs- en andere avontuurlijke gelden. Na de operatie is alles blijkbaar professioneel dichtgetimmerd. Zonder twijfel "ter wille van de voortgang van het onderzoek". Maar we zijn ervan overtuigd dat we in de nabije toekomst ergens wel een gaatje zullen aantreffen. En dan bent u de eerste om te lezen wat we hebben gevonden.

Digitale Burgerrechten 13 juni 2002

European Digital Rights, een internationale burgerrechten organisatie voor het internet is op 8 juni opgericht in Berlijn. Tien privacy en vrijheden organisaties uit zeven verschillende Europese landen hebben de krachten gebundeld en European Digital Rights opgericht om de burgerrechten in Europa te verdedigen in het digitale tijdperk van informatie- en communicatie technologie. European Digital Rights zal gevestigd worden in Brussel. European Digital Rights (EDRi) is een associatie waarin bestaande privacy en vrijheden organisaties zullen samenwerken om de aandacht te vestigen bij beleidsmakers en het publiek op komende bedreigingen van onze privacy en vrijheden. European Digital Rights zal haar activiteiten vooral richten op de Europese Unie en de Raad van Europa. De noodzaak tot samenwerking tussen Europese organisaties neemt toe nu steeds meer regelgeving voor het internet, privacy en aftappen door de Europese Unie wordt gemaakt. Vooral na 11 september is de snelheid waarmee regelgeving wordt gemaakt die burgerrechten bedreigt toegenomen en is gemeenschappelijk actie van de verdedigers van burgerrechten noodzakelijk. Enkele voorbeelden van de regelgeving en ontwikkelingen die de aandacht hebben van European Digital Rights zijn het bewaren ven verkeersgegevens, aftappen van telecommunicatie, the cyber-crime verdrag, initiatieven voor labeling en filtering van internet inhoud, notice en takedown procedures voor websites en fair use restricties. De oprichters van European Digital Rights zijn: Bits of Freedom (Nederland), Chaos Computer Club (CCC, Duitsland), Digital Rights (Denemarken), Electronic Frontier Finland (EFFi, Finland), Foundation for Information Policy Research (FIPR, Verenigd Koninkrijk), Förderverein Informationstechnik und Gesellschaft (FITUG, Duitsland), Imaginons un Réseau Internet Solidaire (IRIS, Frankrijk), Privacy International (Verenigd Koninkrijk), Quintessenz (Oostenrijk) and Verein für Internet-Benutzer (VIBE!AT, Oostenrijk). Kijk op de website van European Digital Rights (EDRi)

Ook een Ciprootje? 12 juni 2002

Je zou het soms niet zeggen, maar werken in het Witte Huis is eigenlijk best veilig. Neem nou vorig jaar. Vanaf 11 september, het explosieve begin van Washington's Strategie van de Angst, namen stafmedewerkers van de president Cipro in. Een antibioticun dat de gevolgen bestrijdt van het inademen van anthrax. Dit ondanks het feit dat het bij sommige gebruikers duizeligheid, hallicunaties, depressies, opgezwollen lippen en/of tong, benauwdheid, overgevoeligheid van de huid voor zonlicht en andere lullige bijverschijnselen kan veroorzaken. Maar waarom zij Cipro slikten is niet duidelijk, want de eerste golf van anthrax-brieven die vooral onder het personeel van de Amerikaanse postbedrijven dood en verderf zaaiden kwam pas weken later op gang. Net als bij de terroristische aanvallen van 11 september is ook hier de vraag gerechtvaardigd: wat wisten Bush cs. allemaal vantevoren en waarom lieten zij het gewoon gebeuren? Het antwoord op de laatste vraag is eenvoudig, maar duidelijkheid rond de eerste vraag is heel wat moeilijker moeilijk te vergaren. Er is nu een rechtszaak onderweg om dat toch voor elkaar te krijgen. Nee, niet aangespannen door een linkse organisatie die eropuit is om de regering een pootje te lichten, maar de conservatieve groep Judicial Watch. Ten behoeve van de nabestaanden van overleden postbeambten. Gezien eerdere ervaringen kunnen we nu al zeggen dat de zaak nog wel even kan duren.

Publiek gerecht 11 juni 2002

Graag nodigen wij u uit aanwezig te zijn bij "De Aanklacht", het Publiek Gerecht dat op donderdag 20 juni aanstaande van 19.30 uur tot circa 22.00 uur in theater Lux in Nijmegen gehouden wordt. De provincie Gelderland en de gemeente Nijmegen worden gedaagd door bewoners- en milieuorganisaties uit Nijmegen-west en Weurt. Zij vinden dat beide overheden te weinig gedaan hebben om bevolking en milieu te beschermen tegen de uitstoot van schadelijke stoffen; dat zij hun taken op het gebied van vergunningverlening en handhaving niet naar behoren hebben uitgevoerd. De overheden denken daar anders over. Gevolg: reeksen van procedures bij de Raad van State over verschillende bedrijven, zonder dat er veel verbetert. Dit gegeven was aanleiding voor de landelijke Vereniging Milieudefensie en de Gelderse Milieufederatie om in een publiek gerecht beide partijen de kans te geven hun kant van de zaak naar voren te brengen en aan een drietal deskundige en onafhankelijke rechters een oordeel te vragen. Leren van het verleden met oog op de toekomst. De aanklacht van de Vereniging Leefmilieu, Stichting Frisse Lucht Lindenholt, Vereniging Dorpsbelang Hees, Wijkvereniging Ons Waterkwartier en Stichting Weurt+, wordt op 20 juni voorgelegd aan drie onafhankelijke rechters, mr. dr. Marius Aalders, verbonden aan het Centrum voor Milieurecht te Amsterdam, prof. mr. Piet Gilhuis, hoogleraar milieu- en bestuursrecht te Tilburg en prof. dr. Pieter Leroy, hoogleraar milieubeleid te Nijmegen en Antwerpen. Wie via milieudefensie of Gelderse Milieufederatie een gratis kaartje reserveert, is verzekerd van een plek. Voor meer informatie kunt u ook de website website van de Gelderse Milieufederatie bezoeken. Gelderse Milieufederatie, Postbus 1085, 6801 BB Arnhem 026.3515069

