• Laatst gewijzigd: zondag 19 februari 2017, 10:16.

Uitgeverij Suspekt (013)

  • Gepubliceerd in Actueel

Ine Veen (1), Wijnand Libbenga (2) en daar is ook Boinnk. Wie in het Umfeld van Perry Pierik rondkijkt, moet tegen een stootje kunnen. Boinnk is het geblutste en geblakerde vehikel waarin Silvia Videler lang, lang geleden tot stilstand is gekomen. Kruidenvrouwtje of gifmengster, wie zal het zeggen en wat maakt het uit. Silvia ligt daar tussen door haar en haar medestanders misverstane of moedwillig kromgebogen brokstukken van wijsheid en tussen scherven die geluk moeten brengen.
Silvia's nerinkje levert alles wat de getormenteerde ziel nodig heeft. Van oude fietsen tot en met abrikozenpitten, en dat alles bont en blauw door elkaar gehutseld zodat de zoeker alles kan tegenkomen behalve een begin van orde. Boven de ingang bungelt een tekst: En neemt geen deel aan de onvruchtbare werken der duisternis, maar ontmaskert ze veeleer. Het is niet de enige Bijbeltekst in deze Winkel van Sinkel.
Een fiets stelen wij liever eerlijk en op de abrikozenpitten komen we dadelijk terug. Onze interesse gaat vooral uit naar de boeken die Videler de wereld instuurt. Wie even doorgoogelt komt uit bij de site moeilijkverkrijgbareboeken.nl, "een kleine maar actieve webshop met als specialisatie en doel juist die boeken onder de aandacht te brengen die normaliter moeilijk of soms zelfs helemaal niet via de populaire boekhandels te verkrijgen zijn. Te denken valt onder meer aan boeken van Robin de Ruiter, Ine Veen, Jean Thomassen en alle boeken van uitgeverij Aspekt, Mayra en anderen."
Robin de Ruiter is de auteur van De 13 Satanische bloedlijnen - De oorzaak van veel ellende en kwaad op aarde, en in Wikipedo opent de link naar zijn website op die van Mayra. Van vrouwtje Veen hebben we dus alles al es gezien in de film Blue Movie. Jean Thomassen is de huisgenoot van Veen en wordt volgens eigen zeggen door haar geinspireerd tot het maken van schilderijen die hij absurd realistisch noemt. Thomassen schrijft dus ook en heeft titels op zijn naam staan als Smeerlappen in de kunst, Het Evangelie van het kwaad, Mediums en andere fenomenen, paranormaal of bedrog?, Egypte eerder en anders, Muziek van de duivel en Was Adam een gorilla?
Maar die pitten dan? In nauwe samenwerking met Perry Pierik heeft Boinnk een boek uitgegeven waarin abrikozenpitten (Die simpele abrikozenpitten? Ja, die simpele abrikozenpitten zijnde een onderdeel van de natuur, door de scheppende hand van God vervaardigt en voorzien van de meest geneeskrachtige stoffen voor de mensheid (taalfouten voor rekening van Videler) het met succes opnemen in de strijd tegen kanker. Ik ga liever gewoon dood, placht ons moeder te zeggen. Maar dat is er niet meer bij nu hele volksstammen het sterven hebben afgezworen... Moet U ook zo denken aan die andere Sylvia, dat meisje van Millecam? Ook zo standvastig in het geloof in de piskijker (3).
Je zou bijna wensen dat iemand zich verslikt in die pitten zodat de toko van Videler en Pierik gesloten kan worden...

(1) zie aflevering 7 van deze serie, van 22 april jongstleden
(2) aflevering 9 van 4 juni jongstleden
(3) Zie wikipedia

Gelabeld als Uitgeverij Suspect