• Laatst gewijzigd: dinsdag 21 februari 2017, 16:59.

Het complot (001)

  • Gepubliceerd in Actueel

Gisteravond was het zover. Bij Een Vandaag. Er werd een serie over complottheorieën op gang getrokken. Op zoek naar het antwoord op vragen als: Waarom zijn die theorieën zo onweerstaanbaar? Waarom zijn ze tegenswoordig zo popi? Welke ingrediënten heb je nodig voor een ovenheerlijke theorie? Welke risico's zijn eraan verbonden? Hoe moeten media en overheden omgaan met complotdenkers? Is er een verband te leggen tussen dit verschijnsel en terrorisme?
Het is gebruikelijk dat voor de beantwoording van zulke beenhamvragen zogenaamde “experts” cq. deskundigen worden ingehuurd en vaak hengelen programmamakers bij de glazen tiet daarvoor in de onuitputtelijke vijvers van Clungeldael, de universiteit van de Leidse Sleuteltjes en andere bolwerken van het establishment. Zo ook in de uitzending van gisteren, waarbij twee uiterst gerenommeerde universitaire knoerten hun entree maakten: Jelle van Buuren en Jan-Willem van Prooijen. De eerste behoorde tot het elitaire wetenschappelijke gezelschap dat op 14 juni deze klacht voor zijn ballen kreeg (1). En Jan-Willem verdient zijn broodje bal bij de VU in Amsterdam. Wie heul erg nieuwsgierig is naar de success story van deze “haan met stront aan zijn poten” (2) kan zijn geluk op bij Goegel. Als u wat anders te doen heb bieden wij u hierbij een vluggertje aan. Rechtstreeks uit het AD van 19 november vorig jaar. Kwootje. Komt ie:

"Verspreiding [van een complottheorie, red.] hangt wel samen met lager zelfvertrouwen en een lage status. Maar sommige theorieën worden door een groot deel van de bevolking aangehangen. Complotdenkers zijn geen gekken. Daarvoor zijn het er teveel... Het kan het vertrouwen in de democratie ondermijnen en het kan ook tot geweld leiden. We weten dat complotdenken samenhangt met radicalisering. Complotdenkers zijn vaak of extreem links of extreem rechts. En wat je denkt stuurt nou eenmaal je gedrag... Hitler heeft de Holocaust voor een belangrijk deel verkocht aan de hand van het complot dat de Joden verantwoordelijk waren voor het verlies in de Eerste Wereldoorlog”.

Wetenschappertje hè, die Jan-Willem. Kan je zeggen, dat ie zijn mening in een makreelverpakking heeft geduwd en dat het effect ervan nul is. Maar het zal je gebeuren om als rechtgeaard complotliefhebber uit de losse pols te worden weggezet als een extreem-linkse of extreem-rechtse lowlife met een zelfvertouwen onder het vriespunt. En je theorie op een hoop wordt geveegd met Adolf's Ausradierung van de Joden.
Goeiemorgen. Over gevaarlijk gesproken. Mogen we Jan-Willem in dit verband even attenderen op de haast Goebbelse perscampagne versus Putin en de zijnen, de stiekeme betalingen en cadeautjes aan westerse topjournalisten en het stieken van wetenschappers door overheden en wereldconcerns? Is dat niet gevaarlijk? Stay tuned.

(1) Meer daarover en dan met name over de veelzeggende afhandeling van die klacht in een van de volgende bijdrages. (2) Een term die wij wel vaker gebruiken voor pedante kwasten. Hij is afkomstig uit het boek “Frank van Wezel's roemruchte jaren” van volksschrijver A.M. De Jong, die op 18 oktober 1943 binnen het kader van operatie Silbertanne door Nederlandse SS-ers werd vermoord. De operatie was eerder dat jaar op touw gezet bij een bijeenkomst van Duitse topmoffen en Britse speurneuzen in de Amsterdamse Mozes en Aäronkerk. Dat laatste is een complottheorie. Zie ook de serie Naar de kloten op onze Followup-site.

Gelabeld als Het complot