Demonstratie van "witte illegalen" 11 juni 2002

Op maandag 17 juni demonstreren de witte illegalen om aandacht te vragen voor rechteloze situatie waarin zij verkeren. De demonstratie start om 11.00 uur op het Mandelaplein in Den Haag, vanaf daar zal een demonstratie vertrekken naar de Tweede Kamer. Tussen 13.00 en 15.00 uur zullen de witte illegalen op het Plein bij de Tweede Kamer hun roep om een generaal pardon kracht bij zetten. De witte illegalen vragen een generaal pardon voor alle langdurig in Nederland verblijvende mensen zonder verblijfsvergunning. Met deze demonstratie maken de witte illegalen kenbaar, dat zij nog steeds in Nederland zijn en dat zij blijven vechten voor het recht op een verblijf. De recente zeer hoopgevende uitspraken van het LPF, die stelde zich hard te maken voor een dergelijk generaal pardon, heeft heel even de hoop weer op doen laaien. De teleurstelling en boosheid over de daaropvolgende wijziging van het standpunt over een generaal pardon zijn nog steeds groot. De witte illegalen stellen: "Een land van zowel mooie landschappen en cultuur, als een land van democratische waarden. Het land zit vol rijen kassen. Deze rijen kassen van bloemen en groenten zijn plaatsen van productie en productiviteit. Het zijn de plaatsen waar wij als "witte illegalen" onze arbeid verrichten. Nu echter vragen wij als "witte illegalen" de steun van werkgevers en van hen die onze producten consumeren. Wij zijn al meer dan 20 jaar werkzaam in deze sector... Zoals jullie weten, zijn wij al jarenlang in dit land, we wonen en werken hier, vaak met onze familie. De druk van de jarenlange illegaliteit veroorzaakt echter steeds vaker ernstige psychische problemen. We hebben jullie steun en solidariteit nodig om aan de politieke betrokkenen te laten weten dat een werkelijk oplossing noodzakelijk is." Ook de humanitaire situatie van de witte illegalen vraagt om een snelle oplossing in de vorm van een generaal pardon. Een goede steun in de rug voor een generaal pardon komt van huisartsen, psychiaters en maatschappelijk werkers. Zij hebben in 2000 reeds aan Cohen en de burgemeesterscommissie een brief geschreven waarin het gesol met witte illegalen omschreven wordt als een "psychologische marteling" die leidt tot de "afbraak van hun sociaal weefsel en hun identiteit."

No scud today 11 juni 2002

Jean Bernhard Lasnaud moet op 25 mei jl. geleden hebben aan òf een aanval van acute domheid òf een overdosis aan zelfvertrouwen. De zestigjarige Fransman vloog toen namelijk van Florida naar Zwitserland, terwijl hij wist dat hij al jaren hoog de opsporingslijst van Interpol prijkte. En niet voor het sturen van een kogelbrief aan Bassie en Adriaan of zo. Lasnaud was namelijk samen met de Argentijnse legerkapitein Horacio Estrada in de eerste helft van de jaren negentig verantwoordelijk geweest voor een illegale zending van Argentijns wapentuig aan Ecuador. Die leverantie maakte onderdeel uit van een mega-schandaal waarin oud-president Menem en de Syrisch/Argentijnse familie Yoma een hoofdrol vervulden en waaraan wij vooral in 2001 veel aandacht hebben besteed. Estrada werd inmiddels gezelfmoord, maar Lasnaud ging vrolijk verder met zijn handel. Via internet verkwanselde hij scudraketten, tanks en andere militaire ongein vanuit zijn woonplaats Deerfield Beach. Met instemming en steun van de Amerikaanse autoriteiten bij wie Lasnaud een white footje had gehaald door ze een aantal geheime snufjes van Bejing's radar toe te spelen. Vandaar dat Washington zich oostindisch doof hield voor de herhaalde verzoeken uit Buenos Aires om Lasnaud uit te leveren. Volgens de Amerikanen was er geen voldoende bewijs tegen de Fransman. Dat zagen de Zwitsers anders. Binnenkort verhuist Lasnaud vanuit een wat krap Zwitsers onderkomen naar een Argentijns equivalent om later dit jaar berecht te worden. En daar kan zelfs geen Amerikaanse Senaat meer iets aan doen.

Talisman 10 juni 2002

Op maandag 17 juni aanstaande wordt gedemonstreerd tegen "Talisman" (Greater Nile) B.V. Deze Nederlandse oliemaatschappij wint sinds 1999 olie in zuid-Soedan. Hiervoor worden duizenden mensen verminkt of vermoord en honderdduizenden mensen met geweld van hun land verdreven. Sinds 1983 heeft de burgeroorlog in Soedan ten minste twee miljoen mensen het leven gekost en zijn ruim vier miljoen mensen van hun land verdreven. Olie biedt Soedan een unieke mogelijkheid tot vrede en voorspoed. Maar in plaats daarvan gebruikt de regering de inkomsten van de oliewinning voor meer oorlog. De helft van de olie-opbrengsten gaat naar het Ministerie van Defensie en wordt besteed aan soldij, artillerie, geweren, anti-persoons mijnen, gevechtshelicopters, en warlords. De gewone bevolking van de Soedan ziet weinig tot niks van de nationale rijkdommen. Talisman (Greater Nile) B.V. werkt enkel in het oorlogsgebied in zuid-Soedan. De regering verzorgt de veiligheid. Deze regering heeft een extreem slechte reputatie vanwege mensenrechtenschendingen, de afschuwelijke binnenlandse oorlog, racisme, steun aan terrorisme, godsdienstige onderdrukking, slavernij. Zij maakt haar reputatie waar bij het beveiligen van de olievelden. Leger en luchtmacht worden op de bevolking afgestuurd om een gebied groter als Nederland te ontvolken. Tussen oktober 2001 en april 2002 zijn alleen uit de zuidelijke hoek van het concessiegebied van Talisman 80.000 mensen verdreven. De speciale rapporteur van de Verenigde Naties, Dr. Gerhart Baum, concludeert in zijn laatste rapport dan ook dat olie de oorlog in de Soedan verergert. Talisman (Greater Nile) B.V. maakte in 2000 een netto winst na belastingen van $113.970.000,-. Bloedgeld voor bloedolie. De organisatie van deze demonstratie is in handen van de Soedanese Gemeenschap in Nederland en de Europese Coalitie rond Olie in Soedan (ECOS, in Nederland ondersteund door: Pax Christi, Cordaid, Novib, ICCO, Kerkinactie, ZOA Refugee Care, Pax et Justitia). De demonstratie vindt plaats op maandag 17 juni aanstaande om 14.00 uur, Amsterdam Zuidplein (Station Amsterdam-WTC).

