Skip to main content

4U 9525 (003)

15 juni 2015

Uitgemaakte zaak. Lone nut Lubitz was verantwoordelijk voor de inktzwarte Alpentraum waarbij 150 mensen het leven lieten. Kan je zoals hier nog wat namekkeren over computermalheur, tegen het vroeg ingezette Franse offensief om de Airbus uit de wind te houden was weinig opgewassen. Hoef je dus niet meer te bidden als tijdens je vlucht naar elders de gezagvoerder te pissen gaat? Je zou zeggen van niet. Hoe groot is de kans dat een halvezool de volledige controle over een vliegtuig krijgt? Zo goed als nul nietwaar. Hoewel. Op 31 oktober 1999 trok de gezagvoerder van vlucht Egypt Air 990 zich even terug voor een p-beurt en wat gebeurt er? De 59-jarige co-piloot Gameel el-Batouti zet met de Boeing een nosedive in. Was Gameel een amateurtje of zat ie vol met evenwichtspillen? Helemaal niet. Hij was blotebene chef-instructeur bij de Egyptische luchtmacht geweest, maar had een stapje terug gedaan om meer aandacht te kunnen schenken aan zijn aan lupus lijdende dochtertje. Zijn financiĆ«le positie was daardoor niet zo rooskleurig meer als ie was geweest, zonder dat ie nou meteen een bankoverval moest plannen of een psychiater moest wurgen.
In tegenstelling tot het gevalletje Lubitz was de gezagvoerder van Egypt Air 990 niet genoodzaakt om op de deur van de cockpit te rammen en/of zich een hernia te schreeuwen. Hij keerde terug in de cockpit en samen met Gameel probeerde hij de kist uit zijn dive te halen. Vergeefs en voor 217 mensen the lights all went out voor de kust van Massachusetts. Voor goed. Al gauw werd het verhaal de msm ingepompt, dat Batouti wraak had genomen voor zijn aangekondigde zak. Die had ie kort voor zijn laatste vlucht gekregen omdat ie eerder dat jaar achter het raam van een hotel in New York een nummertje flashen zou hebben verzorgd en daarnaast kamermeisjes zou hebben lastiggevallen. Gameel was geen Dominique en een schandaal bleef uit. Nog gekker, hij kreeg niet meteen voornoemde zak.
Hoe dit ook zij, Boeing zorgde ervoor dat deze ramp definitief in de schoenen van lone nut Batouti werd geschoven. Ondanks het feit, dat een officieel rapport later voor een teiltje twijfel zorgde (1).
Terug naar de vraag waarmee we begonnen: moeten we bidden als de gezagvoerder te pissen gaat?
Ach, wat kan het voor kwaad? Baat het niet dan schaadt het niet. Stay tuned.

(1) Zie dit artikel 

Klik hier om uw reactie toe te voegen
15 juni 2015