• Laatst gewijzigd: zondag 26 februari 2017, 22:48.

Hill goes Panama

  • Gepubliceerd in Actueel

Sorry, maar dat wordt weer een nummertje terugpeddelen. Dit keer naar 12 april 2015. Toen zag bij ons het artikeltje Adam, Gustavo, Frank en Hill het licht. En die Frank was Frank Giustra. Een Canadees met een omvangrijk spaarvarken. Dat werd en wordt in shape gehouden met inkomsten uit Frankies wereldwijde activiteiten in de mijnbouw. Om eens wat op te noemen: olie in Colombia en uranium in Khazakstan. Om in die handjeklaplanden een voet tussen de deur te krijgen hep je een kruiwagen nodig. Dat is logisch. En laat die kruiwagen nou Bill Clinton heten. Yep. De twee heren werden na hun kennismaking al ras zo innig, dat Frank zich ook ging bemoeien met het varken van de oh zo charitatieve Clinton Foundation (1).
Nog niet zo lang geleden, toen de Panama capers werden gelanceerd, was Hellary er als de Kentucky fried chicken bij om lieden die hun poen buiten de landsgrenzen van de USSA deponeerden om te ontkomen aan de blauwe brievenbrigade flink af te branden. Je moet het durven als je dag en dagelijks zit te klaverjassen met de rijkste stinkers op onze scheefhangende draaitol. En Hellary durft. Maar komt daarbij wel in een schril daglicht te staan. Want dear old Frankie blijkt volgens de Panamese files voor zijn onderneming UrAsia Energy Ltd. gebruik te maken van een administratieve route via de Britse Virgin Islands om de bedragen in zijn jaarlijkse blauwe brief op bescheiden niveau te houden. Zijn compagnon binnen die graafonderneming is de Russische grootscharrelaar Sergei Kurzin, een ouwe zakengap van Marc Rich (rip), die een tijdlang wegens allerlei financiële narigheid op het verlanglijstje van de FBI stond en daarom de poten had genomen naar Europa (2). Net als Frank en Sergei doneerde Marc regelmatig relatief grote stukken spek uit zijn spaarvarken aan de Clinton Foundation. En wat geschiedde? Net voordat Bill de deur van de ovale kamer voor het laatst achter zich dicht trok schonk hij Marc gratie.
Zo levert die rotzooi van Mossack & Fonseca via de band naast gezeik over die mailtjes uit Libië en Bill's vriendschap met koterhopser Jeffrey Epstein (3), zowaar nog extra problemen op voor Hellary. Niet dat het verder wat zal uitmaken, maar gezellig is anders. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 2 van Charitas dd. 3 mei 2015, waarin ook een plekje is uitgeruimd voor de goeie doelenclub van presentator Winston Gerschtanowitz, die waarschijnlijk hoogtevrees heeft en daarom uiterst zelden met zijn koffertje en zijn bossie bloemen flatgebouwen betreedt.
(2) Rich deed zaken vanuit Zwitserland, maar verpoosde zich van tijd tot tijd in Marbella. Dat werd hem bijna fataal. Zie daarvoor Lagarde's List (10) dd. 25 februari 2015.
(3) Zie voor Jeffrey de serie “Van Estoril naar Zandvoort.