Comverse revisited (3) 10 juni 2002

Wij hebben in deze rubriek al heel wat aandacht besteed aan de recente spionage-operaties van de Mossad in de VS. Die bestonden voor een deel uit het gadeslaan van een aantal voornamelijk uit Saoedie Arabië afkomstige heren die op verschillende Amerikaanse locaties vlieglessen namen. Volgens de Britse publicist Gordon Thomas, die al tientallen jaren contacten onderhoudt met bronnen binnen de Israëlische inlichtingen- en veiligheidsdiensten, heeft de Mossad via Egyptische en Franse collega's de autoriteiten in Washington op de hoogte gesteld van het gevaar dat deze Saoedi's konden opleveren. Beperkt gehouden informatie, dat wel. Thomas beweert in een gisteren gepubliceerd artikel dat de Mossad die te danken had aan een agent die in Osama's netwerk was geïnfiltreerd. De schrijver rept in dit verband overigens mogelijk bewust niet over de belangrijke rol van het Israëlische spionagenetwerk binnen de VS zelf, dat o.m. gebruikmaakte van de it-ondernemingen Comverse, Amdocs en Odigo om meer aan de weet te komen over het vliegende Osama-circus. In onze vorige "Comverse revisited" besteedden we al opnieuw aandacht aan de twee instant messages met betrekking tot de aanslagen op de WTC-torens die Odigo een paar uur tevoren ontving. Wij vroegen ons daarbij twee dingen af: Van wie waren ze afkomstig en wat is ermee gedaan? Wij voegen daar bij deze nog een vraag aan toe: Waarom werden ze verstuurd? Stuur gerust een instant message naar Kleintje Muurkrant als u het antwoord weet. Wij behandelen uw post met de grootst mogelijke discretie.

Comverse revisited (2) 8 juni 2002

Na de berichten over de langdurige spionageactiviteiten van Comverse Infosys in de VS en de door Kleintje Muurkrant aangezwengelde speurtocht naar de mogelijke dubbelrol van het Israëlische bedrijf bij de misdaadbestrijding in Nederland, veranderde Comverse zijn naam in Verint. Toevallig? Misschien. Maar eind mei van dit jaar kocht Verint het eveneens Israëlische Odigo op. Een it-onderneming waarmee Comverse al jaren zeer innige banden onderhield en die zich heeft gespecialiseerd in de instant message-techniek. Odigo beschikte over ruime kantoorfaciliteiten in de slagschaduw van de WTC-torens in New York. En laat nou juist Odigo twee uur voor de aanslagen op het WTC een paar anonieme instant messages ontvangen waarin voor die ophanden zijnde ramp werd gewaarschuwd. De afzender was door de specialisten van Odigo niet te traceren. En wat deed de leiding van het bedrijf ermee? Die beschouwde het als een geintje en zou de berichten pas na de ramp aan de FBI hebben overgedragen. Een geintje? Gezien de activiteiten van de Mossad in de VS met name waar het ging om het in de gaten houden van Osama's stoottroepen is het ondenkbaar dat Israëlische bedrijven in de VS niet op de hoogte zouden zijn geweest van de terroristische dreiging. En bij ontvangst van dit soort berichten niet direct alle toeters en bellen tot leven wekten. Na de overdracht van de instant messages kondigde de FBI een diepgaand onderzoek aan naar deze bizarre geschiedenis, zie ook "Comverse", aflevering 6 dd. 12 februari 2002. Niks meer van gehoord. Vraagje: Is de overname van Odigo door Verint toevallig? Misschien. Of is er sprake van "damage control"? Hè, wat zijn we weer wantrouwig.

Comverse revisited 6 juni 2002

En wat vinden we zojuist als ANP-bericht? Comverse Infosys, de Israëlische leverancier van digitale aftap-apparatuur aan onderandere de nederlandse politie, blijkt inderdaad vanaf een afstand de door hen geïnstalleerde spullen te kunnen afluisteren en manipuleren. Lees dit ANP-berichtje maar eens en vergelijk dat met de vele berichtjes uit de Kleintje Actueel-rubriek vanaf 14 december vorig jaar. Soms duurt het even, maar uiteindelijk spat het stiltescherm rondom deze affaire uit elkaar.

Warren's War (2) 6 juni 2002

Zoals we gisteren al schreven: Warren Buffett is een ontieglijk rijke stinkerd. Uit Nebraska. Denk nou niet dat Warren geen zorgen heeft. Zo vindt hij bijvoorbeeld de aarde te vol worden. Daarom is hij aanhanger van het gedachtengoed van Negative Population Growth (NPG). Een in 1972 opgerichte groep van voornamelijk respectabele lieden uit de top van de Britse en Amerikaanse samenleving die - de naam zegt het al - graag zou zien dat het aantal mensen op aarde rigoureus gereduceerd werd. Met een slordige 80 procent binnen een à twee generaties. Dat zou bijvoorbeeld voor de VS in de visie van deze verzameling bizarre visionairs betekenen dat het bevolkingsaantal uiterlijk binnen vijftig jaar van zo'n kleine 290 miljoen zielen terug moet naar 150 miljoen of een onsje minder. Onnodig om op te merken dat de NPG niet erg gecharmeerd is van de massale immigratie van "Latino's" in de zuidelijke staten van de VS. Die wippen in de visie van Warren cs. als viagrakonijnen en brengen op die manier zelfs de veiligheid van de VS in gevaar. Daarom financiert onze miljardair uit Nebraska van harte een voor gewone wezens buitengewoon dure advertentiecampagne in de Amerikaanse media waarin de ideeën van de NPG worden uitgestald. Over de manier waarop het streefgetal gehaald moet worden is Warren's club wat minder mededeelzaam, maar dat een frisse epidemie van een of ander dodelijk virus liefst in Afrika, Azië en Zuid-Amerika de groep zeer welgevallig zou zijn is buiten kijf. Of een paar leuke (nucleaire) oorlogen in die delen van de wereld. Er is nog steeds weinig bekend over de trip van Bush naar Offutt op 11 september van het vorig jaar. Laat staan wat hij daar heeft bedisseld met Buffett en zijn Wall Street-gang (zie ook "De koe en Osama" dd. 30/5 en "Warren's War" van gisteren). Maar je houd je hart vast.

"Onrecht Scoort Slecht" 6 juni 2002

Vol enthousiasme wordt er over heel Nederland druk gewerkt aan de voorbereiding van de 48 durende estafette "Onrecht Scoort Slecht", georganiseeerd door de Schone Kleren Kampagne op 14, 15 en 16 juni aanstaande. Hiermee is de estafette voor een deel al een succes. Ditmaal geen randstad gerichte actie, maar een gebeurtenis georganiseerd door en voor heel Nederland. Op Vrijdag 14 juni begint de estafette in Assen. Op het Koopmansplein wordt om 15.00 uur met een spetterend optreden van de "4tuoze Matroze" een waardige start van de estafette gegeven. Vanuit Assen zal COS-Drenthe de route via Hoogeveen tot aan Meppel organiseren. Voor de etappe Hoogeveen- Meppel, die per fiets wordt afgelegd kun je je nog opgeven. In Meppel wordt het stokje overgenomen door de plaatselijke afdeling van Stichting Natuur en Milieu, die de stok via Zwartsluis tot haar thuisbasis Hasselt zal dragen, alwaar we door de burgemeester zullen worden ontvangen. Vanaf Hasselt zoeken we nog mensen die de tocht voort willen zetten naar Elburg. In Elburg komen we aan om 24.00 uur. Hier begint de eerste nachtetappe. Zaterdagochtend komen we aan in Spakenburg. Hier wordt de heldhaftige nachtzeilploeg opgewacht door leden van de socialistische partij die het parcour tot aan hun partijcongres in Amersfoort zullen verzorgen. In Amersfoort zal stichting Omslag om 10.00 uur een happening organiseren op de Varkensmarkt. Vervolgens koersen de skaters die zich bij COS-Utrecht hebben aangesloten naar het CNV-jongeren voetbaltoernooi dat om 11.00 uur op het sportpark van UW algemene sportvereniging, Hogeweide begint. Een groep snelle fietsers rept zich ondertussen met een vliegende vaart vanuit Utrecht naar Wagingen, alwaar momenteel nog hevig gebrainstormd wordt over een leuke actie op de markt. Vanuit Wageningen gaat de stoet verder richting Arnhem, alwaar weer een leuke actie op het programma staat. Zowel Rood Arnhem als XminY zullen rond deze etappe hun steentje bijdragen. De fietskoeriers uit Arnhem zullen op hun beurt de etappe Arnhem-Nijmegen voor hun rekening nemen. In Nijmegen wacht hen een groots onthaal. Een wielrenploeg zal in het teken van onze campagne en onder het genot van een stevig staaltje muziek, de tour Nijmegen-Nijmegen fietsen. Terwijl zij daar mee bezig zijn, vertrekt alweer de studentenwielrenvereniging Mercurius voor hun tocht naar Oss. Vrijdagavond rond de klok van 20.30 komt het estafettestokje dan aan in Oss, alwaar de SP afdeling Oss voor een prachtig onthaal zorgt en tegelijkertijd het voorstel lanceert om van Oss een Schone Kleren Gemeente te maken. Er wordt hard gewerkt om voor de etappe Oss-Den Bosch een aantal steppen bijeen te verzamelen. De studentensportraad van de hogeschool Den Bosch, SP leden uit Oss en enkele atletiekverenigingen zijn nog in beraad over een eventuele bijdrage aan de estafette op deze etappe. In Den Bosch hebben we een heuse openluchtbioscoop geregeld op de Markt! Om 22.45 begint de film en iedereen is natuurlijk uitgenodigd om te komen kijken naar "The Cup". Aansluitend vertrekt de wandelploeg voor de etappe Den Bosch-Oirschot. In de vroege ochtend zullen zij voor hun sportieve prestatie beloond worden met een Fair Trade ontbijt verzorgt door Wereldwinkel Eindhoven. De sportraad Eindhoven mogen we niet vergeten, zij hebben veel energie gestoken in het enthousiasmeren van Eindhovense sportclubs. Helaas is het aantal wandelaars nog enigszins beperkt en vooral bij deze etappe geldt natuurlijk: hoe meer mensen, hoe gezelliger! Wij willen dan ook iedereen vragen om zich aan te melden voor de nachtelijke wandeltocht. Na het ontbijt, op zondag 16 juni, vertrekt een groep fietsers richting Tilburg. We hebben reeds een aantal fietsers op het oog, maar geïnteresseerden kunnen zich natuurlijk altijd bij hen aansluiten! De fietsers wacht een warm onthaal in Tilburg bij het Tilburg CS. Wij hopen namelijk tenminste 200 mensen bijeen te krijgen om de laatste etappe van Tilburg CS naar het terrein van Festival Mundial te overbruggen! De massa vetrekt om 14:00. Rond de klok van 16:00 uur is de finnish van de estafette op het FNV podium waar een korte presentatie zal worden gegeven. De deelnemers van deze laatste etappe kunnen hun ‘Onrecht Scoort Slecht’ t-shirt als toegangskaartje voor het festival gebruiken. We kunnen in ieder geval zeggen dat de festivalbezoekers het niet zal ontgaan dat wij het terrein hebben betreden... Zo zullen bijvoorbeeld 2000 heliumballonnen het luchtruim boven het festivalterrein verkiezen. We hebben reeds een groot aantal aanmeldingen en geïnteresseerden. Ook voor deze afstand geldt natuurlijk: hoe meer mensen, hoe beter! Meer informatie via emailbericht en Clean Clothes Campaign, Postbus 11584, 1001 GN Amsterdam (020.4122785)

Warren's war 5 juni 2002

Aardige gozer, die Warren Buffett. 71 jaar. Miljardair geworden door goochem te investeren en een beetje mazzel. Een van de rijkste jongens van Amerika, die Warren. Goeie vriend van de Bushes. Dus als die zegt dat de VS in de toekomst een nog grotere klap krijgt te verwerken als die van 11 september vorig jaar, dan ben je geneigd hem te geloven. Want Warren moet gewoon met de helm zijn geboren. Anders is niet te verklaren dat hij samen met de absolute top van Wall Street op diezelfde elfde september om acht uur 'sochtends lokale tijd met een vliegtuig arriveert op de Amerikaanse luchtmachtbasis Offutt in Nebraska. Volgens een officiële verklaring voor het bijwonen van een inzamelingsaktie ten behoeve van een of ander goed doel. Als je liegt moet je het goed doen. De hele verzameling CEO's had nauwelijks zijn voeten geveegd in de mess van Offutt of het eerste terroristische vliegtuig boort zich in hun thuisbasis. Kort daarna gevolgd door het tweede vliegtuig. Hun gedachten gingen direct uit naar het personeel en hun dierbaren. Menigeen pinkte een traantje weg. Warren sprak een paar mooie bemoedigende woorden. En 'smiddags landde goddank de Air Force One geheel volgens planning ook veilig op Offutt. Samen met de president, de luchtmachttop en wat rubberzolen van de geheime dienst onder een grote nucleaire paraplu (zie ook het berichtje "De koe en Osama" van 30 mei in deze rubriek). Wat kan je gebeuren? Na een paar uur vertrok de president weer. Wat later zou hij voor de teevee zo hartverwarmend de "War on Terror" uitroepen. Na een paar moeilijke dagen en een advertentiecampagne voor het aantrekken van nieuw personeel kwam de boel op Wall Street al redelijk snel weer op gang en rinkelde de kassa's. Nee, niet vrolijk. Maar de show must go on. Ook hieruit blijkt o.i. weer de stelling: ze wisten het en ze lieten het gebeuren. En als het nodig mocht zijn wordt een nog grotere ramp in elkaar gehangen. Warren zegt het zelf.

Jullie achterdeur is niet onze voordeur 4 juni 2002

Vanmiddag hebben actievoerders van het Amsterdams Solidariteits Komitee Vluchtelingen/Steunpunt Vluchtelingen (ASKV) tijdens de vergadering van de commissie algemene zaken de achterdeur van de gemeente teruggebracht. Met deze symbolische actie willen wij protesteren tegen het achterdeurbeleid dat de gemeente voert inzake uitgeprocedeerde vluchtelingen in ROA-woningen. Tijdens deze commissievergadering werd er een antwoord behandeld op het raadsadres van advocaat Frank van Haren. Dit achterdeurbeleid van de gemeente houdt in dat ze de verantwoording voor het welzijn van zo'n 40 uitgeprocedeerde asielzoekers, bij particuliere vrijwilligersorganisaties zoals het ASKV leggen. De groep vluchtelingen om wie het gaat worden al jaren in Nederland gedoogd. Zij kunnen om diverse redenen niet terug naar het land van herkomst. Zij verblijven al jaren in Nederland en hebben hier een nieuw bestaan opgebouwd. Nu komen deze mensen door de nieuwe vreemdelingenwet op straat te staan. Burgemeester Cohen gaf in de raadsvergadering van 27 maart jongstleden als reactie op deze ontruimingen dat het landelijk beleid uitgevoerd dient te worden en dat hij, als verantwoordelijke, de ontruimingen niet tegen zou houden. Op de vraag van PVDA raadslid Rachid Jamari of deze mensen daadwerkelijk op straat gezet zouden worden, antwoordde Cohen dat er wel particuliere instellingen zijn die hen op vangen met financiële steun van de gemeente. In plaats zelf met een oplossing te komen gaat de gemeente ervan uit dat groepen, die zich inzetten voor een humaner asielbeleid en uitgeprocedeerde asielzoekers, deze mensen opvangen. Deze organisaties kunnen gebruik maken van een noodfonds dat door de gemeente beschikbaar is gesteld. Op deze manier wordt het werk dat ontstaat door slecht beleid van de overheid afgeschoven op particuliere organisaties. Deze organisaties worden zodoende gebruikt als de achterdeur van de gemeente om te voorkomen dat het zichtbaar wordt welk schrijnend resultaat het huidige asielbeleid heeft. Het is natuurlijk een rare gang van zaken dat organisaties die het in beginsel al oneen zijn met het gevoerde asielbeleid, onderdeel van dat zelfde beleid gemaakt worden. Info over het ASKV/Steunpunt Vluchtelingen vindt u hier.

Demonstratie tegen uitlevering Catalaanse activist 4 juni 2002

Zaterdag aanstaande, 8 juni organiseert de "steungroep FreeJuanra" een demonstratie in Amsterdam. We besloten tot deze demonstratie omdat de huidige Europese uitleveringswetten te weinig ruime laten voor een kritisch oog. Door publiekelijk aandacht te vragen voor deze zaak hopen wij de uitleveringsrechter en de verantwoordelijke Nederlandse politici ervan te overtuigen dat het uitleveren van Juanra een acceptatie betekent van martelen en politieke repressie in Spanje. Juanra's uitleveringsproces zal plaatsvinden op 25 juni voor de Rechtbank Amsterdam. Volgens ons is Juanra het slachtoffer van de totaal doorgedraaide strijd tegen het terrorisme in Spanje. Spanje misbruikt de strijd tegen ETA om een steeds grotere kring van politieke opposanten de mond te snoeren. De Barcelonese Juan Ramon Rodriguez deed onderzoek naar extreemrechtse organisaties. Hij is activist en zanger van de populaire politiek georiënteerde band KOP. Juanra werd op 16 januari gearresteerd in een supermarkt in Amsterdam. Spanje beschuldigt hem ervan ondersteuning te hebben verleend aan een commando van ETA. Juanra's arrestatie werd in de Spaanse media onmiddellijk gevierd als een overwinning, behaald door de nieuwe Europese samenwerking onder de naam Eurojust. Over Juanra's eventuele onschuld maakte niemand zich druk. Wij wel. Met de bewijzen die deze aantijging zouden moeten staven is namelijk flink wat mis. Spanje wringt zich in onmogelijke bochten en weerspreekt zichzelf voortdurend om Juanra in haar handen te krijgen. De beschuldigingen tegen Juanra werden door Spanje nu al vier keer aangepast zonder dat daar enig nieuw bewijs tegenover stond. Het enige bewijs wordt gevormd door een verklaring waarin "een zanger van de band KOP" wordt genoemd. Volgens deze verklaring zou een zekere "Marc" een tweetal namen hebben genoemd van extreemrechtse types. Deze verklaring is onder marteling afgelegd. De verklaring is bij het eerste contact met een advocaat, en later ook voor de rechter, weer ingetrokken. Wanneer politieke opposanten met behulp van marteling een mediahype voor jaren de cel in dreigen te verdwijnen ligt het voor de hand dat de landen die het meest ontwikkeld zijn op het gebied van burgerrechten, een vleugje vooruitstrevendheid zouden opleggen aan de rest. De praktijk laat zien dat het precies andersom gaat. Mocht de rechter toch beslissen over onze kritiek heen te stappen is het uiteindelijk de minister van Justitie die moet beslissen. Wie dat ook moge zijn mag dan afwegen of de vriendschappelijke verhouding met een EU-lidstaat zwaarder weegt dan onze burgerrechten. Hoeveel burgerrechten moeten er opgeofferd worden om een gevoel van veiligheid te creëren? Geen uitlevering aan een land dat martelt! Tegelijk met onze demonstratie in Amsterdam zullen er in verschillende andere Europese steden soortgelijke acties plaatsvinden. De demonstratie verzamelt om 14.00 uur op de Dam in Amsterdam alwaar de tocht in de richting van de Pijp zal vertrekken rond 15.00 uur. Meer informatie op deze website.

Haas 4 juni 2002

Op 5 juli van het vorig jaar was er een gezellig onderonsje georganiseerd op het Witte Huis met een kopje koffie erbij zonder koek. Het gezelschap bestond uit topofficials van een hele stoet federale veiligheidsdiensten. Ze kregen te horen dat er zeer spoedig iets spectaculairs uit de pijplijn zou komen en dat ze in de maanden die volgden extra alert moesten zijn. Een paar weken later kreeg John Ashcroft, de opperbaas van het O.M., te horen dat hij bij zijn tripjes door de VS beter geen gebruik meer kon maken van de diensten van commerciële vliegtuigmaatschappijen in verband met zijn veiligheid. Dat dringend advies was afkomstig van de FBI en Ashcroft gaf daar uiteraard meteen gehoor aan. Maar tegenover een scoop ruikende persmuskiet zei hij dat hij geen details wist over de aard van de dreiging. Ja doei. In diezelfde tijd had de FBI met name uit het buitenland al zo’n bult inlichtingen over de ophanden zijnde kapingen ontvangen dat een computer ervan op hol zou slaan. Om maar te zwijgen over de rapporten van eigen agenten uit Minneapolis, Phoenix en Oklahoma die melding maakten van een hele bups Islamitische heren die daar enthousiast vlieglessen volgden. Kat in het bakkie zou een leek zeggen. Maar nee hoor, de FBI wist daar niks fatsoenlijks van te bakken en Ashcroft’s naam was Haas. Wij zeiden het al eerder: ze wisten het en lieten het gebeuren. Om een nog doortrapter scenario maar buiten beschouwing te laten.

Bio-schandaal in Duitsland breidt zich snel uit 4 juni 2002

Het schandaal van het met nitrofeen verontreinigde mengvoeder breidt zich snel uit. Naar nu blijkt zaten er in de granen van tussenhandelaar CS-Agri nog drie andere soorten plantenverdelgingsmiddelen (zie Der Spiegel). Ondertussen is ook duidelijk geworden dat de firma Norddeutsche Saat- und Pflanzengut AG in Neubrandenburg, waarvan CS-Agri de granen betrok, een loods heeft gebruikt waar, in DDR-tijden, grote hoeveelheden plantenverdelgingsmiddelen waren opgeslagen. Hoe de plantenverdelgingsmiddelen in het graan terechtgekomen zijn, blijft vooralsnog onduidelijk. Minister Renate Künast, van Consumentenbescherming, weet echter nu reeds "dass es sich nicht um einen Öko-Skandal gehandelt habe". Dat is toch wat voorbarig. In ieder geval is nu ook helder dat zowel bedrijven, onderzoeksinstanties als het ministerie al enkele weken tot maanden op de hoogte waren van de verontreiniging van het graan en het mengvoeder. Sommigen suggereren dat er sabotage gepleegd moet zijn. Op welke wijze het gif in het mengvoeder terecht is gekomen maakt eigenlijk niet zoveel uit. In alle gevallen is er iets heel vies aan de hand. En, alsof de duvel er mee speelt, ook België is door een bio-schandaal getroffen: in potjes babyvoeding van het merk 'Babybio' is een hoge concentratie Chloormequat aangetroffen (zie De Standaard van 1 juni 2002). Chloormequat is een chemisch product dat in de perenteelt gebruikt wordt om de vruchtzetting van de boom te bevorderen en de groei van de takken af te remmen. Dat spul hoort niet thuis in babyvoeding, en al helemaal niet in biologische babyvoeding. De Belgische Vereniging van Ecologische Leef- en Teeltwijze (VELT) heeft naar aanleiding van het schandaal opgemerkt de "de controle op biologische voeding goed werkt" (VRT Canvas, 1 juni 2002). Volgens VELT krijgen producten pas een "Biogarantielabel als ze gecontroleerd zijn, van bij de boer tot op het bord" (VRT Canvas, 1 juni 2002). Waar hebben we dat eerder gehoord? Door beide schandalen is opnieuw duidelijk geworden dat de controle- en certificeringpraktijk van biologische producten niet - en dat is héél mild uitgedrukt - volmaakt is. Minister Künast lijkt de controle- en certificeringpraktijk aan te willen scherpen door vooral het informatietekort aan te pakken (ARD, Morgenmagazin, 03 juni 2002). Het is de vraag of haar dat gaat lukken. Veel medestanders heeft zij blijkbaar niet. De achterliggende oorzaken van de falende controle-en certificeringpraktijk zijn, naar aanleiding van vergelijkbare schandalen in Nederland in 2000, beschreven in Kleintje Muurkrant nummer 358 en in Kleintje Muurkrant nummer 361. (Wordt vervolgd).

zijn kernwapens rechtmatig? 4 juni 2002

Donderdag 6 juni aanstaande dienen in Utrecht twee gedingen inzake "de rechtmatigheid van kernwapens". Deze gedingen zijn aangespannen tegen de minister en de staatssecretaris van defensie, door mr. Meindert Stelling. Dit op grond van beslissingen die zij hebben genomen ten aanzien van mr. Stelling in diens hoedanigheid als gewezen kapitein van de Koninklijke Luchtmacht. De beide gedingen op 6 juni 2002, te 10.30 uur en 11.30 uur, dienen voor de Centrale Raad van Beroep, Vrouwe Justitiaplein 1 te Utrecht, in zittingszaal K. In het geding dat te 10.30 uur dient, gaat het om onrechtmatige handelingen van de staatssecretaris, die nadelig zijn voor mr. Stelling. Deze handelingen betreffen drie verklaringen van de staatssecretaris die aantoonbaar in strijd met de waarheid zijn afgelegd. Bovendien heeft de staatssecretaris de Centrale Raad van Beroep uitgenodigd om geen uitspraak te doen over de vraag of de inzet van kernwapens rechtmatig zou zijn. Dit hoewel die vraag speelt in de zaak die te 11.30 uur begint en die onder meer betrekking heeft op de destijds aan kapitein Stelling gestelde eis van onvoorwaardelijke gehoorzaamheid aan alle opdrachten terzake van de inzet van kernwapens. Een eis die door de toenmalige minister van defensie werd gesteld in reactie op de publiekelijke stellingname van kapitein Stelling, dat inzet van kernwapens in strijd zou zijn met het internationaal humanitair recht, zodat ieder militair de rechtsplicht had om medewerking aan die inzet te weigeren. Omdat kapitein Stelling niet aan de eis van onvoorwaardelijke gehoorzaamheid wenste te voldoen, was hij geen goed officier. De staatssecretaris van defensie beweert nu dat de maatregelen die in het verleden tegen kapitein Stelling werden getroffen, niets van doen hadden met zijn opstelling inzake de onrechtmatigheid van kernwapens. Ook beweert hij dat in de 80-er jaren was erkend dat het humanitair recht van toepassing was op kernwapens. Dit hoewel de minister van defensie toen aan de Tweede Kamer liet weten dat dat recht niet van toepassing zou zijn. Bovendien zegt de staatssecretaris nu dat destijds werd uitgegaan van een beperkte bruikbaarheid van de kernwapens. In werkelijkheid echter werd toen door de Nederlandse regering gezegd dat kernwapens desnoods tegen steden zouden worden ingezet. Het geding dat te 11.30 uur dient, betreft de afwijzing van mr. Stellings verzoek om rehabilitatie als kapitein van de Koninklijke Luchtmacht. Hij wil dat onder meer alle negatieve beslissingen tegen hem alsnog worden ingetrokken. Dit omdat uit de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof van 8 juli 1996 inzake de rechtmatigheid van de bedreiging met en de inzet van kernwapens blijkt dat zijn stellingname juist was. Het Internationaal Gerechtshof heeft immers verklaard dat de inzet van kernwapens zou moeten voldoen aan de vereisten van de beginselen en regels van het recht dat van toepassing is tijdens gewapend conflict. Bovendien heeft het Hof geconcludeerd dat de inzet van kernwapens in het algemeen onrechtmatig zou zijn. Mr. Stelling betoogt dat dit precies overeenkwam met het standpunt dat hij destijds als luchtmachtkapitein reeds verdedigde. (mr. Meindert Stelling)

Wind in 'sGraveland 3 juni 2002

Als we de persberichten mogen geloven staat de aartslibertariër en financieel schuifelaar en gros Robert Jan Doorn na veel juridisch vieren en vijven op het punt zijn landgoed in 'sGraveland te ontruimen. Op last van de rechter. Waar hij dan gaat wonen is een open vraag. Al zal de toekomstige behuizing in ieder geval rianter zijn dan die van zijn oude zakenpartner Reinout Meier Mattern die onlangs zes jaar gevangenisstraf voor zijn mik kreeg wegens zwendelpraktijken. Doorn haalde voor het eerst de internationale krantenkoppen in 1980 toen hij betrokken bleek te zijn geweest bij een poging tot staatsgreep op de Nieuwe Hebriden (zie "De achterkant van het beursschandaal" in Kleintje Muurkrant 320). Hij werd daarin terzijde gestaan door een paar welgestelde Amerikaanse libertariërs, een Israëlische wapenhandelaar, een met de CIA gelieerde huurling en... de Amsterdamse onroerendgoed-boer Maup Caransa. De steun van Caransa was overigens niet zo verwonderlijk. Volgens Doorn zelf was hij een zoon van Maup na een intiem avontuur met de werkster. Genoemde staatsgreep was een van de vele krasse staaltjes die het door DNA-sporen met elkaar verbonden duo gedurende tientallen jaren uithaalde in het randgebied tussen boven- en onderwereld. Met als laatste voorbeeld wellicht de opkomst en ondergang van Rigid Airship Design, een vervoersmaatschappij die gebruik zou maken van zeppelins, middenjaren negentig. Bij dat ontplofte project was tussen haakjes ook de tegenwoordig net als Doorn veelvuldig vanuit de Antillen opererende Joep van den Nieuwenhuyzen aangeschoven. De HCS-goochelaar die zich inmiddels in navolging van o.g.-boeren als ex-glazenwasser Ed Maas, ex-krottenkoning Ronnie van der Putte, ex-impresario John Dost en Shirley Bassy-liefhebber Chris Thünisse met veel dukaatgerinkel bij het LPF heeft gemeld. Doorn heeft recentelijk laten doorschemeren dat hij zich mogelijk in Engeland zou gaan vestigen. Maar dat lijkt niet erg serieus, want zowel bij de Britse autoriteiten als in het Londense wereldje zijn nou juist over Rigid nog heel wat vragen blijven liggen. Doorn trok namelijk in 1996/1997 in het geheim aan de touwtjes van een "bank" annex wisselkantoor op Piccadilly waar de orders binnenrolden voor Rigid’s zeppelins. Die orders leken afkomstig van de sultan van Brunei en kapitaalkrachtige figuren uit het Midden-Oosten. Alleen, die wisten van niks. De orders waren nep. Net als de bijbehorende, door Doorn’s "bank" afgegeven letters of credit. Ondanks Doorn’s beruchte reputatie stonken toch heel wat mensen en instanties er weer in. Zoals bijvoorbeeld het gemeentebestuur van Lelystad waar men zich al rijk rekende aan het va-et-vient van Doorn’s gebakken luchtschepen. Of Doorn ook tot het rijtje van illustere Nederlanders hoort die recentelijk een envelop met inhoud hebben ontvangen is onbekend, maar het zou ons niets verbazen. Want wie wind zaait...

Slaap lekker 2 juni 2002

Niet alleen in de VS wordt stone en bone geklaagd over de beroerde kwaliteit van de onderzoekjournalistiek bij de mainstream-pers. In Nederland is het niet anders. Zo pakte de grootste krant van Nederland gisteren uit met een verhaal over Gretta (Greetje) Duisenberg-Van Nieuwenhuizen en haar banden met "linkse aktivisten" van het Transnational Institute (TNI) en de gedroste CIA-agent Philip Agee. In wezen het hele verhaal dat in Kleintje Muurkrant 324 stond afgedrukt onder de titel "Hafmo Addio". Met een restrictie: Greetje’s contact met de Pakistaan Mushtaq Malik, de in de tweede helft van de jaren zeventig belangrijkste drugsimporteur hier te lande en informant van de Amsterdamse politie-commissaris Gerard Toorenaar. Verder wist het blad te melden dat het echtpaar Duisenberg op weg zou zijn naar het Canadese Montreal waar Wim een lezing zou houden op een bankiersconferentie. Dat Wim al tientallen jaren een belangrijk lid is van de Bilderbergkongsie en dat die heel toevallig dit weekend bijeenkomt in het Westfield Marriott Hotel in het vlakbij Washington gelegen Chantilly moet de krant zijn ontgaan. Drie keer raden waar Wim en Gretta nu zijn.

Welterusten. Pet 1 juni 2002

De grote familie van Jan met de Pet die ondanks de afwezigheid van of uit piëteit jegens Pim toch op de LPF heeft gestemd begrijpt er waarschijnlijk geen moer meer van. Haar Mat komt wel elke dag met een brede glimlach uit het achterkamertje van Donner en zegt dan dat er na flink kleien weer iets van Pim’s ideeëngoed in de hoofdlijnen van het komend regeerakkoord is terechtgekomen. Maar uhhh, dat kwartje van Kok komt bij de wegenbouwers terecht en nou dacht de familie toch dat dat allemaal laaienlichters waren. Enne leuk dat iedereen dezelfde premie voor de ziektenkosten gaat betalen, maar wel omdat de familie Met de Pet meer gaat betalen. En zij heeft Mat hooguit iets vaags horen zeggen over compensatie en krijgt nu het donkerbruine vermoeden dat daar mooi niks van terechtkomt. Ook al omdat er zes tot tien miljard moet worden bezuinigd. Voornamelijk om meneer Zalm’s natte droom in stand te houden. Zoals bij Paars. En wat vindt de familie eigenlijk van de grote overwinning van Mat: de gekozen burgemeester? Tjonge! Mogen Jan cs. kiezen uit twee onbekende wezens die bij de Aldi flyers uitdelen of net als in Engeland verkleed als Pipo een beetje popi staan te doen tegen Jan junior. Vet man! Dat is toch maar mooi binnengehaald. Nee, het gaat niet goed met Mat. Vooral dat malle idee van het generaal pardon voor illegalen. Leuk voor Belgen maar niks voor ons. Gelukkig is dat idee gedumpt. Hoewel Jan nog wel even moet kijken welke onverlaat in de familie die kwalijke envelop heeft gestuurd en een briefje aan De Telegraaf. Zelfs tijdens het voetballen op de buis met een kratje en een zak chippies hangt er een lichte grauwsluier in de woonkamer van de Petjes. Zijn ze dan toch belazerd? Fuck!

Klik hier om uw reactie toe te voegen
13 juni 2015